De 3 grootste lessen tijdens mijn herstel van narcistische relaties

De 3 grootste lessen tijdens mijn herstel van narcistische relaties

– Dat ik de kracht heb om me te verbinden met mijn hele lichaam
– Ik kan overstappen van vechten naar me rustig en kalm voelen
– Ik heb geleerd met te focussen op de juiste verlangens

Die drie lessen zijn levenslessen. Ik vertel je hieronder graag meer over en hoe ik ze ben gaan implementeren in mijn leven en bedrijf.

1 – Dat ik de kracht heb om me te verbinden met mijn hele lichaam

Ik heb jaren vanuit mijn hoofd geleefd, vanuit angst, vanuit een vals gevoel van controle. Alles willen weten, verklaren, begrijpen en relativeren gaf me wel kennis, zelfs begrip, maar het was niet een goede manier om écht keuzes voor mezelf te maken.

Op een gezonde manier voelen

Ik ben gaan leren hoe ik op een gezonde manier kan voelen en ben nu weer in contact met mijn hele lichaam: met mijn hoofd én mijn buik en intuïtie. Daar zit mijn innerlijk weten, mijn veiligheid, mijn vertrouwen in mezelf.

In plaats van alles te willen controleren en door te denderen, ben ik bewust tijd gaan maken voor rust en ontspanning. Meerdere keren per dag. Soms zat ik alleen maar naar mijn katten te kijken en te genieten.

Los raken van mijn hoofd

Elke dag probeerde ik te wandelen en me te verbinden met de natuur, de stilte. Door heel bewust te gaan stappen, te gaan kijken, begon ik van lieverlee los te raken van mijn hoofd en in mijn lichaam te komen. Ik vond die ervaring ook in mediteren, yoga, grondingsoefeningen doen en dansen.

Daarnaast besteedde ik elke dag aandacht aan voelen door met nieuwsgierige en niet oordelende aandacht bij de sensaties in mijn lichaam te zijn. Tegenwoordig gebruik ik ook de nieuwe Instant Release Techniek waarmee ik vastzittende gevoelens direct ontlaadt.

Rustig en kalm keuzes maken

Ik kan nu rustig en kalm keuzes maken vanuit mijn gevoel, en mijn hoofd helpt met deze uit te voeren. Lukt het een keer niet, dan is dat oké. Ik heb weer bijgeleerd. Ook dat geeft rust. Mijn bedrijf is hier eveneens veel beter bij gebaat!

2 – Ik kan overstappen van vechten naar me rustig en kalm voelen

Toen ik de werking van het autonoom zenuwstelsel leerde kennen, ontdekte ik dat ik vaak leefde in de vechtmodus. Vanuit onmacht, vanuit boosheid. Altijd maar bezig mezelf te bewijzen, om gezien en gehoord te worden, door hard te werken en/of het braafste meisje van de klas te zijn.

Beschermende patronen die ik ontwikkelde als kind, maar die me parten gingen spelen. Want altijd stress en aanstaan ontregelde mijn spijsvertering, immuunsysteem, slaapritme en hormooncyclus.

Bewust kiezen voor ontspanning

Om mijn autonoom zenuwstelsel (AZ) rustig te krijgen en houden, deed ik iedere dag een aantal oefeningen. Ik voelde mijn lichaam al doende ontspannen.

Daarnaast ben ik me bewust geworden van mijn patronen waar mijn AZ me toe aanzette. Leerde ik herkennen wanneer ik in de vecht-, vlucht- of bevriesmodus schoot en gebruikte de technieken waarvan ik wist dat deze me hielpen om me daar weer uit te halen. Alleen of met de hulp van een ander. Lekker bewegen, van me afpraten of de combi.

Veerkracht

Leven vanuit de basis van rust, kalmte heeft me veerkracht gebracht. Het is niet zo dat er niets vervelends meer gebeurt, of dat ik nooit meer boos of verdrietig word, maar dat ik er beter mee om kan gaan. Bewuster mijn gedrag kan kiezen, wat weer een positieve uitwerking heeft op werken aan mijn onderneming.

3 – Ik heb geleerd met te focussen op de juiste verlangens

Ik ontdekte dat mijn focus vooral lag op ergens vanaf te komen. Van het gevoel niet goed genoeg te zijn, van lichaamsklachten, van de narcisten in mijn leven, van het effect van ongelijkwaardige relaties.

Tot me duidelijk werd dat verlangen om van iets af te komen betekent dat je nog steeds met het probleem bezig bent. Met negatieve energie. En wat je aandacht geeft, groeit. Niet handig dus, ook niet voor mijn bedrijf!

Steeds meer positieve energie

Ik heb voor mezelf bepaald wat mijn verlangens zijn, mijn toekomstbeeld is, om me daarop te focussen. Elke dag beleefde ik meerdere aspecten ervan met al mijn zintuigen en voelde hoe de energie in mij veranderde. Alleen dat maakte al blij. Net als de wetenschap dat ik het op deze wijze ook aantrok in mijn leven.

Zodra ik leerde focussen op verlangen naar waar ik wil zijn, ervoer ik steeds meer positieve energie. Mijn gevoel van goed genoeg zijn groeide, mijn gezondheid verbeterde, ik ging steeds meer prettige en veilige verbindingen aan en mijn praktijk ging floreren. Ik ben er enorm dankbaar voor.

Wil jij jouw levenslessen ontdekken en implementeren in je leven?

Mail me via willy@willysietsma.nl en ik neem z.s.m. contact met je op.

Wil je reageren op dit blog? Graag. Weet dat het openbaar staat, je reactie ook. Je mag altijd anoniem reageren of mij mailen. Je mailadres wordt nooit zichtbaar gemaakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *