Hoe je sterk staat tegenover je narcistische ex

‘Ik kan het echt niet voelen’ zegt ze. ’Ik probeer te denken wat ik voel, maar het lukt me niet.’ Ze wiebelt heen en weer. Vertwijfeld doet ze haar ogen open en wil van het blaadje afstappen. Gefrustreerd over deze oefening. Gefrustreerd omdat het niet lukt. Gefrustreerd met de situatie. Ze wil het zo graag goed doen. Ze wil sterk staan tegenover haar narcistische ex, niet meer onderuitgehaald worden.

Het wiebelen is voorbij

‘Doe je ogen maar weer dicht’ zeg ik. ‘Het gaat niet om denken wat je voelt, maar luisteren naar wat er in je opkomt. Wat je voor je ziet. Wat je hoort.’ Haar gezicht klaart op, daar kan ze wat mee. ‘Ik zie een gouden licht. Zoals de zon. Ik houd van de zon!’ Genietend van dit beeld blijft ze nog even staan. Ik zie haar gezicht verzachten. Alsof de stralen van de zon haar echt kussen. Ze staat stevig, het wiebelen is voorbij.

De zon laat haar sterk staan

Ik vraag haar van het blaadje af te komen. Ze doet het met tegenzin. Het voelt zo goed om daar te staan en de zon te zien en te voelen. Op mijn vraag wat de zon voor haar betekent, geeft ze aan dat ze het heerlijk vindt om zich te koesteren in de lentezon en om zich te laten verwarmen door de zomerzon. De zonnestralen geven haar een gevoel van leven, van kracht. Ze straalt als de zon als ze dit voelt én uitspreekt. Juist dat is wat ze nodig heeft: kracht. De zon is haar anker. Dit anker helpt haar sterk te staan tegenover haar narcistische ex.

hoe versla je een narcist

Juist in paniek

Ze vertelt dat als ze tegenover hem staat, er van alles met haar gebeurt. Ze krijgt dan een brok in haar keel, een steen in haar maag. Ze spant haar nek- en schouderspieren aan en krimpt ineen. Ze raakt in paniek, haalt hoog adem en kan alleen nog maar denken dat ze ervandoor wil gaan. Maar dat kan niet, want ze heeft kinderen met hem en daar moeten ze contact over hebben met elkaar. Maar hij is zo intimiderend, overrulend. Ook haalt hij haar onderuit, zelfs waar de kinderen bij zijn.

In rust zeggen wat ze wil

Ze wil dat niet meer. Ze wil niet meer in paniek schieten, ze wil blijven staan. Ze wil in rust kunnen zeggen wat ze wil. Vanuit rust, vanuit kracht.

De zon is haar anker naar die kracht, naar de rust. De situatie voelt nu al anders voor haar. Haar lijf is rustiger. Haar ademhaling laag, haar schouder- en nekspieren meer ontspannen. Er is geen paniek en ze voelt geen behoefte om hard weg te rennen. Ze voelt rust en denkt alleen maar: ‘Laat maar praten’. Ze voelt dat ze op deze manier sterk staat tegenover over haar narcistische ex, dat ze hem aankan.

Op het droge oefenen

Ik zie het aan haar houding. Ze staat stevig met haar schouders naar achteren, haar borst naar voren, haar hoofd rechtop. Ze staat er. Wat een rust en kracht straalt ze uit. Dit is wat ze nodig heeft. Nu komt het aan op oefenen. Iedere keer als ze het anker in gedachten ziet, kan ze zich laten doorstromen met dit gevoel. Zodra ze herkent wanneer ze getriggerd wordt, kan ze het inzetten. Ze kan het gevoel ook oproepen in andere situaties. Het oefenen met vriendinnen. Zodat ze de spier traint en het kan gebruiken in het contact met haar ex op het moment waarop ze het nodig heeft.

Ook sterk staan?

Deze methode is zo gaaf. Je leert dat wat jij nodig hebt in een situaties met je ex-partner in te zetten waardoor je voorkomt dat je emotioneel wordt en niet meer tegen hem of haar op kunt. Door dit te combineren met nog andere makkelijk toepasbare technieken sta je steeds meer in je kracht. Krijgt de narcist je niet meer om. Wil jij dit ook? Doe mee aan het negen weken programma Breek Los! zodat ook jij succesvol leert omgaan met narcistisch gedrag en losbreekt van je ex en we samen deze oefening oppakken.

Narcisme komt voor onder mannen en vrouwen

Ik beschrijf in dit artikel de ervaring van een vrouw tegenover haar narcistische ex-man. Narcisme komt voor onder mannen en onder vrouwen. Als het voor jou beter voelt, lees a.u.b. man/vrouw, zij/hij, haar/hem waar dat beter voelt. Zowel vrouwen als mannen zijn welkom in mijn trainingen en begeleiding.

Wil je reageren op dit artikel? Graag. Let op: dit artikel staat openbaar, jouw reactie is dat ook. Je kunt altijd anoniem reageren. Je mailadres wordt nooit zichtbaar gemaakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *