Ik stond er weer na narcistisch misbruik

“Je staat er weer!” Dat is toch wel het grootste compliment dat ik kreeg van vrienden, een aantal jaren na mijn scheiding. Zij vertelden mij dat ik altijd kleiner werd als ik naast mijn ex-partner stond, en dat ik dat nu niet meer deed. Zelf wist ik dat niet eens, maar ik wist wel wat voor invloed hij op me had in mijn relatie. En er na.

Dat ik er weer stond, had alles te maken met dat ik me krachtiger voelde dan ik me ooit gevoeld heb. Voor, tijdens en zeker na de relatie. Toen was ik kleiner dan klein. Of, zoals een cliënt dat zo mooi verwoorde, nog maar een schaduw van mezelf.

Waar ik mezelf eerst wegcijferde, was ik nu het tegenovergestelde. Ik gaf aan niets en niemand meer toe. Mijn hart zat op slot. Ik zou het me niet nog een keer laten gebeuren. Doorgeslagen naar de andere kant. De balans was ver te zoeken.

Mijn hart zat op slot

Ik was kapot van verdriet, leefde op boosheid en frustratie en bleef op de been door de zorg voor mijn kinderen. Naar hen voelde ik me schuldig omdat ik het gezin niet bij elkaar had kunnen houden, en later nog eens een relatie verbrak.

De reacties van anderen ‘Ben je er nou nog niet over heen?” maakte dat ik me schaamde, ik had het gevoel niet normaal te zijn. Ik stopte al mijn emoties weg door hard te werken, mijn dagen vol te plannen en kreeg daardoor ook nog eens chronische lichamelijke klachten.

Toen kwam het begrip

Ik zocht jaren naar manieren om weer gezond te worden. Ik had echter veel beter naar mezelf kunnen zoeken, naar manieren om te verwerken en te helen. Gelukkig is me dat in de loop van jaren gelukt.

Pas een jaar geleden hoorde ik over narcisme en ik herkende zoveel ervan in de trekken van zeker twee ex-partners. Toen kwam het begrip. Het lag niet aan mij. Ik vocht altijd het verkeerde gevecht, namelijk tegen die ander. En dat heeft helemaal geen nut. Daar floreert de narcist op en hij wint het toch.

Alleen ik kan mijn leven leiden

Ik realiseerde me dat ik voor mezelf moest vechten en ik leerde hoe. Eerst moest ik er achter komen wie ik ook al weer was, weten wat voor mij belangrijk is, wat ík wil. Ik leer – nog steeds – meer en meer van mezelf houden, precies zoals ik ben.

Ik nam de verantwoordelijkheid voor mijn leven. Alleen ik kan mijn leven leiden, ik heb de keuze hoe ik dat doe. Ik ben gestopt met het weggeven van mijn verantwoordelijkheid. “Je staat er weer!” en nu in balans, daar ben ik heel blij mee.

Stappen voor jezelf zetten

Ook jij kunt er voor kiezen om de verantwoordelijkheid voor je leven te nemen. De eerste stap terug naar jezelf is weten waar je mee te maken hebt. Lees daarom zo veel als mogelijk over narcisme. Ik help je daar graag bij met mijn E-books en meer. Vraag ze hier aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *