Ken jij de invloed van de psoas op onverwerkte spanning?

Wat is een psoas vraag je je wellicht af? De psoas is een spier die heel veel negatieve invloed op je welzijn kan hebben als je niet weet wat hij is en doet. Zoals bij narcisme. Weet je dat wel, dan kun je er invloed op uitoefenen. Je leven beter maken. De psoas is namelijk ook de spier waar de meeste onverwerkte spanning, stress en trauma’s worden opgeslagen.

Heel belangrijk

De psoas is heel belangrijk. Hij verbindt de rug met de benen. Hij loopt van de achterkant van de rug, ongeveer in het midden, door de bekkenbodem heen naar net iets onder de kop van het bovenbeen. Dankzij de psoas kun o.a. je lopen en balans houden.

Daarnaast is de psoas sterk verbonden met het reptielenbrein (de amygdala). Hij wordt daarom ook wel de emotionele spier genoemd. Het reptielenbrein maakt je lijf klaar om te vechten of te vluchten bij (dreigend) gevaar. De psoas is de eerste spier die zich aanspant, hierna volgen de andere spieren. Je weet vast wel welke spieren dat bij jou zijn. Voel je spanning in je armen, je handen, je schouders, je benen en/of je kaken?

Bij elk gevaar

Het reptielenbrein maakt geen onderscheid tussen echt, dreigend en ingebeeld gevaar. Het reageert op alle spanning, dus zelfs op die van in kranten, films en boeken. Let maar eens op wat er gebeurt in je lijf als de muziek in een film je doet vermoeden dat er iets spannends staat te gebeuren. Wat gebeurt er met je spierspanning? Waar zit je ademhaling? Hoe snel klopt je hart? Wat voel je?

Komt er weer rust, dan neemt de spierspanning af. De psoas ontspant zich als laatste. Helaas houdt stress en spanning vaak aan. Zeker als je te maken hebt met een narcist. Altijd zorgen en angst om wat hij of zij nu weer gaat doen. Je loopt continu op eieren. Zowel je reptielenbrein als je psoas komen niet tot rust.

Onder spanning

Door aanhoudende spanning kan je psoas korter worden. Een gespannen en verkorte psoas heeft effect op je lijf. Je krijgt bijvoorbeeld lage rugpijn, ischias, bekken- en/of wervelproblemen. Ook zet het je ingewanden in je buik onder spanning doordat ze minder ruimte krijgen. Dit heeft o.a. spijsverteringsproblemen als gevolg.

De psoas is ook de spier waar de meeste onverwerkte spanning, stress en trauma’s worden opgeslagen. Je raakt door dit alles steeds meer in een staat van angst waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Hierdoor ben makkelijker manipuleerbaar en een grotere prooi voor narcisten. Heel gevaarlijk dus!

Opslagplaats

Vaak merk je helemaal niet dat je je psoas aanspant. Ik had er zelf ook geen weet van. Het gebeurt zo diep in je lijf. Voor mij werd de langzaam opbouwende spanning daar ‘gewoon’. Onlangs leerde ik dat je psoas en kaakspieren spiegels van elkaar zijn. Spannen je kaakspieren aan, dan doet de psoas dat ook. En omgekeerd. Hoe is het met de spanning van jouw kaakspieren?

Alles bij elkaar is het heel belangrijk om aandacht aan je psoas te besteden. Zorg dat je deze oprekt en ontspant. Hierdoor raken zowel je lijf als je geest meer ontspannen. Je verwerkt stress, trauma’s en angsten. Je wordt ook steeds bewuster van je lijf, van jezelf.

Handige oefening voor thuis

Diverse yogahoudingen helpen je de spier te stretchen en te ontspannen. Bijvoorbeeld de kleermakerszit, de berg- en de boomhouding. Dit zijn ook makkelijke houdingen om thuis te doen. Een oefening die je makkelijk zelf kunt doen om de spanning te verminderen, deel ik hier graag met je. Deze helpt je de psoas te ontspannen. Doe hem bij voorkeur iedere dag minimaal één keer.

  • Zoek een lekkere rustige plek op waar je niet gestoord kan worden.
  • Ga op je rug liggen met opgetrokken benen (je voeten ongeveer een voetlengte van je billen) en je armen ontspannen naast je op de grond.
  • Zorg voor een kussentje onder je hoofd (niet je nek), zodat je ruggengraat horizontaal ligt. Je zult in het begin merken dat je rug nog een lichte holling heeft. Daar hoef je niets aan te doen, dat doet de zwaartekracht voor je.
  • Hoe ontspannener je psoas, hoe vlakker je rug op de grond komt te liggen.
  • Kun je deze houding niet aannemen, leg dan je onderbenen op een stoel, zodat ze in een hoek van 90 graden liggen.
  • Blijf 10 tot 15 minuten zo liggen.
  • Adem daarbij je zo diep mogelijk naar je bekken.
  • Blijf met je aandacht bij je ademhaling.
  • Als je merkt dat je wordt afgeleid door gedachten en/of geluiden, dat is niet erg. Keer zonder oordeel steeds weer terug met je aandacht naar je ademhaling laag in je bekken.

De combinatie van houding en ademhaling maakt deze oefeningen zelfs meditatief. Er kan tijdens de oefening veel loskomen, bijvoorbeeld verdriet. Ook kun je je onrustig voelen. Laat het toe, omarm het.

Wil je hier hulp bij?

Wil je dit liever niet alleen doen? Wil je nog meer leren hoe je je spanning kwijt raakt? Meer rust in je leven krijgt? Plan een focussessie met me in, dan kijken we samen of en hoe ik je kan helpen en of het klikt tussen ons. Klik hier om er meer over te lezen en om je in te schrijven. Wil je reageren op dit artikel? Graag. Let op: het staat openbaar, je reactie ook. Je kunt ervoor kiezen anoniem te reageren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *