Laat je leven niet langer saboteren door narcisme

Je relatie/huwelijk is voorbij, maar je merkt dat je ex-partner nog steeds invloed heeft op jou en je leven, waardoor het jou, zelf of met je kinderen, onmogelijk wordt gemaakt het door jou gewenste leven te leiden.

“De man van je dromen”

Toen je hem ontmoette had je het gevoel dat je de ideale man had gevonden, hij paste heel goed bij je. Misschien had je na verloop van tijd wel het gevoel dat er iets niet klopte, maar je kon er je vinger niet op leggen. In iedere relatie is wel wat en niemand is perfect.

In de loop van de relatie kreeg je door het gedrag van je partner meer en meer het gevoel dat je nergens goed in was, nergens voor deugde, dat alle problemen van de relatie aan jou lagen, dat jij gek was. Je ging steeds meer aan jezelf twijfelen.

“Je voelde dat je weg moest, maar er was geen uitgang”

Op het moment dat je weg wilde gaan, werd hij weer attent en liefdevol, vol beloftes. In de hoop dat het weer zou worden zoals in het begin, bleef je. Helaas hield hij zijn beloftes niet en ging hij door op de oude voet.

Jij leverde een stukje van jezelf in. Iedere keer weer. Je voelde dat je weg moest, maar het lukte je niet. Tot het moment kwam dat je echt niet anders kon. Je was nog maar een fractie van jezelf of moest zelfs vluchten in verband met de aanhoudende verbale, misschien zelfs wel fysieke agressie.

De kans is groot dat je ex-partner narcistische trekken heeft of zelfs een narcistische persoonlijkheid stoornis (NPS). Ik noem hem hierna gemakshalve ‘narcist’. Wat is een narcist?

“Ik maakte hem gelukkig en hij zichzelf”

Een narcist wil controle hebben, macht hebben over jou, tijdens en vooral na de relatie. Als partner vernedert en kleineert hij je. Hij manipuleert (vaak allemaal heel subtiel) en draait de schuldvraag altijd om naar jou. Naar buiten toe toont hij zich attent, charmant, aandachtig, waardoor anderen niet begrijpen wat jou is overkomen en zich mogelijk zelfs van je afkeren. Dit voelt zo onmachtig.

Als de relatie voorbij is, gaat het gedrag door en wordt vaak geïntensiveerd. Denk daarbij aan het traineren van de scheiding op alle fronten, waarbij vaak de kinderen en/of de financiën in worden gezet. Hij stalkt, van onschuldige mailtjes, regelmatig onaangekondigd voor je neus staan tot dreigementen aan toe. Hij spant proces na proces aan. Hij zet een lastercampagne tegen je op naar je kinderen, familie, vrienden.

Dit zijn slechts een aantal kenmerken van de narcist. Misschien is dit niet allemaal op jouw ex-partner van toepassing, maar weet dat als hij maar een of twee narcistische trekken vertoont, dit al destructief genoeg werkt. Narcisme komt ook voor bij vrouwen en niet alleen in liefdesrelaties, maar ook in familie, zakelijke en therapeutische sfeer.

“Ik kwam kleiner dan klein uit de relatie”

Als je te maken hebt (gehad) met een narcist, is de kans groot dat je jezelf kwijt bent geraakt, net als je eigenwaarde en je zelfvertrouwen. Je bent klein gemaakt en staat nu voor de uitdaging weer te groeien, weer jezelf te worden. Dat is geen makkelijke weg. Narcisme is een complexe materie, ervan herstellen ook. Zeker als zijn gedrag na de relatie maar doorgaat.

Herken je dit? Twijfel jij of je ex-partner een narcist is? Laat je informeren over narcisme. Herstellen begint namelijk met herkennen, met bewust worden waar je mee te maken hebt. Je hoeft geen diagnose te stellen, maar als je één en één op kunt tellen, dan weet je wat je kunt doen om te herstellen, om de sabotage van jouw leven te stoppen en hoe je herhaling kunt voorkomen. Kennis is macht.

“Stop de sabotage”

Een andere stap om te herstellen is je zelfbeeld weer opbouwen. Weten wie je bent, wat je wilt, wat voor jouw belangrijk is, maakt dat je weer sterk komt te staan. Het geeft een boost aan je zelfvertrouwen. Het helpt je keuzes te maken, om te leven zoals jij wilt en om sabotage – van anderen én van jezelf – te verminderen of zelfs uit te bannen.

Wil jij jezelf informeren over narcisme? Lees het in mijn E-book. Alles over narcisme, de gevolgen en wat je kunt doen om te herstellen.

 

12 antwoorden
 1. Didi
  Didi zegt:

  Ik ga je artikel zeker bij wat mensen onder de aandacht brengen. Ik ken best veel mensen die hier mee te maken hebben gehad en het verbaasd mij dat de hulpverlening dit zo vaak niet signaleert. Was er maar wat meer bewustzijn zodat men het eerder herkent, dat zou zo veel ellende besparen.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Wat fijn, Didi, dank je wel. Het is zo belangrijk. Gelukkig gaat het binnen de hulpverlening ook goed, maar blijkt er geregeld sprake van onvoldoende kennis van persoonlijkheidsstoornissen zoals narcisme. Met elkaar werken we zo aan het bewustzijn, super!
   Warme groet, Willy

   Beantwoorden
 2. Mieke Van Liefde
  Mieke Van Liefde zegt:

  Ikzelf heb al heel wat nieuwe wetgevingen aangevraagd in het belang van slachtoffers van psychisch, lichamelijk en seksueel geweld.
  Intussen heb ik er al 3 doorgekregen, die effectief door de minister van justitie tot uitvoering werden gebracht.
  Mijn volgende aanvraag tot wetswijziging gaat over narcisten en psychopaten.

  Meer weten: lees dan:
  https://yoo.rs/mieke.van.liefde/blog/open-brief-aan-de-minister-van-justitie-1503909871.html?Ysid=65153

  Beantwoorden
 3. veronique
  veronique zegt:

  ik ben na een relatie van 8 jaar nu 5 maanden uit elkaar met mijn ex partner. Hij heeft 5 maanden geleden mij en de kinderen op straat gezet en is binnen 3 dagen met een getrouwde vrouw gaan samen wonen die hij binnen 2 weken zwanger heeft gemaakt hij heeft hier 5 maanden lang over gelogen tegen mij en belde mij toen ik het hoorde van zijn eigen vader die achter mij staat 17 x op om te zeggen dat het niet waar is en dat hij geen kinderen wilde meer. 3 jaar geleden heb ik een abortus gedaan voor hem omdat hij geen kinderen meer wilde hebben . toen ik zwanger was van onze zoon heeft hij tegen iedereen gezegd dat hij het niet wilde houden maar dat ik het wilde terwijl dat niet zo was we wouden het samen. na dat onze zoon geboren was was hij elke avond weg naar zijn pleegmoeder toe ik stond er alleen voor. hij lag vaak in bed in de weekenden tot uur of 3 soms 5 . En had veel woede aanvallen hij heb vaak een deur kapot geslagen door de woede aanvallen hij wou mij 1 x slaan maar heefr hij uit eindelijk nooit gedaan . ik moest doen wat hij zei anders werd hij boos omdat het dan niet gebeurde wat hij wilde als je hem negeerde kwam de woede weer op . hij loog alles bij elkaar zelfde de kleinste dingen liegt hij om. toen ik zwanger raakte van onze dochter zijn we 4 weken uit elkaar geweest omdat hij het niet wilde . heb toen overwogen haar ter adoptie af te staan voor hem naar uit eindelijk toch voor gekozen om voor haar te zorgen. En zijn we weer samen gekomen hij vertelde tegen iedereen dat het mij schuld was dat ik zwanger was omdat ik dan maar me benen bij elkaar moest houden dan had het niet gebeurd geweest. elke keer je koeieneren en dan zeggen dat zijn grapjes hii vond zich zelf heel wat en achter iedereen de rug om praate hij slecht. niemand deugde . nu maakt hij mij ook zwart bij iedereen met leugens. En dreigt mij de minderen af te pakken hij dreigt veel maar doet niks ! hij kijkt niet naar de kinderen om nog nooit gedaan. hij schopte de kinderen vaak onder hun kont als ze niet luisterde en hij werd gek van hun. zelfs ze kinderen deed hij kleineren dat ze niks kunnen en ze dom zijn. of dat andere kinderen beter zijn dan hun. Hij ging keer met me zoontje voetballen en gooide hem gewoon keihard op de grond en ik werd boos en hij zei dat gebeurt met voetbal ook en hij kon totaal niet tegen verlies want werd hij boos. Hij zei vaak dingen om mij pijn te doen. hij liegde tegen mij dat mijn vader mij niet mog en ik dus niet meer met me vader omging. zelfs heb hij ruzie met met moeder gehad zodat zei niet neer bij ons mog komen. en hij is vreemd gegaan hoorde achter af dat hij vaker is vreemd gegaan. Hij is nooit van de tijd. en als je geen gemeenschap wilde was meneer boos en gefrustreerd. Hij vond dat belangrijker dan liefde. feestdagen heeft hij een hekel aan en lag hij het liefst heel dag in bed met kerst vooral!hij heeft nog nooit een cadeau gekocht want daar was hij niet van. maar moest wel voor hem kopen altijd. Hij houd niet van het kleffe gedoe samen zitten enzo op de bank. Hij kon alleen aardig doen als hij wat nodig had van je. hij doet zich nu anders voor als die werkelijk is wil na 6 maandjes ineens vaker komen voor de kinderen zo apart ineens gelijk denk jenwat zit hier achter. is hij een narcist ?

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Veronique, dank je wel voor je reactie. Het is niet aan mij om een diagnose te stellen en te vertellen of hij een narcist is. De gedragingen die je beschrijft, vallen wel binnen het narcisme-spectrum. Maar eerlijk, of hij nu een narcist is of niet, of dat hij alleen de trekken vertoont, dat maakt niet uit. Het gaat er om dat hij dit gedrag laat zijn en hij jou en je kinderen hiermee beschadigt. Hij verandert niet, daarom is het zaak om zelf te veranderen hoe je met hem omgaat. Ik heb daar een artikel over geschreven. Als je nog vragen hebt, laat het me maar weten. Warme groet, Willy

   Beantwoorden
   • veronique
    veronique zegt:

    ja ik ben ook wel veranderd tegen hem wel harder geworden laat me nie alles meer zeggen daar kan hij niet tegen ik zeg nu waar het op staat en word meneer boos en gaat je verwijten maken en zulje mensen weten goed waar ze je mee moeten pakken waarom gelijk zo alles bevestigen in een relatie net een kind te maken wat is daar het doel van was bjj mij zo en nu dus weer zo.

    Beantwoorden
 4. H
  H zegt:

  Tsja, ik dacht dat ik mensenkennis had, maar nooit durven of hebben kunnen denken dat dergelijk destructief echt bestaat in real LIFE en niet alleen in horrorfilms. Het is een nare en vreselijke ervaring, mezelf tot op het bot tegenkomend in hoe hard je moet zijn om er uit te komen en jezelf koste wat kost op nummer één te zetten. Ik zie alles heel scherp maar ben er nog niet uit. Hopelijk snel.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste H. Je slaat de spijker op zijn kop. Mensenkennis alleen helpt je niet het te redden bij mensen met dit gedrag. Daarvoor heb je kennis nodig van het gedrag. Ben er je eenmaal tegenaan gelopen, dan is het hard werken jezelf weer te worden, je zelf weer als een waardevol mens te gaan zien en grenzen te leren stellen. Heb je behoefte om te kijken hoe je er uit kunt komen, bijvoorbeeld de laatste puntjes op de i te zetten, dan ben je van harte welkom een focussessie in te plannen. Samen kijken we wat je nodig hebt en hoe ik je daar in kan helpen. Via deze link kun je hem aanvragen.
   Sterkte met alles, warme groet, Willy

   Beantwoorden
 5. Angélique
  Angélique zegt:

  Zoveel herkenning in dit stuk. Bijna 10 jaar samen geweest met mijn ex. Samen een zoon van nu inmiddels 8. Uit elkaar gegaan na een aangifte huiselijk geweld, hiervoor is meneer veroordeeld.
  Gevlucht met kind uit mijn woonplaats op aanraden van advocaat, na ettelijke bedreigingen. Helaas te vergeefs want omgang moest weer opgestart en vluchten werd verdraait tot samen gaan wonen.
  Inmiddels ruim 7 jaar, 5 jaar ons en 7e gezinsvoogd. Sinds deze zomer woont mijn manneke bij vader, dankzij vele manipulaties en een dik dossier van “anonieme” meldingen bij veilig thuis. Ook al kan ik iedere aantijging weerleggen ik zit in het verdachten bankje.
  Nu sinds 3 weken overprikkeld thuis……maar ik wil door. Ik wil geen slachtoffer zijn. Weet heel zeker dat mijn manneke uiteindelijk terugkomt, karma is a bitch.
  Terug bij zn zusje (3) en de allerliefste en beste bonuspapa die hij zich kan wensen.
  Maar hoe wapen je je tegen een narcist als niemand het lijkt te zien.
  Behalve de dame van de Raad voor de Kinderbescherming, deze doorzag vader afgelopen zitting binnen 5 minuten. Aldus haar uitspraak, als de ots niet verlengd wordt ben ik bang dat moeder volledig buitenspel gezet zal worden.
  Hoop dat dit ook in het hoofd van de rechter en voogd blijft hangen. Verder blijft het afwachten en hopen op het beste. En helaas zien dat je kind het zo ontzettend moeilijk heeft.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Angéligue, het is nogal wat waar je doorheen bent gegaan en dat je je zoon erdoor bent kwijt gespeeld. Het is nu aan jou dit op te vangen, ook om te zien dat je kind het zo ontzettend moeilijk heeft. Het is niet raar dat je overprikkeld thuis zit. Je hersenen staan al jaren ‘aan’, je ervaart al jaren stress. De eerste stap is, naar mijn idee, dat je daar rust in vindt, dat je rust krijgt in je hoofd en je lijf. Heb je hier hulp bij?

   Beantwoorden
  • Amgie
   Amgie zegt:

   Hoi Angelique,
   Heel herkenbaar wat je schrijft, ook ik was 14 jaar getrouwd met iemand die deze stoornis heeft, na de scheiding waarin alles geregeld was zelfs de omgang voor onze zoon begon de ellende. Narcisten denken heel lang oh dat doet ze toch niet want … in dit geval deed ik het toch en zette ik door nadat alles bij rechter was geweest begin klaarblijkelijk het lampje bij hem te branden dat er geen weg terug was voor hem. Dus meneer kon niet omgaan met dit verlies en ging de boel ineens verdraaien. Zo moest ik ineens op school komen voor onze zoon waar hij geopperd had dat ik hem mishandelde. Zit je dan met je goede gedrag, Jeugdzorg erbij maatschappelijk werker. nou alles had hij geregeld. Ben dus op gestaan de discussie niet gestart en mijn advocaat ingelicht. Achteraf was zijn bedoeling om op deze manier co-ouderschap af te dwingen. Door dit voorval kwam ik in een molen terecht van kinderbescherming, al was hier wel gauw duidelijk dat deze man loog en de dingen verdraaide en kan helaas niet zoveel met dit soort mensen. Puur omdat ze uit onmacht steeds gekkere dingen doen. Zo ging hij tijdens de pauzes voor het hek van school staan en de school dreigen dat hij onze zoon wat zou aandoen, waardoor hij weer opnieuw de aandacht kreeg en zij gingen opschalen tot gezinsvoogd. Voor de veiligheid van het kind gelukkig had de rechter het wel snel door en gaf hem een contactverbod zowel voor het kind en mij, uiteindelijk is mijn zoon bij mij en heeft hij geen contact meer met vader. ze hebben hem het voogdijschap af genomen. Nu dit uitgesproken is, gaat hij weer verder met mij stalken, werkgevers op bellen, leugen verspreiden enz. Nu hij hier ook geen voet aan de grond krijgt, verplaatst het probleem zich naar mijn ouders. Gooit hij stenen tegen de ramen, legt hij schroeven en spijkers onder de autobanden. Dezelfde die hij ook bij mij plaatste. Ook hier wordt melding van gemaakt in de hoop dat de politie hier iets meedoet maar ook hier moet weer bewijs van komen, terwijl je gewoon rust wil. Inmiddels heb ik wel geleerd om melding te blijven maken. Maar hem hier niet over aan te spreken, hij heeft totaal geen grip op deze manier en weet zo niet of het mij raakt, kortom negeren werkt wel. Ik wens je veel sterkte met alles, gewoon je poot stijf houden en blijven negeren hoe hard het jezelf ook raakt.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *