Volgens mij ben ik zelf een narcist

“Volgens mij ben ik zelf een narcist!” Zo begon ik onlangs mijn pitch bij een netwerkevent. Er werd gelachen. “Dat zijn jouw woorden” riep er een. Het zijn niet alleen mijn woorden. Het zijn woorden die ik zo vaak hoor. In focussessies. In coachsessies. Steeds weer.

Altijd weer die twijfel

De vertwijfeling. Alles ligt altijd aan jou. Ook nu moet het wel aan jou liggen. Je zal het narcisme vast ook verkeerd zien bij je ex. Je bent vast zelf een narcist. Zo goed gedroeg je je niet in de relatie.

Ik herken het zo. Die gedachte. Die vertwijfeling. Ook al kun je (bijna) alle kenmerken van narcisme bij je ex afvinken en bij jezelf zo goed als niets. Toch komt die gedachte op.

Gezond narcisme

Weet je dat iedereen narcistisch gedrag vertoont? En dat is maar goed ook. Anders kunnen we geen carrière maken of een eigen bedrijf opzetten. Het wordt zelfs gezond narcisme genoemd. Gezond omdat het jou vooruithelpt en niemand benadeelt. Doet dat het wel, dan wordt het pas destructief.

Weet je ook dat narcisten niet aan zelfreflectie doen? Het is een van de kenmerken. De vraag of je zelf een narcist bent, is zelfreflectie. Dus…

Gek door de narcist

En oh ja, dat gedrag dat je bent gaan vertonen? Dat betekent niet dat je een narcist bent. Of dat je gek bent. Het betekent dat de narcist je daartoe heeft gedreven. Het verdwijnt als sneeuw voor de zon als hij of zij uit je leven is.

Toch is deze twijfel tekenend voor slachtoffers van narcisten. Dat heeft alles te maken met het spel dat met je hoofd is gespeeld. Als je maar vaak genoeg iets te horen krijgt, ga je erin geloven. Dat je niets waard bent. Dat alles aan jou ligt. Dat je gek bent. Dat je hem of haar nodig hebt om besluiten te nemen.

Het is waarheid geworden

Deze gedachten worden overtuigingen. Deze houden je nu tegen om verder te komen. Je hoort als het ware nog de stem van je ex in je hoofd. Of het zijn harde, strenge woorden van zelfkritiek geworden. Beiden de oorzaak van stress met alle gevolgen van dien.

Stel je hersenen eens voor als een grammofoonplaat. Al je gedachten maken groeven. Als ze zich steeds herhalen, zijn ze als een naald die in de plaat blijft hangen. De groef wordt dieper en dieper. Je loopt erin vast.

Het is tijd voor je eigen waarheid

Je hebt duizenden gedachten per dag. Die komen automatisch. Dat is aan de ene kant gelukkig. Je moet er niet aan denken dat je altijd over alles na moet denken. Hoe je je tandenpoetst. Hoe je autorijdt. Zolang gedachten je helpen, is het helemaal goed dat ze zomaar oppoppen. Maar als ze je tegenwerken, niet natuurlijk. Dan maken ze je ongelukkig. Zetten ze je vast. Denk maar aan de gedachte of je zelf een narcist bent.

Hoe buig je deze gedachten om naar helpende gedachten? Gedachten die je vooruithelpen? De eerste stap is deze gedachten ontdekken. Je er bewust van worden. Weten wat je denkt.

Daar zit je winst

De tweede stap is ze onderzoeken. Dat brengt veel aan het licht. Ook de wonden die eronder liggen. Daarna komt het op ombuigen aan. Een helpende gedachte er tegenover zetten waardoor je steeds meer jij wordt. Die maakt een nieuwe groef in je grammofoonplaat. Naast de diepe groef.

Ondanks dat kom je toch nog wel eens in de diepe groef terecht. Bijvoorbeeld als je moe bent of niet lekker. Of emotioneel. Maar dankzij de nieuwe groef, de nieuwe gedachte, kom je er weer sneller uit. Daar zit je winst: de impact wordt steeds minder diep en minder lang. Dat heeft alles met je nieuwe bewustzijn te maken. Hoe gaaf is dat!

Verdieping

Door dit toe te passen heel je het mentale stuk. Dat is het begin. De wonden willen echter ook gevoeld worden zodat er ook fysieke heling plaats vindt. Het zijn diepliggende opgeslagen emoties – energieblokkades – die om aandacht blijven vragen. Het is belangrijk ook hier mee aan de slag te gaan zodat de woorden van narcisten, van anderen, van jezelf je nog minder raken. Zodat je triggers je steeds minder triggeren.

Een zo veel lichter leven

Dit onderzoek en het helen van de onderliggende wonden is een vast onderdeel in mijn coaching. Het is ook zoiets wezenlijks. Het brengt jou dichter bij jezelf. Stel je eens voor dat je zeker weet dat jij geen narcist bent! Dat jouw gedachten je vooruithelpen. Dat je geen energie meer kwijtraakt aan oude emoties die maar aandacht blijven vragen. Het maakt mijn leven heel veel lichter. Ik gun jou dat ook. Wil je hierover van gedachten wisselen? Kijken wat ik voor jou kan betekenen? Plan dan een focussessie met me in. Dan spreken we elkaar snel.

Wil je reageren? Graag. Het artikel staat openbaar, jouw reactie ook. Je kunt altijd anoniem reageren. Je naam en mailadres worden nooit getoond.

2 antwoorden
  1. Jolanda
    Jolanda zegt:

    Klopt helemáál, ik klim langzaam uit het dal, ben bijna boven. Hij doet me bijna niks meer. Ik voel me sterk. Hij voelt dat hij geen grip meer op mij heeft, dat hij die kwijt is. Dat is zo’n grote winst voor mij.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *