Wat als narcistisch gedrag leidt tot ouderverstoting?

“Mijn ex-partner praat niet slecht over me. Als mijn zoon zegt dat hij mama mist, zegt hij het ook te doen. Hij vertelt hem dat ik de beste mama in de wereld ben. Maar als we elkaar tegenkomen, doet hij net of ik melaats ben. Hij draait weg, kijkt heel kwaad naar me. Juist waar ons kind bij is.”

Of ik melaats ben

“Mijn zoon is heel sensitief, voelt het erg goed aan. Het is net een bang vogeltje als mijn ex-partner erbij is. Hij durft niet eens naar me te zwaaien uit angst voor wat papa dan doet.”

Alleen narcistisch gedrag heeft al gevolgen. Nog erger is het als dit aanzet tot ouderverstoting. Een van de kenmerken daarvan  is dat je ex-partner kwaad over je spreekt. De ex-partner van Annette pakt het op een andere manier aan. Hij geeft hun zoon een dubbele boodschap. In woorden zegt hij ‘Je mama is goed’. In lichaamstaal zegt hij ‘Je mama is slecht’. Dit werkt heel verwarrend voor hun zoon. Noem het maar gerust gaslighting wat hij doet.

Een dubbele boodschap

De zoon van Annette benoemt het zelf. “Papa zegt dat hij je aardig vindt, maar zo doet hij niet.” Dat maakt hem boos. En vreselijk in de war. Hij worstelt met de vraag: Is mama nu wel of niet aardig? Gelukkig draait hij bij als hij bij Annette is. “Mama is wél lief!” Dit herhaalt zich iedere keer als hij bij zijn moeder komt.

Hoe ga jij om met uitspraken en gedrag van je kinderen waarvan je vermoedt dat die door narcistisch gedrag van je ex worden veroorzaakt als aanzet tot ouderverstoting? Word je boos op je ex-partner en laat je dat aan je kind zien? Ga je erop in om aan je kind te bewijzen hoe fout het is wat hij of zij zegt? Barst je in tranen uit om wat je kind wordt aangedaan? Zit je lamgeslagen op de bank, uit onmacht? Word je overbeschermend als je kind er is?

Lastig om goed te reageren

Deze reacties zijn allemaal heel menselijk. Zij zijn alleen niet bevorderlijk voor de band met je kind. Je bevestigt hiermee onbedoeld het beeld dat je ex-partner je kind doet geloven. Ook verspeel je kostbare tijd met je kind.

Het is daarom heel belangrijk dat jij het hoofd koel houdt en eerst je kind in zijn of haar emoties opvangt. Dat je kind écht hoort en ziet – in tegenstelling tot een narcist – en het de ruimte geeft voor wat het voelt.

Het gaat niet om jouw gevoelens

De gevoelens van je kind staan voorop. Niet de jouwe, hoe moeilijk dat ook is. Jouw gevoelens heb je te parkeren voor een ander moment. Iedere keer weer. Die bespreek je niet met je kind – wat narcisten helaas wel doen – maar met een andere volwassene. Pas als je kind en jij niet meer emotioneel zijn, ga je in op wat is gezegd of gedaan. Ook in dit gesprek heb je je hoofd koel te houden.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want je ex-partner kent ‘jouw knoppen’ en weet er via je kind precies op te drukken. Het is narcistisch gedrag dat leidt tot ouderverstoting. Om dat te voorkomen is het belangrijk te weten wat jij nodig hebt om kalm te blijven om zo de nodige time-out voor je kind en jezelf in te lassen. Waarna je het gesprek met je kind aangaat. Hierdoor versterk en behoud je de band met je kind. Kom leren omgaan met narcistisch gedrag en ouderverstoting in de training ‘Met je kind sterk staan tegenover narcistisch gedrag’. Van mijzelf en van lotgenoten.

Niet op je lauweren rusten

De zoon van Annette proeft dit heel goed met zijn 9 jaar. Maar vergis je niet. Dit betekent niet dat ze op haar lauweren kan rusten. Haar zoon heeft een volwassen manipulator tegenover zich staan. Een man die haar, terwijl Annette volwassen was, met zijn narcistische gedrag ook heeft gemanipuleerd. Een man die ook nog eens zijn vader is.

Probeer daar als kind maar eens weerstand tegen te bieden. Daar heeft haar zoon haar hulp bij nodig. Net als jouw kind jouw hulp nodig heeft als hij of zij te maken heeft met een vader of moeder met narcistisch gedrag.

Actie ondernemen

Is de training voor jou geen optie, om welke reden dan ook? Dan is de Powerboost, de een-op-een variant van de training, wellicht een optie. We gaan samen aan de slag. Op locatie of online. Het is maatwerk. De informatie hierover vind je bijna onderaan de pagina van de training (klik hier).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *