Gebruik het vuurtje achter de boosheid op je narcistische ex

“Ik ben zo kwaad”, zegt ze. “Nee, niet kwaad, ik ben ziedend, pisnijdig. Op hem omdat hij het blijkbaar heel normaal vindt om zo met me om te gaan. Hoe kan iemand zoiets doen? Zo ga je toch niet met mensen om! Het is zo onrechtvaardig, zo respectloos. Maar ik ben ook kwaad op mezelf, vind mezelf zo stom dat ik het heb laten gebeuren.” Ik zie mijn cliënte steeds kwader worden. Een boze trek op haar gezicht, gebalde vuisten, opgetrokken schouders. Ze gaat steeds hoger ademen en harder praten. De sfeer in de kamer verandert. Dat doet boosheid.

Ruimte nodig om te uiten

Door wat ze vertelt, herbeleeft ze het weer en komen de emoties vanzelf bovendrijven. Ik geef haar de ruimte haar boosheid te uiten, erover te vertellen, terwijl ik zelf kalm en rustig blijf ademhalen. Langzaam komt ze weer tot rust. Ze neemt mijn rustige ademhaling over en alle symptomen van boosheid verdwijnen langzaam weer. “Dat lucht op”, zegt ze.

Van binnen steeds bozer

Zo is het. Het is niet goed om boosheid op te kroppen, dat moet eruit. Juist dat is lastig voor mensen die te maken hebben met narcistisch, manipulatief, overheersend gedrag. Die weten dat hun boosheid tegen hen wordt gebruikt. De ander kan het veel beter en voor je het weet ligt alle schuld bij jou. Voor jezelf opkomen wordt zo een steeds grotere hobbel terwijl je van binnen telkens bozer wordt op hem of haar en op jezelf.

Gestraft voor je boosheid

Niet boos kunnen, willen of durven zijn ontstaat vaak al in de kindertijd. Veel cliënten die ik spreek, hebben net als ik niet of nauwelijks van onze ouders geleerd met emoties om te gaan. Niet uit kwade zin, maar omdat ze het simpelweg zelf niet hebben geleerd. Dan kun je het ook niet doorgeven. Omdat boosheid vaak als lastig en zwaar wordt ervaren, kun je er als kind voor gestraft worden. Als het niet veilig is om boosheid of andere emoties te uiten, dan stop je er mee.

Opgekropte boosheid richt schade aan

Na verloop van tijd kan deze opgekropte boosheid overgaan in verbittering, wrevel, haat en rancune wat zich kan richten op de mensen om je heen en op jezelf. Het richt veel schade aan in je lichaam omdat je stresshormonen continu actief zijn. Dat kan zich uiten in een burn-out, huidaandoeningen, astma, galstenen, maagzweren en erger.

Toch is boosheid geen negatieve emotie

Het is net als alle andere emoties een signaal van je lichaam. In dit geval: pas op, er gaat iemand over je grenzen en/of er gebeurt iets waar je teleurgesteld door raakt of pijn door krijgt. Het is een gevoel dat er gewoon bij hoort en je kunt er niets aan doen als het ontstaat. Dat gaat volautomatisch. Sta toe dat je boos bent, herken en erken het.

Je boosheid laten stromen

Laat het gevoel door je heen stromen en wil je het uiten, doe dat niet met agressie naar een ander, met iemand slaan, schoppen en er tegen schelden – tenzij je in acuut (levens)gevaar bent, natuurlijk – maar praat, schrijf, schreeuw, zing, kleur het van je af. Wil je toch graag slaan, doe dat dan op een kussen of een boksbal. Wil je iets kapot maken, pak een wc-rol of een rol keukenpapier en leef je daarop uit. Pak een handdoek, rol hem op en wring het uit terwijl je daar geluid bij maakt.

Gebruik het vuurtje erachter

Bij boosheid komt enorm veel energie vrij. Zet het in zodat boosheid je iets positiefs brengt.

  1. Gebruik het om flink te bewegen op een manier die jij prettig vindt.
  2. Zet het om in daadkracht door op te komen voor jezelf, grenzen te stellen. Bepaal je strategie. Leer hoe je dat kunt doen in de normale omgang en/of tegenover narcistisch gedrag.
  3. Laat het je motiveren en inspireren om creatief aan de slag te gaan.
  4. Ontdek de reden van je boosheid, de onderliggende boodschap, je onvervulde behoeftes eronder en leer hoe je dat kunt veranderen en/of zelf kunt vervullen.
  5. Wees dankbaar dat je boos mag zijn, dit betekent dat dingen je niet onverschillig laten, dat je kunt voelen. Je kunt dan ook emoties voelen die je een instant geluksgevoel geven zoals dankbaarheid.

Merk je ook op dat je boos bent of zelfs kwaad, pislink? Durf of wil je hier niet alleen mee aan de slag te gaan? Ik begeleid je er graag bij. Klik hier om te lezen hoe.

Wil je reageren op dit blog? Je bent van harte welkom. Het blog staat openbaar en je reactie ook. Je kunt altijd anoniem reageren. Je mailadres wordt nooit zichtbaar gemaakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *