10 tips voor een fijne december

De maand december met alle feestdagen zijn dagen van gezelligheid, van samen zijn. Samen genieten van lekker eten en drinken. De magazines staan er weer vol mee. Gezinnen in prachtige kleding, mooi gedekte tafels, genieten van eten en drinken met je kinderen, je geliefde, familie, vrienden. Hoe mooi is dat?

Maar wat als je gescheiden bent en je gezin niet meer compleet is? Wat als je geen geliefde (meer) hebt en hem of haar mist? Je kinderen een van de dagen moet missen? Of als je ex-partner van alles doet om jou het leven zuur te maken.

Narcisten houden niet van feestdagen, van gezelligheid. Dan gaat de aandacht namelijk niet naar hem of haar. Ze houden er ook niet van dat jij het wel gezellig hebt. Alle reden dus om de boel voor jou te vergallen. Dat legt wel een domper op de feestdagen.

Hoe maak je van de feestdagen toch een fijne periode?

1. Focus op waar het toe doet

Denk er eens over na: wat doet ertoe voor jou? Is dat je ex-partner met zijn of haar fratsen of ben jij dat? Zijn je kinderen dat? Je vrienden, je familie? De dingen die jullie met elkaar doen? De dingen die jij zelf doet? Ik kan me je antwoord wel voorstellen. Zet alles wat met je ex-partner te maken heeft in de negeerstand en focus je op wat waardevol voor jou is. Wat er wél is. Nu, op dit moment.

2. Versterk de band met je kinderen

Het is een mooie gelegenheid om de band met je kinderen te versterken, de tradities die jullie hebben te koesteren. Ook als je ex-partner ze ‘opeens’ ook doet of ze probeert te overtreffen. Blijf ze doen, je kinderen kijken ernaar uit. Denk aan samen een boom versieren, kaarsjes aansteken, lekker eten, spelletjes doen op Oudjaarsavond en vuurwerk kijken. Behoud je oude tradities, creëer er nieuwe bij. Kleine of grote dingen, het hoeft niet per se groots of duur te zijn. Het draait om lekker genieten van en met elkaar.

3. Wees dankbaar

Bedenk iedere avond drie dingen waar je dankbaar voor bent. Meer mag ook natuurlijk. Dankbaarheid is een instant geluksbrenger. Schrijf ze in een schriftje, in een mooi boekje. Ook hier geldt weer: het mag groot of klein zijn. Van de lach van je kind, de heerlijke cappuccino in de ochtend tot het prachtige vuurwerk op nieuwjaarsdag. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Lukt het even niet: kijk terug in je boekje.

Misschien geldt zelfs wel voor jou dat je dankbaar bent voor je scheiding. Opgelucht. Blij dat niemand meer in huis op zijn of haar tenen hoeft te lopen. De rust die dat geeft.

4. Stel je verwachtingen bij

Het idee dat feestdagen goed, leuk en gezellig moeten zijn, net als vakanties, is opgelegd. Dit creëert verkeerde verwachtingen en juist daardoor teleurstellingen. Spreek eens met anderen en vraag of ze je eerlijk willen vertellen hoe hun feestdagen zijn gegaan. Ze zullen vertellen over fijne dingen, maar ook over dingen die niet fijn waren. Net als op andere dagen. Niet fijne dingen horen bij het leven. Ze houden geen rekening met feestdagen. Verwacht dat dan ook niet.

5. Durf te voelen

Als je merkt dat je je boos of verdrietig voelt, sta dat toe. Gevoelens komen juist boven wanneer jij even rust neemt en niet meer loopt te hollen. Je lijf krijgt er eindelijk de tijd voor. Of ze komen boven omdat je stress ervaart. Hoe dan ook: neem dat moment voor jezelf en voel. Volg dat wat je lijf vraagt. Sla op een kussen, huil. Vraag je niet af wat de reden is, dan ga je weer denken, laat het er zijn. Je zult merken dat het enorm oplucht en dat je je daarna weer kunt focussen op waar het toe doet.

6. Wacht niet op anderen

Zie je ertegenop om de feestdagen alleen, met of zonder je kinderen, te vieren? Praat er met vrienden en familie over. Verwacht niet dat zij aan jou denken. Niet omdat ze niet om je geven, maar omdat de feestdagen nu eenmaal een tijd van drukte is, kun je makkelijk aan iemand voorbijgaan. Neem zelf de stap. Je vraagt op deze manier om hulp, dat is nog sterk ook. Ook versterk je hiermee de band met je familie en vrienden.

7. Organiseer het zelf

Misschien kun je niet een hele dag terecht, maar is er ruimte op Kerstavond of voor een ontbijt, brunch of borrel. Of organiseer er zelf een. Kom met de jaarwisseling bij elkaar. Als iedereen wat meeneemt, zijn de kosten ook niet zo hoog. Wie weet is een van je vriend(inn)en ook alleen op een van de dagen en kun je afspreken wat te gaan doen. Met of zonder de kinderen. Ga er samen op uit, doe leuke dingen.

8. Sluit aan bij anderen

Je kunt ook mee doen aan een van de vele activiteiten die worden georganiseerd. Met of zonder je kinderen. Dit is ook gelijk een mooie gelegenheid om andere (alleenstaande) vrouwen en mannen te leren kennen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Ouder Alleen, VakantieAnders of een andere organisatie. Er is keuze genoeg.

9. Ben je toch alleen?

Zie jezelf niet als zielig als je een van de feestdagen alleen bent. Je hebt lekker een dag vrij. Een dag waarop je niets moet, maar alles mag. Je kunt het zelf zo inkleden als je wilt. Loop de hele dag in je pyjama en maak lekkere hapjes voor jezelf. Maak een wandeling in de natuur. Lees eindelijk dat boek dat al zo lang op je stapel ligt. Doe iets waarbij je je prettig voelt. Weet dat je niet de enige bent, je staat er niet alleen in.

10. Neem tijd voor bezinning

Het einde van het jaar is een mooi moment voor bezinning. Gebruik deze maand, bijvoorbeeld de dagen dat je alleen bent, om stil te staan bij wat je werkelijk wilt. Wil je een nieuwe partner? Ben je er al aan toe om op zoek te gaan? Of steek je je energie in andere dingen die je het komende jaar graag wilt doen. Een andere baan? Verhuizen? Een studie oppakken? In een koor gaan zingen? Een muziekinstrument gaan leren spelen? Wat geeft jou energie? En houd het niet bij een voornemen alleen, denk na hoe je het aan gaat pakken. Bepaal je eerste kleine stap. En neem deze!

Misschien ben je eraan toe aan jezelf te gaan werken. Te groeien naar de persoon die altijd al wilde zijn. Los van de invloed van je ex-partner. Zelfstandig, je eigen keuzes makend. Ben je benieuwd hoe je dat kunt doen, plan dan een focussessie met me in. We kijken samen wat je nodig hebt en wat ik voor jou kan betekenen. Een mooie start van het jaar. Klik hier om meer te lezen en de focussessie aan te vragen.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *