wat als je narcistische ex lelijk over je spreekt

Wat als je narcistische ex lelijk over je spreekt?

“Hij maakt van mij een gemeen mens naar mijn vrienden. Ik weet dat het niet klopt, maar het raakt me. Het doet pijn. Ik wil niet dat mensen zo over me denken. Ik ben van nature een pleaser. En het maakt mee eenzaam.” Haar ex doet dit natuurlijk niet voor niets. Hij heeft allang door wat er speelt, al vanaf het begin. Erica is een pleaser. Ze wil graag aardig gevonden worden. Dat is waar hij in eerste instantie op aan haakte, haar mee binnen haalde. Hij vervulde die behoefte.

Zo compleet

Hij gaf haar daarmee een compleet en fantastisch gevoel. Om het daarna genadeloos tegen haar te gebruiken. Dat begon al in de relatie. Die momenten waarop hij vond dat ze straf verdiende. Straffen die werden afgewisseld met aardig gedrag. Het is juist de afwisseling tussen aardig, aantrekkend gedrag en bestraffend, afstotend gedrag dat verwarring brengt. Het aardige gedrag geeft hoop. Hoop op een terugkeer van het complete en fantastische gevoel, waardoor ze bleef of terugkeerde naar hem.  Hoop die iedere keer de grond in werd geboord en waardoor ze weer een stukje van haarzelf inleverde

Pijn tot in haar ziel

Maar nu heeft Erica de relatie verbroken. Definitief. Ze is er klaar mee. Ze doet het goed, staat behoorlijk sterk tegenover hem. Hij krijgt niet meer zoveel grip en dat is niet zijn bedoeling. Hij wil, zoals ik dat vaak zie bij narcisten, hoe dan ook dat Erica pijn heeft, niet gelukkig is. Dat gevoel dat hem dat lukt, geeft hem macht. Nu schakelt hij de omstanders in om dat te bereiken. Haar vrienden. Hij doet hen geloven dat Erica gemeen is. Dat hij helemaal niet wil dat het huwelijk beëindigt, dat hij er alles aan heeft gedaan. Dat hij kapotgaat van verdriet. Het lag allemaal niet aan hem. Sommigen vrienden en familieleden zijn daardoor anders gaan denken, hebben zich van Erica afgekeerd. Daar raakt hij haar mee. Tot in haar ziel.

Een gladde rug kweken

Ze weet dat ze hem niet kan veranderen. Toch wil Erica dat het verandert. Ze wil er minder, en nog liever geen last meer van hebben. Ze wil veerkrachtiger worden. Een gladde rug kweken. De focus weer op haarzelf en haar leven leggen, op wat er voor haar toe doet. Het heeft voor haar al lang genoeg om hem gedraaid. Nu is zij aan de beurt. Samen werken we daaraan. Ze leert zichzelf steeds meer kennen; wie ze is en waar ze voor staat. Wat haar kwaliteiten zijn. Haar talenten. Waar haar uitdagingen liggen. Ze ontdekt dat ze heel blij is met de ik die ze herontdekt. En vooral met de ik die ze eindelijk leert kennen. Ze is eigenlijk een heel leuk mens, durft ze voorzichtig toe te geven. Dat geeft haar een zo’n goed gevoel.

De moed om het te doen

Ze ontdekt welke gedachten haar parten spelen. Welke haar onderuithalen, wat de rode draad is die daar doorheen speelt. Zo ontdekt ze de redenen van haar pleasen, haar behoeften en angsten. Dat inzicht geeft haar begrip en de gelegenheid haar schuld- en schaamtegevoelens los te laten, de pijn die eronder ligt te helen, zodat de triggers verdwijnen en ook de aantrekkingskracht op narcisten. En trekt ze er nog wel een aan dat blijft ze er niet meer aan hangen. Vanaf nu gaat ze haar eigen behoeftes vullen, zodat ze daarvoor niet meer afhankelijk is van anderen.

Als het niet zonder angst kan, dan maar met

Ze is zich steeds meer bewust van de patronen die ze erdoor ontwikkeld heeft. We verzinnen gekke manieren om die te doorbreken. Alleen de humor daarvan werkt al door in haar gedrag. Ze kan daardoor reageren op wat er nu gebeurt. In plaats van op oud zeer. Ze merkt ook dat grenzen stellen helemaal niet zo moeilijk is als ze dacht. Dat mensen helemaal niet boos worden, overgaan tot een silent treatment of haar de schuld geven. Het wordt geaccepteerd. De eerste keer dat dat gebeurde viel haar mond ervan open. Het is wel iedere keer weer een kwestie van durven. Ze weet nu: als het niet zonder angst kan, dan maar met. Want angst gaat alleen maar weg als je het in de ogen kijkt.

Een positieve verschuiving

Ze ondervindt aan den lijve wat het doet met haar energie. Wat een rust het geeft. En wat dit alles doet met haar aantrekkingskracht. Er vindt een verschuiving plaats in haar sociale contacten. Er komen mensen in haar leven die bij haar huidige ik passen. Sommige oude vrienden komen terug. Erica is dankbaar voor haar proces. Het viel en valt haar niet altijd even makkelijk. Maar het brengt haar zoveel. Ik ben zo blij dat ze zichzelf het waard vindt om te doen. Ik ben ook heel erg dankbaar dat ik in dit proces met haar mee mocht lopen. Alles wat Erica nodig had, was de wil en de moed. Moed om de eerste stap te nemen om een focussessie met mij aan te gaan om te kijken wat ze nodig had om terug bij zichzelf te komen.

In dit blog schrijf ik over de narcist als een hij vanuit het voorbeeld van Erica en haar ex-man. Narcisme komt net zo goed onder vrouwen voor. Lees aub zij waar het beter past. Wil je op dit blog reageren? Graag. Weet dat het openbaar staat, je reactie ook. Reageer a.u.b. anoniem als dat beter voelt.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *