Herstellen van narcisme begint met weten wat het is

Iedereen kan er mee te maken krijgen: mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of met narcistisch gedrag (hierna: narcist). Pas als je weet wat het is kun je (verdere) beschadiging voorkomen en op de juiste wijze herstellen.

In de video’s spreek ik over de vrouw met een narcistische (ex-) man. Narcisme komt ook voor onder vrouwen. Vul daarom a.u.b. zij/haar of hij/hem in waar dat van toepassing is.

Narcisme is ook niet voorbehouden aan relaties. Het komt ook voor in familieverband, werk- en hulpverleningsrelaties etc. Overal waar je met mensen te maken hebt, kun je te maken krijgen met een narcist.

LET OP: niet iedere persoon die (soms) het soort gedrag vertoont dat ik noem in de video’s, is een narcist. De diagnose stellen is voorbehouden aan psychiaters. Helaas wordt de diagnose niet vaak gesteld, omdat een narcist zelf het probleem niet ziet/voelt of omdat de narcist zelf gelooft in het geschapen ideaalplaatje van zichzelf.

Het doel van video’s is je bewust te maken, je inzicht te geven in het gedrag zodat je daar adequaat op kunt reageren. Het is zeker niet de bedoeling ongefundeerde te beschuldigingen, etiketten of labels te plakken. Dat werkt destructief voor beide partijen.

Bewust worden, herkennen, erkennen en dan keuzes maken. Hieronder tref je video’s aan over narcisme en facetten ervan.

Om te herstellen van narcisme is het belangrijk te weten wat te doen. Hieronder tref je acht video’s met tips aan om je daarbij te helpen.