wat als je kind je heeft verstoten

Wat als je kind je heeft verstoten?

Ze heeft zich altijd voor haar kind ingezet, alles gedaan. Ze vindt dat niet meer dan normaal als moeder. Ze had dan ook een hele goede band met haar dochter. Maar de laatste jaren waren zo zwaar. Haar dochter deed zo lelijk tegen haar. Ze had zo’n grote mond en bemoeide zich met dingen die alleen haar moeder en vader aangingen. Ze eiste antwoorden en klonk daarbij echt als haar ex. Na verloop van tijd wilde ze niet meer komen. Ze bleef liever bij haar vader, die was tenminste eerlijk tegen haar. Er is blijkbaar iets gebeurd, maar wat? Nu wil haar dochter niets meer van haar weten. Ze reageert niet op appjes of wel, maar dan heel lelijk. Ze vindt het zo zwaar, zo pijnlijk. Wat moet ze nou? Ze wil haar kind niet kwijt, maar weet niet meer wat te doen.

Zo pijnlijk

Als je kind je niet meer wil zien, zoals Carla overkomt, is dat vreselijk pijnlijk en voelt zo machteloos. Toch kun je nog steeds iets doen: namelijk aan je kind laten zien dat je van hem of haar houdt, er voor hem of haar bent. Ook als het dit gedrag laat zien.

Het gaat niet om je kind

Carla’s dochter nam dit besluit namelijk niet zelf. Al voelde dat wel zo, voor haar dochter en voor Carla. Maar haar dochter wil dit niet. Geen enkel kind wil een breuk met een ouder waarmee het een goede band heeft. Het verstoten doet het alleen als de andere ouder hem of haar daartoe aanzet. Het daartoe manipuleert en inspeelt op angst of laat zien hoe zielig hij of zij is. Het gaat daarbij helemaal niet om het kind, maar op het kapot maken van de andere ouder. Het kind is slechts een pion, een afstandsbediening.

Kun je nog iets doen?

Blijf aan je kind laten zien dat je van hem of haar houdt. Blijf aan de zijlijn meelopen. Dat doe je door regelmatig van je te laten horen. Stuur een app, een kaart, een mail op belangrijke dagen zoals met verjaardagen, Kerst, wedstrijden. Stuur een cadeau met de verjaardag. Ga bij een wedstrijd kijken, naar een schoolevent. Het is heel belangrijk dat je je teksten luchtig houdt. Spreek je wens uit zoals een fijne verjaardag, een goede wedstrijd. Schrijf dat je van hem of haar houdt als je dat altijd al deed. Maar zorg dat je niet claimt. Geen woorden van gemis, geen verwijten naar je kind of je ex. Daarmee stuur je hem of haar verder van je af.

Het verschil tussen iets en niets

Blijf dit doen, ook als je geen of vervelende reacties krijgt. Je doet het om wat het voor je kind betekent. Het is het verschil tussen iets en niets en voor je kind zo waardevol, belangrijk en krachtig. Je houdt de deur naar de terugkeer open. Je kind weet dat je er voor hem of haar bent, het geeft je kind de moed straks te durven terugkeren.

Omarm alle gevoelens

Wat het (uitblijven van) reactie met jou doet, dat is iets voor jou om mee aan de slag te gaan. Omarm alle gevoelens die loskomen over het gedrag, het gemis. Werk aan je eigen herstel. Vind jezelf, je kracht en je eigenwaarde weer terug. Dat maakt het lichter en beter draagbaar. Focus je daarnaast op het leven voor jezelf goed maken. Voed je gezond, beweeg, doe of vind dingen die je vervullen, die plezier geven. Schrijf aan het eind van iedere dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dat geeft je de innerlijke kracht om door te gaan.

Blijf vertrouwen

Blijf vertrouwen houden in jezelf. En in je kind, ook als wat je doet niet direct effect heeft. Je kind zal zelf moeten ontdekken waar het mee te maken heeft voor het stappen kan zetten. Net als jij dat moest. En vanuit die ontdekking een keuze maken. Blijf investeren in het herstellen van de band. Ook jouw stappen kunnen de reden zijn van de ontdekking. Houd vol, houd moed.

Leer de weg van verstoten herkennen

Ouderverstoting is de ultieme vorm van een loyaliteitsconflict. De ene ouder drijft een wig tussen de andere ouder en een kind. Dat kan voortkomen uit boosheid, wraak, angst, jaloezie na de scheiding. Een andere reden is de narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) waar bij het kind als pion wordt ingezet om de andere ouder te treffen. Dat kan zelfs al in de relatie plaatsvinden. Zowel vaders als moeders hebben hiermee te maken. Wil je meer lezen over ouderverstoting en narcistisch gedrag naar kinderen, vraag dan via deze link mijn e-book aan. Het is het derde e-book op de pagina.

Dit blog is ook verschenen bij Blogzinnig. Wil je reageren? Graag, let wel: dit blog staat openbaar, je antwoord dus ook.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *