Ik vind het heerlijk om te knuffelen. En bij gebrek aan een partner knuffel ik mijn kinderen, mijn kat en…mezelf voor rust. Raar? Wisearch counselling

Waarom knuffelen rust geeft

Ik vind het heerlijk om te knuffelen. En bij gebrek aan een partner knuffel ik mijn kinderen, mijn kat en…mezelf. Dat klinkt misschien raar, maar knuffelen is zo goed voor je, je vindt er o.a. je rust door. Zélfs als je het zelf doet. Of als je het je indenkt. Raar? Nee hoor, het is lief zijn voor je zelf. Waarom knuffelen rust geeft? Het geeft rust. Wil je dat ook? Lees dan eens verder.

Gemiddeld 3 seconden

Weet je dat de gemiddelde knuffel tussen 2 mensen drie seconden duurt? Wetenschappers hebben uitgevonden dat minimaal 20 seconden knuffelen heel goed voor je is. Het mag veel langer dus. Hoe fijn is dat?

Liefdeshormoon

Dat het zo goed voor je is, komt doordat er bij knuffelen een hormoon vrij komt. Dat is het hormoon Oxytocine, ook wel het liefdeshormoon genoemd. Het zorgt er voor dat je bij spanning, verdriet of zelfkritiek je weer prettiger gaat voelen. Het geeft je een gevoel van veiligheid en rust. En van vertrouwen, toewijding en verbondenheid. En die vormen dé basis voor vriendschappen en relaties.

Zelfs een knuffeldier helpt

Denk maar eens terug aan je knuffel van vroeger, die gaf je ook een veilig en vertrouwd gevoel. Weet je dat sommige volwassenen nog steeds met knuffels slapen? En dat is niet voor niets. Zelfs het omhelzen van een ding is zo’n sterk gebaar dat het dezelfde gevoelens oproept en rust geeft.

In een vergadering?

Als je je niet prettig voelt, is vriendelijk voor jezelf zijn een goede manier om zelfcompassie te tonen. Naast jezelf vriendelijk toe te spreken, kun je jezelf letterlijk omhelzen. Sla je armen om je heen en streel jezelf. Je huid is een bijzonder gevoelig orgaan. Maar, dat lukt natuurlijk niet als je in vergadering zit. Denk er dan aan dat je jezelf omhelst en streelt. Zelfs de intentie is al voldoende.

De boosdoener te lijf

Als je gespannen blijft,  gaat je bloeddruk omhoog, maar ook je adrenaline en het stresshormoon cortisol. En dit is een echte boosdoener. Als je lang stress houdt, niet tot rust kan komen, kan dit hormoon de oorzaak zijn dat je depressief raakt. Door jezelf te (laten) knuffelen, zorgt Oxytocine ervoor dat dat  je bloeddruk, de adrenaline en het cortisolgehalte weer naar beneden gaan. De rust in je lijf keert weer terug. Knuffelen is niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk goed voor je.

Gratis medicijn

Hoe makkelijk is dat? Een oplossing die helemaal gratis is en nog leuk ook. Elke keer als we een geliefde, onze kinderen,  huisdieren, onszelf of zelfs een vreemde knuffelen of een vriend omhelzen, hebben we een gratis medicijn! Wanneer heb jij voor het laatste geknuffeld? Probeer het, het liefst vandaag nog!

Wil je geen blog, tips en inspiratie missen? Schrijf je in via deze link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *