Hoe herken je de invloed van een narcist op je kinderen?

Een narcist is over het algemeen niet zo gek op kinderen. Ze nemen de aandacht van hem of haar weg, en van de tijd waarin ze hun eigen ding kunnen doen. Wat betekent dat voor jouw kinderen als ze ook gedeeltelijk bij jouw ex-partner wonen? De ex-partner bij wie je narcistisch gedrag weet of vermoedt.   

Of het belang van je ex-partner voor de kinderen gaat, dat kun je herkennen in de volgende 5 dingen:

1. Je kind krijgt nauwelijks aandacht

Het moet zich maar vermaken achter de pc of tv, ook met etenstijd. Of het wordt ondergebracht bij grootouders, de nieuwe partner of zelfs (nachten) alleen gelaten.

2. Je kind wordt verwaarloosd

Het krijgt slecht of weinig te eten, wordt niet naar een dokter gebracht of mag niet naar een psycholoog of coach als het nodig is. Je kind mag niet aan sportwedstrijden meedoen wanneer het bij de narcist is of naar dingen op school. Sommige kinderen krijgen niet of nauwelijks schone kleding.

3. Je kind wordt ingezet in het beeld naar buiten

Je kind is bijvoorbeeld heel goed in een sport, dan is de narcist wél aanwezig. Luid en duidelijk. Hij of zij is er verantwoordelijk voor dat je kind dat kan en dat moet iedereen weten. Ook kan je kind worden ingezet tijdens de aantrekkingsfase van een nieuwe vriend(in). Of moet het met zijn of haar kinderen spelen, zodat zij de ruimte hebben.

4. Je kind dient als narcistische voeding

Een narcist kan, net als bij jou, je kind gebruiken voor zijn of haar voeding. Deze voeding wordt gevormd door de emoties die jij en kind laten zien. Dat gebeurt al tijdens de relatie. Na de breuk kan de narcist het niet meer hebben van jouw emoties en kan je kind daarvoor gebruiken. Dat gaat ook gemakkelijker, omdat een kind zijn of haar gevoelens moeilijker onder controle kan houden.

5. Als je kind weer bij jou komt, is het van slag

Na het switchen van het ene naar het andere huis (wisselmoment) moeten je kind altijd wennen en omschakelen, ook wanneer er geen narcist in het spel is, maar nu duurt het extra lang. Vaak komt je kind na periode van wennen, van ruimte geven, weer tot zichzelf. Dit hoeft niet na ieder wisselmoment te gebeuren. Het hangt helemaal af van hoe hun periode bij de andere ouder is geweest.

Wanneer dien je echt alert te zijn?

Als je kind heel erg stil en teruggetrokken is, of juist heel boos en druk doet, iedere keer weer, of ander nieuw en vreemd gedrag vertoont, dan is het goed om alert te zijn.

Je kind wordt ingezet in het spel tegen jou

Het gedrag van de narcist kan namelijk ook via de je kind worden ingezet naar jou, om jou te treffen. Het lijkt om het kind te gaan, maar het is alleen inzet in zijn of haar spel, het is in belang van de narcist.

Je herkent het in de volgende 9 dingen:

1. Je ex-partner praat lelijk over je

Hij of zij doet dat tegen je kind of waar het bij is. Ook als hij of zij tegen jou praat. Soms spreekt hij of zij lovend over je, maar laat met gedrag en/of lichaamstaal het tegenovergestelde zien. Hij of zij stelt zich op als slachtoffer en maakt daarmee jou direct de dader.

2. Je ex-partner regeert door op afstand

Hij of zij heeft contact via de mobiele telefoon en levert zo direct commentaar op wat er bij jou speelt, op je regels. Je kind wordt aangemoedigd tegen jou en je regels in te gaan.

3. Je ex-partner pikt tijd in van jouw tijd met je kind

Denk hierbij aan later brengen, eerder halen, helemaal niet brengen, je kind ‘lenen’ in jouw weekend, dagen ruilen en vergeten terug te ruilen of zeggen dat het niet waar is, een rechtszaak aanspannen voor meer tijd, etc. Je kind wordt zo beïnvloed dat hij of zij hierin mee kan gaan.

4. Je kind wordt aangezet om te spioneren

Bijvoorbeeld om te vertellen waar je je geld aan uitgeeft, hoeveel geld je hebt en of je een vriend(in) hebt.

5. Je kind moet geheimen bewaren

Er is een nieuwe partner. Je kind weet het al, maar mag het jou nog niet vertellen. Of het mag niet vertellen dat zijn vader of moeder gaat samenwonen of trouwen.

6. Je bent niet op de hoogte van school- en sportactiviteiten

Je ex-partner heeft de school verteld dat ze je niet hoeven te informeren. Of zelfs dat ze dat niet meer mogen, omdat je uit de ouderlijke macht bent gezet.

7. Je rol als vader of moeder wordt gedevalueerd

Je kind wordt aangemoedigd je bij je voornaam te noemen waardoor de speciale positie van ‘mama’ of ‘papa’ onderuitgehaald wordt. Of je kind moet de nieuwe partner zo noemen.

8. Het geheugen van je kind wordt beïnvloed

Je ex-partner vertelt leugens waarin jouw rol wordt veranderd of zelfs gewist. Je kind moet het van zijn ouders hebben om te weten hoe zijn of haar eerste levensjaren zijn verlopen. Deze leugens worden verteld ten nadele van jou waardoor je kind anders over je gaat denken.

9. Huidige herinneringen worden beïnvloed

Jij doet iets met je kind of koopt iets voor je kind wat daarna door je narcist wordt overtroffen. Je kind onthoudt alleen die dingen.

Een opmaat naar ouderverstoting?

Helaas zijn er nog veel meer voorbeelden. Dit gedrag valt onder de noemer ouderverstoting. In kleine of grote mate. Hoe doel is om je kind te laten voelen wat een slechte moeder of vader jij bent. Hoe liefdeloos, onveilig, gek etc. je bent. Aan de andere kant laat je ex-partner zien hoe goed en/of zielig hij of zij is. Het uiteindelijke doel is dat je kind jou verstoot. Waarbij jij gelooft dat je kind dit zelf doet en je kind dat zelf ook gelooft.

Wat herken je bij je kind?

Als je kind bij jou komt, herken je onderdelen van bovenstaand gedrag, zoals bespioneren, geheimen bewaren, je bij je voornaam noemen. Daarnaast kan je kind zich kwaad en heel onredelijk tegenover jou gedragen. Je kind wijst je af en voelt zich daar niet schuldig over. Er wordt vijandig gedaan naar vrienden en familie. Favoriete oma’s en opa’s zijn opeens niet favoriet meer.

Ook kan je kind dingen zeggen die helemaal niet passen bij zijn of haar leeftijd en ontwikkelingsniveau. Of je aanvallen over zaken waar het als kind helemaal niets mee te maken heeft, zoals de scheiding, geldzaken etc.

Een poppetje aan een touwtje

Dit is vreselijk. Je kind is niets meer of minder dan een marionet van de narcist, dat gedwongen wordt te kiezen voor een van de ouders. Een keuze die een kind nooit zelf zal maken. Kinderen zijn loyaal, zelfs bij huiselijk geweld en bij misbruik. Door het manipulatieve spel, de emotionele chantage, ziet het zich op een bepaald moment gedwongen te kiezen. Te kiezen voor de zielige partij. Dit heeft grote gevolgen voor je kind. En voor jou.

Hoe kun je het tij keren?

Gelukkig hoef je niet lijdzaam toe te kijken en kun jij, de gezonde ouder, nog veel stappen ondernemen om het tij te keren of het in ieder geval te vertragen, als je deze kenmerken herkent. Weet wat je wel en niet doet. Deze stappen leer ik je graag in de training ‘Met je kind sterk staan tegenover narcistisch gedrag’. Klik hier om er meer over te lezen.

Wil je reageren op dit blog? Je bent van harte welkom. Dit blog staat openbaar, je reactie ook.

6 antwoorden
 1. Miep
  Miep zegt:

  Ik herken heel veel maar niet dat ze niet van hun kinderen zouden houden. Mijn ex ging juist altijd met ze spelen en hij houdt heel veel van ze. Alleen hij houdt iets meer van zichzelf.

  Beantwoorden
 2. Peterjan
  Peterjan zegt:

  Pffff…. zo herkenbaar! Ik ben verwikkeld in wat steeds meer een vechtscheiding wordt waarbij de kinderen (11 en 7) ingezet worden tegen mij. De scheiding is op mijn initiatief aangevraagd. Moeder doet het voorkomen dat de kinderen geen contact met mij willen, maar dat is iets wat zij hen heeft ingesproken. Samen met haar vader. Ik sta tot nu toe machteloos en zelfs met een advocaat is het erg lastig om eindelijk mijn recht te halen.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Dat kan ik me voorstellen, Peterjan. Wanneer je je kinderen niet of nauwelijks meer ziet, is je invloedssfeer naar hen klein. Heb je een advocaat die bekend is met narcisme, met ouderverstoting? Heb je (al) te maken met Veilig thuis etc? Heel veel sterkte. Warme groet, Willy

   Beantwoorden
 3. Janneke
  Janneke zegt:

  Ik merk nu , nu ik in scheiding lig dat hij de oudste probeert tegen mij op te zetten. Hij mag alles en krijgt alles wat hij van mij niet mag of krijgt, terwijl hij voorheen de kinderen nooit zag staan. Waren mijn ding! En worden gebruikt om zijn vriendin in te palmen… kijk eens hoe leuke vader ik ben. Terwijl de jongste van 11 hem door heeft en negeert en zegt waar het op staat.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *