Iedere vrouw zegt dat haar ex een narcist is

Iedere vrouw zegt dat haar ex een narcist is

Herken je die zin? Of deze: Ieder vrouw zegt dat haar ex een narcist is en iedere man dat zijn ex een borderliner is. Ik krijg deze opmerking zelf bij sommige advocaten en mediators die ik spreek. Van mijn cliënten hoor ik dat het ook vaak binnen de jeugdhulpverlening – op alle fronten – en door politieagenten en rechters wordt gezegd. Dat maakt me vreselijk boos. Want zo word je gelijk monddood gemaakt. Het geeft mij het gevoel van: af, in je hok! Kom op, denk eens na bij wat je zegt!

Verschuilen

Ik weet er mensen zijn die, door dit te zeggen, door dit etiket of label te plakken, zich willen verschuilen, zich als slachtoffer presenteren. Of een stok willen hebben om mee te slaan. Ze leggen op deze manier de schuld bij de ander zodat ze zich kunnen onttrekken aan hun eigen verantwoordelijkheid. In de hoop dat een ander hun zaakjes opknapt. Ik begrijp ook wel dat daar de opmerking vandaan komt, maar laat een gesprek a.u.b. niet op deze zin stranden.

Geen diagnose

Ik weet ook dat bij de meeste van mijn cliënten er inderdaad geen diagnose is gesteld bij hun (ex)partner, waardoor ze eigenlijk het recht niet hebben om het te zeggen. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of ‘alleen maar’ narcistisch gedrag (hierna narcist) te maken kunnen hebben. Door deze uitspraak worden ze met de ‘verschuilers’ op een hoop gegooid, terwijl je juist hun verantwoordelijkheid nemen en hulp zoeken. Omdat ze weten dat ze die heel hard nodig hebben.

Gezond narcisme

Ik weet daarnaast dat we allemaal narcistisch gedrag hebben. Gelukkig maar. Een beetje gezond narcistisch gedrag helpt je door het leven te komen, voor jezelf op te komen, een bedrijf, een carrière op te bouwen. Tot het gedrag een ongezond tintje krijgt en anderen beschadigd raken ter meerdere eer en glorie van de persoon in kwestie, dan wordt het beschadigend narcistisch gedrag.

Een voetstuk

Ik weet helaas ook wat narcistisch gedrag met iemand doet. Want een narcist, om maar eens voetbaltermen te gebruiken, speelt niet de bal, maar de mens. Ken je dat? Het gaat niet om wat de partner doet, maar om de partner. Als persoon. Eerst wordt deze in de relatie op een voetstuk gezet. Hij of zij is prachtig, fantastisch. Totdat diegene iets doet wat een narcist niet wil, dan volgt de straf: het voetstuk wordt stelselmatig afgebroken. Opeens is de partner niets meer waard. Tot het gedrag draait en deze weer fantastisch wordt gemaakt, weer gevolgd door het afbreken. Etc. etc. Reken maar dat de partner hierdoor danig in de war raakt, onzeker raakt en het gevoel krijgt dat het allemaal aan hem of haar ligt.

Monddood

Ik weet daardoor ook dat de opmerking dat iedere vrouw zegt dat haar ex-man een narcist is, niet alleen monddood maakt, maar ook dat het de pijn erger maakt. Zie je wel, het ligt weer aan de partner. Het schuld- en schaamtegevoel neemt toe. De partner vraagt om hulp, maar komt nog dieper in de put terecht. Deze uitspraak is zo oneerlijk, zo onrechtvaardig. Hij maakt vreselijk onmachtig.

Verder kijken dan je neus lang is

Mocht jij deze zin gebruiken, in welke hoedanigheid dan ook: kijk a.u.b. verder dan je neus lang is. Ontdek wat narcisme inhoudt, welk gedrag daarbij past. In het algemeen én bij jouw professie in het bijzonder. Niet alleen voor de cliënt, maar ook voor jezelf. Een narcist draait er zijn hand niet voor om jou ook te manipuleren, je een rad voor ogen te draaien. Vraag door waarom iemand dit zegt, zodat je een gefundeerde mening kunt vormen. Want wat als je iemand tegenover je hebt die wel degelijk te maken heeft met een narcist?

Hulde

Ik weet ook dat er advocaten, mediators, rechters, politieagenten, hulpverleners en anderen zijn die het geloven. Die het narcisme erkennen en de (ex)partners van de narcisten waarschuwen en daarbij vast en zeker hun boekje te buiten gaan. Hulde! Want niet weten waar je mee te maken kan hebben, zeker met narcisme, maakt loskomen van de relatie heel lastig en het herstel, dat al heel complex is, bijna onmogelijk. Als je dan niet de juiste hulp vindt bij je hulpverlener(s) dan raak je nog verder in de aap gelogeerd.

Meer weten over narcisme?

Vraag via deze link een of meerdere van mijn e-books aan. Wil je als professional praten over narcisme en wat het inhoudt, je bent van harte welkom. Wil je reageren op dit blog? Van harte welkom. Weet dat het openbaar staat, je reactie ook. Je kunt ook anoniem reageren.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *