Hoe je rust en ontspanning vindt dankzij je nervus vagus

Je merkt aan jezelf dat je onrustig en gespannen bent. Je kunt niet goed stilzitten. Niet goed alleen zijn. Concentreren op een boek, film en/of je werk gaat je steeds minder goed af. Hulp vragen ook, terwijl het je zo goed zou doen. Je zondert je steeds meer af. Sporten, creatief zijn. Je zou wel willen, hebt het gevoel het te moeten, maar kunt je er niet toe zetten.

Op het gaspedaal bij gevaar

Grote kans dat je het gaspedaal van je sympathische zenuwstelsel hebt ingedrukt. Dat je vecht- en vluchtmechanisme aanstaat. En niet voor even – om kortstondig gevaar tegemoet te treden – maar continu. Als je met een narcist te maken hebt, is dat helemaal niet raar. Die zorgt er, zelfs na jullie relatie, wel voor dat je niet tot rust komt. Want hoe meer je tot rust komt, hoe sterker je tegenover hem of haar staat. Hoe onrustiger je bent, hoe makkelijker je te beïnvloeden bent. Het geeft ook nog eens een grote doses macht en controle over je.

Tijd voor het rempedaal

Hoog tijd om het rempedaal in te drukken: de nervus vagus. Deze bestaat uit twee onderdelen van je autonoom zenuwstelsel die samen het parasympatische zenuwstelsel vormen: de ventrale en dorsale vagus. Door invloed uit te oefenen op je nervus vagus laat je je autonoom zenuwstelsel tot rust komen. Hierdoor voel je je meer en meer gegrond, rustig, kalm, ontspannen en zelfverzekerd. Je komt weer in beweging. Wordt creatief. Zingt of neuriet spontaan. En je bent weer tot sociaal contact in staat.

Hoe heb je invloed op je nervus vagus?

Ik deel graag een aantal tips met je. Er zijn er nog veel meer, ik beperk me tot die waarvan ik van cliënten hoor hoe helpend ze zijn.

1 – Wees liefdevol, beschermend, troostend naar jezelf

Zelfcompassie dus. Compassie betekent er voor de ander zijn, de ander troost en steun geven. Bij zelfcompassie doe je dat voor jezelf.

2 – Zorg voor ontspanning

Wat bewezen goed helpt, is (dagelijks) mediteren, yoga, naar de sauna gaan en je laten masseren. Of jezelf masseren. Sporten is goed, maar niet te fanatiek, want dat zet je juist je gaspedaal aan.

3 – Voed je gezond

Je voeden is niet alleen wat je eet en drinkt, maar alles wat je tot je neemt. Ook wat je ziet, hoort, voelt. Eet onbewerkte voeding. Pas op met koffie, alcohol en suiker. Beperk je tijd op social media en Netflix. Merk je dat sommige boeken en films voor spanning zorgen, kies dan voor een ander genre.

4 – Probeer niet alles te controleren

Er is zoveel waar je geen invloed op hebt, maar dat toch probeert. Dat is vergeefse moeite, het geeft stress, kost energie en is enorm frustrerend! Het werkt toch niet. Focus je op mensen en zaken waar je wel invloed op hebt. Dat bevordert je gezondheid.

5 – Gebruik je ademhaling

Als je stress hebt, adem je vaak hoger, sneller, oppervlakkiger en door je mond. Soms houd je je adem zelfs in. Dit activeert het gaspedaal. Gebruik je ademhaling om rustiger te worden. Adem een aantal keren heel bewust en langzamer dan je gewend bent. Het mooie is dat je je adem altijd en overal bij je hebt.

6 – Verminder het aantal prikkels

Al die prikkels de hele dag. Dat geeft stress, zeker als je het gevoel hebt er gelijk iets mee te moeten doen. Zet alle bliepjes, piepjes en signalen van je mobiel uit. Bepaal zelf wanneer je iets leest, wanneer je antwoordt. Dat gaat helemaal op met een narcistische ex. Jij bepaalt!

7 – Ga de natuur in

De natuur is een uitstekende stimulans voor de nervus vagus. Bos, strand, een park, je tuin. Zelfs foto’s van de natuur brengen rust.

8 – Zorg voor liefdevolle verbindingen

Verbinding maken met bekende en vertrouwde mensen en omgevingen geeft rust.

9 – Ontdek de werking van jouw autonoom zenuwstelsel

Als je weet wat het is, wat jouw gaspedaal indrukt, wat deze onbewuste instinctieve reactie op gang brengt, kun je bewust andere keuzes maken. Keuzes waarmee je op het rempedaal drukt.

Extra tip

Gebruik deze oefening om snel en makkelijk rust en ontspanning te vinden.

Samen op zoek naar wat jou past?

Alleen het weten geeft al rust, een remmend effect. Ik ga graag samen met je zoek, waarmee we gelijk ook punt 8 tackelen. Lijkt je dat wat? Ik spreek je graag. Klik hier om een gesprek met me in te plannen. Ik kijk ernaar uit.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *