Wat als jouw sprookje een nachtmerrie wordt?

Een sprookje. De prins* op het witte paard. Zo begon het. Maar jullie leefden niet lang en gelukkig, want zijn lieve, attente en charmante manieren waar je verliefd op werd, veranderden na verloop van tijd. Heel subtiel begon hij je te kleineren, te manipuleren.

Je had wel het gevoel dat er iets niet klopte, maar je kon er je vinger niet op leggen. Het ging goed tussen jullie tot het moment kwam dat je meer en meer voor jezelf begon te kiezen, toen je niet meer deed wat hij wilde.

Het subtiele manipuleren veranderde in een openlijke strijd, in liegen en bedriegen. En als je daar iets van zei, dan werd het heel groot gemaakt en omgekeerd naar jou, zodat jij je er schuldig over ging voelen. Hoe vaak kreeg je niet te horen dat je niets kon of nergens goed voor was?

De prins bleek een wolf in schaapskleren

Het sprookje is volledig in rook opgegaan. De prins bleek een wolf in schaapskleren. De man waarvan jij dacht dat hij van je hield, bleek helemaal niet in staat tot liefhebben, is totaal niet empatisch. Grote kans dat hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft of in ieder geval narcistische trekken.

Jullie relatie, jullie huwelijk is voorbij, jij bent jezelf kwijt en hij heeft nog steeds invloed op je, oefent hij nog steeds controle en macht uit. Rechtstreeks, bijvoorbeeld door middel van stalking. Of via de kinderen of de financiën. Het is nog steeds een gevecht.

Start met jezelf helen door voor jezelf te kiezen

Dat hoeft niet zo te zijn. Het is belangrijk dat je stopt met vechten tegen hem, want dat win je niet. Start met jezelf te helen door voor jezelf te kiezen. Weet (weer) wie jíj bent, wat jíj belangrijk vindt, wat jíj wilt. Zorg ervoor dat jij weer in balans komt. Leer weer van jezelf houden en jezelf vertrouwen.

Hoe steviger jij in je schoenen staat, hoe minder je zult worden geraakt. Leer wat te doen of laten in het contact met je ex-partner. Laat je informeren over narcisme, zodat je zijn gedrag kan plaatsen. Weet wat je is aangedaan, herken het en voorkom herhaling.

Laat je leven niet meer saboteren

Een punt van steun: houd voor ogen dat jij er niets aan kunt doen, je hebt te maken met een meesteroplichter. Straf jezelf er niet voor, wees vriendelijk en mild voor jezelf, zodat je niet ook nog eens jezelf onderuit haalt. Heb compassie voor jezelf.

Weet dat je altijd een keuze hebt, een keuze om zelf het leven dat je wilt leiden te creëren. Het is niet makkelijk na narcisme, maar het kan! Zoek een supportgroep, zoek professionele hulp. Sta vanaf nu voor jezelf, neem je ruimte weer in en laat je leven niet meer saboteren.

Kies voor jezelf

Wil je meer weten over herstellen na narcisme en je leven niet langer laten saboteren, lees er over in mijn gratis E-books en meer (klik hier).

*Narcisme komt voor onder mannen én vrouwen. Lees aub zij, haar en prinses waar dat beter past.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *