Wat als mijn kind te maken heeft met ouderverstotingImage by zhushenje on Pixabay

Wat doe ik als er sprake is van ouderverstoting bij mijn kind?

‘Mijn zoon van 9 kwam blij thuis. “Ik ga met papa skiën in de voorjaarsvakantie!” Wat dacht mijn ex-partner wel niet, schoot het door me heen. We hadden dit helemaal niet besproken. Het paste helemaal niet in de omgangsregeling. Ik werd zo kwaad. Ik ben daarop boos tegen mijn zoon uitgevallen. Dat zijn vader dat helemaal niet met mij had besproken, zoals afgesproken. Dat ik daar helemaal niet blij mee was. Hoe het dan met onze plannen moest?

Een slechte moeder

Nu baal ik daar vreselijk van. Hij raakte helemaal overstuur. “Zie je wel, je gunt mij deze vakantie niet.”, riep hij tegen me. Wat voelde ik me een slechte moeder.’

Babette wordt nog emotioneel als ze eraan denkt. Ze heeft het naderhand met haar zoon besproken, maar had veel liever gehad dat ze helemaal niet boos op hem geworden was. Maar hoe ze dat moet doen, dat wist ze niet. Hoe reageer je als je bang bent dat je kind te maken heeft met ouderverstoting?

Het triggert zoveel

Boos worden is zo menselijk. Je voelt dat je ex-partner achter deze opmerking zit. Dat hij je wil raken. Je hebt sowieso het gevoel dat je ex-partner je kind tegen je op zet. Het sluit aan op het narcistische gedrag dat zij al zo lang laat zien.

Hierdoor kan een blije opmerking als deze zoveel bij je triggeren. “Nee hè, dit is het werk van mijn ex-partner. Wat ik nu ook doe, het is nooit goed. Zeg ik ‘ja, dat is goed’, dan heb ik mezelf ermee. Zeg ik ‘nee’, dan tref ik mijn kind. Wat moet ik hier nu weer mee?”

Je maakt het alleen maar erger

Je voelt je zo onmachtig. Voor je het weet, giet je je frustraties uit over je kind. Terwijl hij of zij alleen maar de boodschapper is. Daarnaast schuilt er ook nog een gevaar in. Door zo te reageren, geef je je kind onbewust de boodschap dat je ex-partner gelijk heeft, dat je je kind de vakantie niet gunt. Dat je niet liefdevol bent.

Je speelt je ex-partner in de kaart. Dat is nu juist wat je niet wilt. Zeker niet als je vermoedt, dat je ex-partner je kind mogelijk zelfs aanzet tot ouderverstoting. Maar wat doe je dan wel?

“Don’t shoot the messenger!”

Wil je niet emotioneel reageren, dan is het zaak je hoofd koel te houden. Dat je je emoties tijdelijk parkeert. Zodat je je kunt focussen op wat belangrijk is op dat moment. Namelijk je kind tussen jullie uithalen.

Ook is het belangrijk dat je kind laat voelen dat je hem of haar hoort en ziet. Dat het voelt dat je er onvoorwaardelijk voor hem of haar bent. Dat je liefdevol en zorgzaam bent. Op deze manier behoud en versterk je de band met je kind en voorkom of vertraag je het proces van ouderverstoting.

Je kind weerbaar maken bij ouderverstoting

Daarnaast is het aan jou om op een later moment een volwassen manier je emoties te omarmen. Wanneer zowel jij als je kind niet meer emotioneel zijn, dan ga je het gesprek aan met je kind. Val daarbij je ex-partner niet aan, maar leer je kind, op zijn of haar niveau, om te gaan met het gedrag. Zodat het weerbaar wordt.

In de training Met je kind sterk staan tegenover narcistisch gedrag gaan we dieper in op manieren waarop je dit alles doet. Het is niet makkelijk. Het is een zaak van een lange adem. Doe je het echter niet, dan bestaat er de kans dat je je kind verliest.

Klik hier om meer te lezen over de training en je in te schrijven. Je kunt ook kiezen voor de een-op-een variant van de training, de Powerboost. De informatie hierover vind je bijna onderaan de pagina van de training.

Wil je reageren op dit blog? Graag. Weet wel dat het blog openbaar staat en je reactie ook.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *