Met deze 11 simpele tips maak je je leven lichter

Iemand met narcistisch gedrag of persoonlijkheidsstoornis in je leven kan je leven zwaar maken. De focus bij jezelf weghalen. Hoe keer je dat om? Hoe maak je je leven lichter? Ik geef je graag 11 tip hoe je dat kunt doen. Het enige wat je er voor nodig hebt is je lichaam.  Het zijn hele simpele tips – daar houd ik van – met een groots effect.

1. Gebruik je handen

Je laten masseren is bewezen rustgevend, maar daar heb je iemand anders voor nodig. Je kunt het gelukkig ook zelf. In beide gevallen maak je oxytocine aan, het gelukshormoon. Begin bij je kaken. Daar houden we heel veel spanning vast. Grote kans dat je gaat geeuwen. Dat is goed, dat is ontlading. En misschien voel je ook ontspanning ontstaan in je bekkengebied. Daar zit de psoas, een spier die aanspant bij stress en waar ook veel emoties liggen opgeslagen. Deze oefening helpt de psoas te ontspannen. Na je kaken ga je verder met je nek, armen, bovenlichaam, benen. Of een volgorde die jij fijn vindt.

2. Gebruik je kaken

Naast masseren kun je je kaken ook bewust ontspannen. Die doe je door je onderkaak met zachte bewegingen horizontaal rondjes te laten draaien, heen en weer te bewegen. Of laat je kaak loshangen. Hiermee geef je je hersenen het signaal dat je in rust bent.

3. Gebruik je tong

Merk eens op waar je tong nu zit. Vaak ‘plakken’ we de punt tegen ons gehemelte. Laat je tong ontspannen liggen, in de ontspannen onderkaak. Een extra signaal van rust aan je hersenen. Je tong ontspannen op je onderlip laten rusten, werkt ook. En vind je dit maar raar of maak je je druk over wat anderen vinden, doe dit dan vooral alleen.

4. Gebruik je armen

Een manier om jezelf te troosten, er voor jezelf te zijn, is: sla je armen om je heen, waarbij je handen je bovenarmen raken. Wrijf over je bovenarmen. Je raakt hiermee je troostplekken aan. Het brengt zachtheid. Ook deze oefening ontspant je psoas en zorgt voor oxytocine.

5. Gebruik je benen

Een andere manier om de psoas te ontspannen, is op je rug gaan liggen met je knieën opgetrokken. Blijf zo liggen terwijl je rustig naar je buik ademt. Als je deze houding lang aanneemt, kunnen er emoties loskomen. Omarm ze, laat ze er zijn, ook dat maakt je leven lichter.

6. Gebruik je ademhaling

Bij stress adem je vaak hoger, sneller, oppervlakkiger. Soms houd je je adem zelfs in. Gelukkig kun je je adem ook gebruiken om rust te creëren. Door bewust met aandacht te ademen. Deze oefening helpt: adem vier of vijf tellen in en vier of vijf tellen uit. Zorg dat de in- en uitademing gelijk is. Blijf zo ademen tot je rustiger wordt.

7. Gebruik je vingers

Als je laag in je buik ademt, kom je nog sneller tot rust. Niet iedereen kan dat zomaar. Een heel makkelijk en leuk hulpmiddel is: je vingers. Als je je duimen tegen elkaar doet, adem je vanzelf hoog in je borst. Dat wil je nu juist niet. Doe daarom liever het volgende: breng je je middelvingers naar elkaar, merk dat je dan in je buik ademt. Leg je je pinken tegen elkaar, dan adem je helemaal onderin in je buik.

8. Gebruik je ellebogen

Als je ligt, kun je je ademhaling heel makkelijk naar je buik brengen door je armen boven je hoofd te leggen. Als je ellebogen hoger zijn dan je schouders, gaat je ademhaling naar beneden.

9. Gebruik je spieren

En wel de PC-spier. Nooit van gehoord? Had ik ook niet; deze spier zit tussen je vagina of prostaat en je anus. Als je deze spier aanspant, breng je de energie en aandacht heel makkelijk naar beneden, naar je lichaam, naar je buik. Weg van je hoofd met alle gedachten, angsten en manieren om controle te willen houden. Span hem even aan en voel dat je energie zakt. Zo kom je in je lichaam, daar waar je kracht zit en je veiligheid.

10. Gebruik je tenen

Een andere manier om van je hoofd naar je lijf te gaan, is wiebelen met je tenen. Dit helpt je om de gevoelens die je voelt te laten zakken. Probeer het maar eens uit bij een spannende film of als je je ergens aan ergert. Of als je iets eng vindt.

11. Gebruik je kin

Merk eens op wat de stand van je kin is. Wijst deze vooruit? De kans is groot. Omdat je wellicht bezig bent met wat er voor je ligt of om je te bewijzen. Helemaal niet raar na narcistisch misbruik. Breng je kind een tikje naar beneden, dus je kruin meer omhoog. Dit brengt rust, dit brengt je in het hier en nu.

Probeer ze uit

Probeer ze een voor een uit, kijk welke jou bevalt. Of kies de juiste voor een bepaald moment. Combineren kan natuurlijk ook. Ik gebruik ze zelf allemaal en ben heel benieuwd hoe jij ze ervaart. Wil je reageren op dit artikel? Graag. Weet dat het openbaar staat, net als je reactie. Je kunt ook anoniem reageren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *