Hoe je geen narcisten meer aantrekt

Doet deze titel iets met jou? Voor mij was dit in ieder geval heel belangrijk. Ik had twee keer een relatie met een narcist en trok er helaas daarna nog regelmatig een aan. Het was echt nodig uit te zoeken waar die aantrekkingskracht vandaan kwam. Hoe is dat voor jou?

Waarom ben je aantrekkelijk voor een narcist?

Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen, juist omdat zij dat zelf niet hebben. Op deze manier kunnen ze zich dat van jou toe-eigenen.

Narcisten vallen op zelfstandige, sterke vrouwen, ten gunste van hun ideaalbeeld naar buiten. Je bent niet meer dan een instrument, een verlengstuk van henzelf.

Maar waarom is hij juist bij jou aangehaakt?

Dat heeft te maken met wonden uit je verleden. Narcisten mogen dan zelf empathie en gevoel ontberen of heel weinig hebben, ze weten er verduveld goed gebruik van te maken.

Vrijwel iedereen maakt in zijn leven wel iets vervelends mee. Dat kan iets traumatisch zijn, maar, dat was voor mij was echt een eyeopener, het kan ook veroorzaakt worden door iets kleins of juist omdat je ouders, of een van je ouders, je naar hun beste kunnen hebben willen beschermen.

Als je deze emotionele pijn niet hebt kunnen verwerken, loop je een wond(en) op.

Gebeurt er iets wat aan de situatie herinnert, dan speelt de wond op en komt de pijn, de angst, de boosheid, het verdriet boven. Het gaat dan niet om wat er gebeurd of wat er gezegd of gedaan wordt, maar om waar het naar terug grijpt.

Deze trigger blijft zolang je er niets aan doet

Tot die tijd blijft de wond opspelen. Sowieso, maar voor een narcist biedt het dat nu juist het haakje dat hij nodig heeft.

Het is heel normaal om je in het begin van een relatie open te stellen, je kwetsbaar op te stellen, toch? Ik vind van wel, en in een normale menselijke omgang met respectvolle en empatische mensen die je aan kunt spreken op hun gedrag, is dat ook zo.

Bij een narcist is het gevaarlijk. Het is net zoals de zin bij een arrestatie in een film: “Alles wat je zegt, kan tegen je gebruikt worden”.

Als jij vertelt over je gevoelens, je angsten – ontstaan vanuit deze wonden – dan haakt hij er naadloos op in. Mijn wond was dat ik me snel buiten gesloten voelde, het gevoel had dat ik het blijkbaar niet waard was om ergens bij te horen.

Hij speelt er naadloos op in

Juist op dat gevoel werd in gespeeld: ik was opeens heel veel waard, ik hoorde erbij. Het werd met woorden en daden beleid.

Wat een fantastisch gevoel, zo fantastisch dat ik mijn twijfels – ik had wel degelijk het gevoel dat er iets niet klopte – overboord gooide en er mee door ging en – en dat ken je – er vol in werd meegesleurd en het niet eens door had.

Mijn partners kwamen op een voetstuk terecht en ik deed alles om hen gelukkig te maken. Jammer genoeg deden zij dat dat ook en ging ik er langzaam maar zeker zelf aan kapot.

Met hulp krabbelde ik wel op, ging me wat beter en gezonder voelen, maar bleef narcisten aan trekken. Dat realiseerde me natuurlijk pas toen ik narcisme leerde kennen.

Dat wilde ik dus niet meer!

Ik heb met hulp mijn wonden gevonden en ben aan de slag gegaan ze te genezen. Alleen was ik er nooit achter gekomen, maar door dat mijn coach en supervisor door vroegen, zelfs toen het pijn ging doen, werd het me duidelijk.

Het speelde me niet alleen parten op het gebied van de aantrekkingskracht voor narcisten, maar in mijn hele leven.

Wat dat betreft, is het nu maar goed dat ik deze mannen ben tegen gekomen. Daardoor moest ik aan mezelf werken en kreeg ik de kans mezelf te helen. Het voelt nu een stuk lichter.

Het leven is een stuk fijner

Pas nog zei een deelneemster van mijn training:  “Wij werken aan ons zelf, wij groeien, en hij blijft wat hij is: leeg!”. Dat klopt helemaal. Ik zelf kan gerust zeggen dat ik meer mezelf ben- en ken – dan ik ooit gedaan heb!

Ik wens jou dat ook toe. Kom er achter wat je wonden zijn en heel ze. Hoe meer je geneest, heel wordt, hoe minder manipuleerbaar je bent.

Heb je vragen? Stel ze gerust. Zet ze hieronder of neem contact met me op. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op. 

7 antwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Marijke, dank je wel voor je vraag. Het zijn zeker niet altijd mannen. Ook onder vrouwen vind je narcisten, al zijn het er wel minder. Omdat ik me in mijn uitingen op vrouwen richt, zal ik sneller over hij of hem schrijven als het over de narcist gaat.
   Warme groet,
   Willy

   Beantwoorden
    • Willy Sietsma
     Willy Sietsma zegt:

     Dat klopt helemaal, San, en dat maakt het lastig. Je hebt open narcisme, waarbij de kleuren duidelijk worden getoond, en verborgen narcisme. Die zijn naar de buitenwereld toe hele leuke, gezellige mensen, maar naar insiders toe niet. Ze spelen een spel en dat kan inderdaad ook als beste vriendin. In die situatie kunnen ze informatie van je los krijgen over jou, over anderen, waar later gebruik van kan worden gemaakt. Goed dat je je er bij deze vriendin bewust van bent. Het beste is het het contact met haar te verbreken, dan kom je los van haar invloed.
     Warme groet, Willy

     Beantwoorden
 1. Tinus (vr)
  Tinus (vr) zegt:

  Heb me net losgevochten van mijn vrouwelijke partner. Na 2 jaar vol twijfels en steeds een stukje meer kapotgaan geb ik al mn laatste beetje energie gebruikt alle banden los te snijden met haar, hoe pijnlijn ook, want ik hou van haar. Ik ga op zoek naar mn wonden.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Tinus, dank je wel voor je reactie. Wat je hebt gedaan, is een moeilijke en moedige stap, en zeker pijnlijk, zoals je omschrijft. Die stap neem je niet 1-2-3 en vaak pas als het echt niet anders kan.

   Het is nu aan jou om te rouwen, te helen, weer jezelf te worden. En inderdaad je wonden te zoeken en deze te helen.

   Mogelijk heb je baat bij een van mijn e-books (deel 1 en deel 2).

   Ik wens je sterkte en alle goeds toe.

   Warme groet, Willy

   Beantwoorden
  • J. (ik blijf liever anoniem)
   J. (ik blijf liever anoniem) zegt:

   Wow, jij óók twee jaar nodig gehad, Tinus … Ik vanaf maart 2016 tot afgelopen vrijdagavond 2/2/18… Het begon ermee dat het me opviel dat ze pathalogisch leugenaar bleek… En ik ging een dagboek bijhouden vanaf toen. Steeds vaker kreeg ik overal te zien dat ze loog…tegen haar eigen familie (vader, zus, dochtertje, zoon) en tevens glashard tegen de kring daaromheen… Haar vriendinnen… En de ouders van die vriendinnen… Plus gaslighting viel me steeds weer op…
   Ik schreef ergens hieronder n stuk over deze Somatische Narciste… Die overal pijntjes en kwaaltjes bedacht om mij te kunnen manipuleren… Ze merkte echter dat ik steeds minder voor haar deed… En de ontploffingen en keiharde eenzijdige ruzies waren bijna dagelijks… :/
   Met support van mijn familie (en haar eigen vader!) en vrienden heb ik haar vrijdagavond 2/2/18 overal geblokkeerd, niemand zal nog contact opnemen met haar… Ik ben benieuwd hoe m’n nieuwe vriendin eruitziet over n tijdje 🙂 😀 <3

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *