Breng je autonoom zenuwstelsel tot rust met natuurbeelden

Breng je autonoom zenuwstelsel en jezelf tot rust met natuurbeelden

Er zijn van die uitzichten die mij een heel blij gevoel geven. Ik denk dat jij dat ook herkent. Een mooie zonsondergang boven zee die niet alleen de lucht in prachtige tinten kleurt, maar ook het water eronder. Zelfs in het natte zand zie je de weerkaatsing oplichten. Zo’n beeld geeft een echt wauw-effect. De tijd en wereld staan even stil. Er is alleen dat uitzicht en het gevoel van ontzag dat het oproept.

Bijzondere luchten

Ik krijg dat wauw-effect ook als ik hele bijzondere luchten zie. Ik kijk eerlijk gezegd veel omhoog als ik wandel. Het is een wonder dat ik niet vaker op mijn neus val. Tijdens mijn wandeling langs de Zevenhuizerplas in Rotterdam-Nesselande wist ik niet hoe snel ik mijn camera moest pakken om deze prachtige dreigende lucht, omgeven door al dat blauw, vast te leggen en er daarna stil van te genieten. Ik kreeg nog net een deel van de hele dikke druppels op mijn hoofd voor ik mijn favoriete restaurant daar in kon duiken. Daarna brak er een enorme stortbui los.

Tussen de natuur lopen

Ook geniet ik enorm van een gedeelte in het Hitlandbos in Nieuwerkerk aan den IJssel, waar je echt tussen de natuur loopt. Bomen, struiken, deels vlonders over water. Iedere bocht brengt weer een ander mooi beeld. Het is echt fijn om daar te zijn, om je daar te laven aan de natuur. Of de zon nou schijnt of dat er sneeuw ligt.

Ook via foto’s

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Iedereen weet dat in de natuur zijn goed voor je is. De natuur brengt je tot rust. Het geeft een boost aan je immuunsysteem. Maar wist je dat het kijken naar foto’s van natuur net zo goed werkt? Je hersenen zien namelijk het verschil niet. Kun je, om welke reden dan ook niet naar buiten de natuur in, ervaar dan het effect van foto’s. Hang ze aan de muur, zet ze in lijstjes op je bureau, als achtergrond op je mobiel, laptop en pc…. Als ik mijn werkkamer ga opknappen, komt er fotobehang aan de muur van een bos. Een weggetje met bomen erlangs en het prachtige schaduwspel van de zon ertussendoor.

Bewezen rustgevend

Kijken naar de natuur, het wauw-effect van sommige beelden, in het echt of via foto’s… het brengt je autonoom zenuwstelsel tot rust als je er bewust bij stilstaat. Het tot je door laat dringen. Je gaat je er kalmer en rustiger door voelen, dat is bewezen via onderzoek. Beelden met open water, bomen en struiken eromheen en een pad dat ergens naartoe leidt hebben volgens onderzoek het beste effect. Het is natuurlijk aan jou om die foto’s te kiezen die voor jou werken.

Binnen 10 seconden rust dankzij fractalen

Foto’s van fractalen zorgen er binnen minder dan 10 seconden voor dat je zenuwstelsel tot rust komt. Fractalen zijn simpele patronen in de natuur die zichzelf steeds herhalen in toenemende complexiteit. Denk aan bloemen, bladeren, slakkenhuizen, kringen in het water. Ook de kunstmatige vormen hebben dat effect. Een foto van een spiralend trappenhuis bijvoorbeeld of een mandala. Je vindt ze bijvoorbeeld op Pixabay.com als je zoekt onder fractalen, fractals, spiralen en varens, zoals de foto hieronder en de foto boven het blog.

autonoom zenuwstelsel tot rust dankzij fractalen

Samen delen

Op Pixabay.com vind je ook prachtige natuurfoto’s. Maar je mag uiteraard ook mijn foto’s gebruiken; ze zijn net als bij Pixabay rechtenvrij. Het werkt als je ze voor jezelf opzoekt en ernaar kijkt. Als je de foto’s met anderen deelt, is het regulerende en kalmerende effect op je autonoom zenuwstelstel nóg groter. Dat is het effect van verbinden met elkaar, van coreguleren.

Er is nog veel meer

Wil je meer weten over de werking van jouw autonoom zenuwstelsel? En wat jou helpt om nog meer rust in je lichaam, hoofd en leven te brengen? Ik help je graag. Neem via de contactpagina contact met me op en dan kijken we samen hoe.

Wil je reageren op dit blog? Graag. Weet dat het openbaar staat en je reactie ook. Je kunt altijd anoniem reageren, bijvoorbeeld onder een andere naam. Je mailadres wordt nooit vermeld.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *