Heb of had je een relatie met een narcist? 10 signalen

Veel te vaak hoor ik van vrouwen en mannen dat ze niet weten of wisten dat ze in een relatie verwikkeld zijn of waren met een partner met narcistische trekken of een narcistische persoonlijkheidsstoornis (hierna narcist genoemd). Dat is ook mijn eigen ervaring en dat is verre van goed.

Dit artikel gaat niet over narcisme en de kenmerken of het herstellen er van. Het gaat over de bewustwording bij jezelf of je mogelijk met een narcist te maken hebt (gehad). Niet aan zijn of haar gedrag, maar aan wat je zelf doet of voelt.

Wat merk je er van in of na de relatie bij jezelf? Wat zijn de signalen?

  1. Je relatie begon zo mooi, alles in je voelde dat dit de ware is. Met deze partner word je oud. Na verloop van tijd merk je dat het niet altijd even lekker meer voelt. Je krijgt veel kritiek, er worden grapjes gemaakt die helemaal niet zo grappig zijn, die jou kwetsen, terwijl anderen er om kunnen lachen. Het lijkt ook of je niets goed kan doen. Alles wat eerst mooi was, wordt onderuit gehaald. Wat goed was, is niet meer goed. Maar als er anderen bij zijn, is het opeens weer allemaal goed, word je weer op handen gedragen.
  2. Je wilt niet meer op deze manier behandeld worden, en gaat in gesprek of beëindigt de relatie. Toch merk je dat het heel lastig is dit vol te houden. Het liefde- en berouwvolle gedrag, de beloftes, zorgen ervoor dat je terugdenkt aan hoe het ook kan zijn. Dat wil je heel graag weer. Je blijft of gaat terug.
  3. Je merkt echter dat het weer vervelend aan gaat voelen, soms al heel snel. Jij reageert daarop, net als in punt 2. Eigenlijk herhaalt het patroon zich steeds weer. Niet een, maar meerdere keren. Het voelt zelfs alsof je niet anders kunt. Naarmate dit vaker gebeurt, heb je er de energie niet eens meer voor om nog stappen te nemen.
  4. Je loopt op eieren, je bent continu aan het bedenken hoe je (voormalige) partner zal reageren op wat je zegt of doet. Je begrijpt niets van zijn of haar onverklaarbare woedeaanvallen, het negeren of doodzwijgen. Het maakt je onrustig, altijd op je hoede. Je bent continu bezig met hem of haar, met voorkomen van, en komt niet of nauwelijks meer aan jezelf toe. Je loopt er op leeg.
  5. Je hebt het gevoel overal de schuld van te hebben. Van de relatieproblemen, van zijn of haar problemen. Je gaat steeds meer twijfelen aan jezelf en denken dat het wel aan jou moet liggen. Zelfs als je iets zeker weet, als je hem of haar erop aan spreekt, dan raak je aan het twijfelen. Heb je het dan toch zelf gedaan?
  6. Je denkt dat je gek wordt of zelfs al bent. Sterker nog, je gaat zelfs hulp zoeken. Hieruit blijkt dat er niets mis met je is, maar toch keert de twijfel weer terug.
  7. Je geeft je partner alles wat je kunt geven aan liefde, aandacht, zorg en tijd. Je past jezelf continu aan, doet alles wat hij of zij wil, maar wat je ook doet, het is nooit genoeg.
  8. Je weet niet of nauwelijks meer wie je bent en waar je voor staat. Je hele beeld van jezelf ligt overhoop.
  9. Je hebt het gevoel dat je steeds minder weet wat je wilt, waar je van houdt.  Soms gaat het zelfs zo ver dat je niet meer weet wat je lekker vindt om te eten, wat je lievelingskleur is, je favoriete vakantieland. Je durft geen beslissingen meer te nemen zonder deze met je partner te overleggen.
  10. Je merkt dat je je familie en vrienden niet of nauwelijks meer ziet en/of ze begrijpen je niet. Je voelt je daardoor steeds meer alleen staan.

Herken je een of meer van deze kenmerken?

De kans bestaat dat je te maken hebt met een narcist. Als het dat geval is, dan zijn de gevolgen groot.

Als je voorafgaand aan en in je relatie niet weet waar je mee te maken hebt, dan kan je ook niet adequaat reageren en er voor zorgen dat je niet (verder) beschadigd wordt.

Als je niet weet waar je van moet herstellen na je relatie – en het gedrag gaat door als je verbonden blijft door bijvoorbeeld kinderen – dan maakt dat je helingsproces erg lastig, zo niet onmogelijk.

Als je met een narcist omgaat, dan heeft dat groot effect op je. Zelfs als diegene ‘maar’ gebruik maakt van één of een enkele van de manipulatietechnieken.

Het effect op jou wordt in de loop van de tijd steeds groter en destructiever

Het manipulatieve gedrag brengt je steeds verder van jezelf af, je raakt steeds meer energie kwijt. Dit maakt dat je nog makkelijker manipuleerbaar bent, met als gevolg dat je nog verder van jezelf raakt, nog meer energie verliest etc. etc.

Gelukkig kun je hier wat aan te doen. Als je je bewust bent van waar je mee te maken hebt, dan kun je stappen ondernemen. De eerstvolgende stap is kennis krijgen over narcisme. Dat geeft herkenning, erkenning, begrip van waar je door heen gaat en dat het niet aan jou ligt.

Vervolgens ga je aan de slag met helen, met rouwen, met (weer) jezelf worden, met op de juiste manier omgaan met een narcist. Dit maakt je veerkrachtig en weerbaar. Het zorgt er voor dat je je eigen leven weer kunt gaan leven. Het zorgt er voor dat je een stabiele basis bent voor je kind(eren).

Zorg dat je weet waar je mee te maken hebt

Wil je meer lezen over narcisme, de kenmerken en herstellen er van, vraag dan mijn E-book aan.

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *