access bars zonder praten

Hoe krijg je meer rust en ruimte in je leven?

Veel vrouwen en mannen die ik spreek, willen graag nog invloed uitoefenen op hun ex-partner. Vaak omdat ze zich zorgen maken om hun kind(eren). Dat is begrijpelijk, zeker als je hoort dat er geen aandacht aan ze wordt besteed of ziet dat ze slecht te eten krijgen.

Anderen willen zo graag dat hun ex-partner uitlegt wat de reden voor de scheiding is of voor het gedrag. Ze willen het zo graag begrijpen. Of ze willen excuses horen.

Alleen maar frustratie

Helaas kun je je ex-partner niet dwingen iets te doen of te veranderen. Een ex-partner met narcistisch gedrag al helemaal niet. Het gekke is dat we dat toch vaak (blijven) proberen, en niet alleen in bovenstaand voorbeeld.

Wist je dat je, als je iets of iemand probeert te veranderen terwijl je er geen invloed op hebt, dat het alleen maar frustratie oplevert? Het kost je rust, je energie en maakt je mate van invloed, ook op andere gebieden, kleiner.

Ik leg je graag uit hoe dat werkt aan de hand van de cirkel van aandacht en betrokkenheid. Ken je die? Je treft hieronder de afbeelding aan.

De cirkel van betrokkenheid

In de buitenste cirkel staan zaken en/of mensen waar je bij betrokken bent, maar geen invloed op hebt. Je kunt bijvoorbeeld het verleden, gemaakte fouten en je opvoeding niet meer veranderen. Dat wil je wel, maar het lukt niet. Het is verleden tijd. Er staan slechts een aantal voorbeelden in de cirkel. Kun jij er nog meer bedenken die erbij passen?

Alle tijd en energie die je besteedt aan de zaken en mensen binnen deze cirkel leidt ertoe dat je wordt geleefd. Je raakt gefrustreerd. Misschien word je er zelfs ziek van. Emotioneel en/of lichamelijk.

De cirkel van invloed

De binnenste cirkel is de cirkel van invloed. Je bent bij deze mensen en zaken betrokken én je hebt er invloed op. Door je op deze zaken te focussen, neemt je invloed toe. Je raakt je frustraties kwijt. Je krijgt meer rust en ruimte in je leven. Je gezondheid verbetert.

Waar je aandacht aan geeft, groeit

Gedachten die je kwijt wilt, komen terug. Gevoelens die je wegstopt, komen groter terug. Het gevecht aangaan met een narcist zorgt ervoor dat je het dubbel terugkrijgt. Je eigen gedachten die steeds positiever worden zorgen voor een steeds positiever gevoel. De omgang met positieve mensen trekt nog meer positieve mensen aan.

Focus je op de juiste cirkel

Waar je aandacht aan geeft, groeit. Focus je op waar je invloed op hebt, dan groeit je invloed. Ik weet dat dit niet altijd even makkelijk is. Voor je het weet keer je met je aandacht weer naar je ex-partner terug en raak je verstrikt in de cirkel van betrokkenheid. Dat is niet erg.

Stap voor stap kom je er

Narcisme is complex. Herstellen ook. Stap voor stap kom je er. Keer het weer om. Richt je focus weer op de zaken en mensen binnen de cirkel van invloed. Vind je dit heel lastig om te doen? Dat begrijp ik. Soms is deze kennis alleen niet voldoende en heb je meer handvatten nodig. Ik helpt je graag dit te onderzoeken in een focussessie. Vraag hem hier aan.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *