9 tips om je voor te bereiden op je vertrek bij een narcist

Als ik destijds mijn intuïtie had gevolgd, dan was ik helemaal niet verder gegaan met mijn relatie. Maar ja, ik wist niet wat narcisme was. Voor ik het wist, was ik, dwars door mijn gevoelens van twijfel heen, met handen en voeten gebonden. Ik raakte mezelf kwijt, werd kleiner dan klein, leger dan leeg. Helaas werd ook door diverse hulpverleners met geen woord gerept over narcisme, waardoor mijn herstel erg langzaam ging. Als je niet weet waar je van moet herstellen, is dat heel lastig.

Weten waar je mee te maken hebt

Ik weet helaas dat dit veel meer mannen en vrouwen overkomt: een relatie hebben met een narcist – of deze hebben gehad – en er totaal geen weet van hebben. Je staat geen 1-0 maar 10-0 achter! Gelukkig wordt narcisme steeds meer bekend, en met een beetje geluk komt de kennis op je pad als je nog in de relatie zit omdat iemand je daar op wijst. Dat geeft je een grote voorsprong.

Wat doe je?

Het beste is om het contact te verbreken met hem of haar. Een narcist kan zowel een man als een vrouw zijn, al ligt het percentage onder vrouwen lager. Helaas is het niet altijd mogelijk het contact te verbreken. Je hebt samen kinderen, een huis en/of een bedrijf. Of je bent afhankelijk bent van hem of haar, sociaal, emotioneel en/of financieel. Je kunt het contact wel zo veel als mogelijk beperken. Dit begint met het verbreken van de relatie. Het is belangrijk je goed voor te bereiden op deze stap, zodat je er met zo min mogelijk kleerscheuren doorheen komt.

Negen tips om je voor te bereiden op je vertrek

1. Informeer jezelf over narcisme

Als je herkent wat je overkomt, kun je het erkennen voor jezelf. Jezelf informeren doe je niet voor hem, maar voor jezelf. Het maakt ook niet uit of zij iemand is met narcistische trekken of een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Op het moment dat zijn gedrag destructief voor jou is, is het belangrijk dat je weet je hoe je kunt handelen, dat je kunt voorkomen dat zij nog meer met je hoofd speelt. Het gaat om jou, om jouw leven. Op deze wijze neem je zelf het stuur in handen.

2. De basis voor je herstel ligt bij jezelf, bij het weer opbouwen van je fundament, je zelfbeeld

Hiermee vergroot je je zelfvertrouwen en sta je sterker tegenover hem. De kans is namelijk heel groot dat het narcistische gedrag escaleert. In de relatie, maar zeker als je aan geeft dat je weg gaat. Zorg daarom dat je (weer) weet wie je bent en waar je voor staat. Dit maakt je minder manipuleerbaar, weerbaar(der) en veerkrachtiger, voor, tijdens en na de scheiding. Vind je dit lastig om alleen te doen, zoek dan professionele hulp.

3. Zorg goed voor jezelf

Eet gezond, probeer voldoende te slapen, doe dingen die je energievoorraad weer opbouwen, zoals ontspanning, inspanning of creativiteit. Vind manieren om je op te laden, om af te reageren, manieren die bij jou passen. Je hebt straks al je energie nodig voor je scheiding en de periode er na. Bouw er daarom zoveel als mogelijk van op voor je de stap neemt.

4. Zorg dat je ook (weer) andere dingen voor jezelf op pakt, zodat je financieel en sociaal onafhankelijk wordt of blijft

Een inkomen helpt je op eigen benen te staan. Zaken als werk, vrijwilligerswerk, hobby’s etc. zorgen niet alleen voor energie, ze bevestigen je in je zelfbeeld.

5. Zorg dat je (kopieën van) alle belangrijke papieren hebt

Berg ze daar op waar de narcist ze niet kan vinden, desnoods bij een vriend(in) thuis of bij je advocaat, mocht je deze al in de hand hebben genomen.

6. Zorg dat je weet wat te doen als je toch overhaast moet vertrekken

Als je maken hebt met een partner die agressief is of als je bang bent dat hij of zij dat wordt als hij er achter komt dat je wilt vertrekken of als je dat aan hem vertelt, zoek dan bij voorbaat uit waar je met je kinderen terecht kan. Bijvoorbeeld bij familie, vrienden of in een blijf van je lijf-huis. Zorg dat er een tas klaar staat met spullen die je nodig hebt voor jezelf en voor je kinderen. Bijvoorbeeld samen met de (kopieën van) de papieren. Let er ook nu voor dat de narcist ze niet kan vinden.

7. Zorg voor een klein netwerk

Vind mensen bij wie je terecht kan, een familielid, een vriendin, een professional. Mensen die je kunt vertrouwen, die weten wat narcisme is. Je hoeft niets uit te leggen of te verdedigen.  Het zijn mensen waarbij je van je af kan praten, maar die niet alleen mee huilen, maar die je ook durven wijzen op dingen waar je zelf mee aan de slag kunt.

8. Ga liever niet naar een relatietherapeut

Misschien hoop je zo je relatie, je gezin te redden, maar dit is geen goede stap. Als de narcist al in therapie wil, dan zal hij alle schuld bij jou leggen en zichzelf voor doen als de beste partner en vader. Zij windt de therapeut om zijn vinger winden en zet deze tegen je op. Als dat niet lukt, bijvoorbeeld omdat de therapeut hem doorziet, dan zal hij hem of haar incapabel verklaren en opstappen. Een ander risico van therapie is dat jij je open stelt in de therapie. Dat is logisch, want je wilt zit daar om je relatie, je gezin te redden, maar je geeft haar daarmee nog meer ammunitie om tegen je te gebruiken.

9. Zoek een advocaat die bekend is met narcisme

Hij of zij weet wat te doen om jou te begeleiden, er voor te zorgen dat jij niet het onderspit delft. Bereid de rechtszaak goed voor met je advocaat en laat deze het woord doen, zodat de narcist zijn pijlen niet op jou kan richten en je weer onder zijn invloed komt. Via deze link kun je een lijst aanvragen voor namen van advocaten bij jou in de buurt.

Nog meer weten?

In mijn e-book narcisme en relaties ga ik nog dieper op dit onderwerp in. Je kunt het via deze link aanvragen als je interesse hebt. Je vindt hier nog meer e-books die wellicht ook voor jou van toepassing zijn. Wil je reageren op dit artikel? Je bent van harte welkom. Weet dat het openbaar staat en je reactie ook. Je kunt ook anoniem reageren of onder een andere naam.

11 antwoorden
 1. Jo
  Jo zegt:

  Mijn ex was een narcist en heb de stap over 17 jaar gezet om hem te verlaten ,wij waren niet getrouwr maar ik heb wel 2 kinderen van hem. Mijn dochter heeft narcistische trekken maar die woont alleen nu .Mijn zoon is inmiddels 16 en die heeft het nog erger,heel erg… je kan er niks goed voor doen en hij scheld mij de hele dag uit ,heeft altijd geld nodig enzo… het is een hel waar ik in leef ben al meerdere malen gaan lopen omdat ik het niet meer aankon maar moet toch elke keer weer terug met hangende poten.?‍♀️?‍♀️

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Jo, dank je wel voor je reactie. Dat lijkt me zwaar voor je. Weten dat het beter is weg te gaan, maar je iedere keer toch ook weer gedwongen zien om terug te gaan. Ik heb recent een artikel geschreven over je voorbereiden op het vertrek bij een narcist, misschien heb je daar wat aan. Je kunt het vinden via deze link.
   Ik wens je al het goede toe.
   Warme groet, Willy

   Beantwoorden
  • Marij
   Marij zegt:

   Hallo Jo,
   Ik ben zelf slachtoffer van narcistische mishandeling. Ik ben opgegroeid in een gezin met narcistische ouders en zus. Ik vind het erg verdrietig wat ik over je lees. Heel erg voor je. Je kinderen beiden narcistisch. Echt vreselijk. Wat moet jij je eenzaam voelen. Dat je dan telkens weer teruggaat met hangende pootjes begrijp ik volkomen. Dat het niet goed is dat zul je zelf ook wel weten. Niet goed voor jezelf bedoel ik dan. Maar het zijn je allerdierbaarsten. Toch móet je, om jezelf nog een prettig leven te geven, los van ze zien te komen. Echt waar lieve Jo, doe het jezelf niet aan je leven uit handen te geven aan mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Ze maken je totaal leeg en kapot. Toe, durf de stap te zetten en voor jezelf te gaan!

   Beantwoorden
 2. Moeder 42
  Moeder 42 zegt:

  Moeder 42,

  Nu durf ik eindelijk weg. Ik wist al een hele tijd dat hij niet goed was. Ik dacht dat ligt aan mij.
  Nu eindelijk na de zoveelste lichamelijke mishandeling naar mijn zoon. ( Mij durft hij niet meer, maar dit is nog erger) Ben ik naar een advocaat gestapt. Hulp verlening ben ik al geweest, maar die doen niets. Ik ben de gek. Deze advocaat luisterde en gaf meteen tips. Wachten tot het rond is. Geen midiation, dit doet ze ook, maar vind dit niet oké in onze situatie.
  Nu moet ik volhouden tot november. Ik negeer hem zoals gelezen. Maar wat is het moeilijk, charme offensief . Gisteren heeft hij de laptop stuk gegooid. Ik ben rustig gebleven, maar van binnen kook ik. Ik slaap al dagen niet goed. Hij houd mij wakker “per onglijk” Ja hoor ken nu de trucjes. Maar ik ben op en moe.Hoe moet ik het nog een maand volhouden? graag tips
  Ik heb 2 kids van 10 en 13, lichamelijke mishandeling vind ik minder erg dan de geestelijke mishandeling, dit heb ik sinds drie maanden door.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Dank je wel voor je bericht, wat sterk van je dat je je hier uit. Ik kan me voorstellen dat het zwaar is dit nog een maand vol te moeten houden. De situatie verder niet kennende, is het lastig hier direct tips voor te geven. Uit wat je schrijft lijkt het me dat je wat gedrag naar hem goed bezig bent, maar dat het je heel veel energie kost. Wat kun je doen om die energie weer op te bouwen en op te laden? Ik denk daarbij aan sporten, wandelen, creatief bezig zijn. Wat werkt voor jou? Hier door ontlaadt je ook de spanningen die je opbouwt. Op deze manier wordt je geestelijk en lichamelijk sterker. Als je wilt kunnen we even contact hebben. Mail me je telefoonnummer via info@ willysietsma.nl (ten overvloede, maar niet hier vermelden!), dan bel ik je.
   Sterkte, warme groet, Willy

   Beantwoorden
   • Lucia
    Lucia zegt:

    Hoi Willy, heb jij tips voor hoe je financieel onafhankelijk van de narcist kan worden als dit je partner betreft?Ik heb geen opleiding gedaan, alleen de mavo afgemaakt.Ik zoek ondertussen een woning maar moet natuurlijk wel inkomen hebben, ik werk 10 uur per week in de schoonmaak.Ik weet dat je geen uitkering kunt aanvragen zolang ik nog bij hem woon(teveel inkomen), maar kun je wel een huis aangeboden krijgen van de winingbouw als je zo weinig inkomen hebt?Ik leef al 13 jr met hem maar ben er pas sinds ongeveer 2 jaar achter dat hij een narcist is, hoe dom van mij?!Ik ben 32 jr en heb godzijdank geen kinderen met hem, wel een hond die ik mee ga nemen(is van mij).En geestelijk en lichamelijk ben ik op door zijn energiegevreet. Hoop dat ik uberhaupt energie genoeg heb om alles vol te houden.En ik heb nog haast want mijn leeftijd begint ook parten te spelen voor als ik met een toekomstige partner een kind zou willen.Mag ik eerst wel bijkomen, dan een partner vinden en dan nog kinderen misschien, hoop dat ik nog tijd genoeg heb….

    Beantwoorden
    • Willy Sietsma
     Willy Sietsma zegt:

     Beste Lucia, dank je wel voor je reactie. Allereerst: je bent niet dom dat je er nu pas achter komt. Hoe kun je iets doen aan een situatie waarvan je niet weet dat die bestaat? Nu weet je het, nu kun je stappen gaan nemen.
     Je vraagt je af hoe je meer inkomen kunt krijgen. Ik heb daar geen klip en klaar antwoord op. Wellicht is het een optie om je huidige baan verder uit te breiden? Je schrijft over je energieniveau. Dat is laag door het gedrag van je narcist, en hoogst waarschijnlijk ook omdat je altijd op eieren loopt om wat hij nu weer gaat doen. Het is belangrijk om je stress omlaag te krijgen en je energieniveau omhoog. Zowel voor vertrekken bij je partner, als het eventuele uitbreiden van je baan. De stress verminderen kan bijvoorbeeld door mediteren, wandelen, de natuur in. Dit zorgt voor rust in je hoofd én in je lijf en geeft je meer energie. Of alles, maar dan ook alles, van je af te schrijven. Gaan schrijven en niet meer stoppen. En dan verscheuren, verbranden of iets anders. Niemand hoeft het te lezen. Ik heb nog meer tips voor je in mijn e-book over wanneer je nog een relatie hebt.
     Wat betreft de aanvraag van een woning. Daar heb ik geen antwoord op. Deze vraag kun je het beste stellen aan de woningbouwvereniging.
     Heb je zo een voldoende antwoord op je vragen?
     Warme groet, Willy

     Beantwoorden
 3. Kest
  Kest zegt:

  ik ben 15 jaar samen geweest, waarvan bijna 8jaar getrouwd.
  december 2016 zegt ze niks meer voor mij te voelen, het verhaal is veel langer dan ik hier kwijt kan.
  en ben inmiddels gescheiden, tevens verhuist naar waar ik vandaan kom.
  ik heb heel veel lijnen verbroken, maar nog steeds weet ze hoe dan ook om toe te slaan.
  mijn ex-vrouw is werkelijk hel op aarde, ik vergelijk het dan ook met de efteling je trouwt met sneeuwwitje en zodra ze kwaad wordt
  veranderd ze in de heks. het is echt bizar.
  vervelendste is de kinderen wonen bij haar en kan daar ook wel een boekje van open doen maar hou wijselijk mijn mond.
  ik loop tegen zoveel problemen aan en niemand die je begrijpen wil of daad werkelijk luisterd.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Kest, dank je wel voor je reactie. Goed dat je je mond houdt, want wat je hier plaatst is openbaar. Als je behoefte voelt om met iemand te praten die luistert en je begrijpt, met wie je kunt bespreken wat je aan je problemen kan doen, dan nodig ik je van harte uit een om via deze link een focussessie<> met me in te plannen. Sterkte met alles. Warme groet, Willy

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *