sterker staan bij narcistisch

10 tips om sterker te staan bij narcistisch gedrag

De beste manier om te herstellen van narcistische mishandeling is het contact volledig verbreken. Maar dat is niet altijd mogelijk. Je kunt door kinderen, een huis, een bedrijf of op andere manieren nog contact met elkaar moeten houden. Het is dan belangrijk dat je de het contact zo veel als mogelijk beperkt en zelf de regie neemt. Ik geef je een aantal tips over wat je doet om sterker te staan tegenover narcistisch gedrag.

Narcisme komt voor onder mannen en onder vrouwen. Ik spreek in dit artikel voor het gemak over hij of hem. Lees er a.u.b. zij of haar voor in de plaats als dat beter voor je voelt.

1. Jij bepaalt de spelregels

Daar bedoel ik mee dat je de manier en frequentie van het contact bepaalt. Bijvoorbeeld alleen per mail of per app. Of kies je voor persoonlijk contact. Wellicht wil je er in het laatste geval een onpartijdige derde bij.

2. Jij bepaalt het onderwerp

Blijf bij de feiten. Laat je niet verleiden tot zijsporen, ga niet in op beschuldigingen. Vertel ook geen persoonlijke informatie, dan krijgt hij of zij weer vat op je. In plaats daarvan keer je steeds terug naar het onderwerp, dat is waar het om gaat.

3. Jij bepaalt de grenzen

Vooraf bedenk je waar je het over wilt hebben en hoeveel ruimte je geeft. Wijk daar niet van af. Zorg er ook voor dat de narcist je waarden niet overschrijdt en jij ook niet. Blijf standvastig in wat belangrijk voor je is.

4. Bereid je voor

Een heel belangrijk onderdeel om sterker te staan tegenover narcistisch gedrag is je voorbereiding: bedenk vooraf hoe hij of zij eventueel kan reageren zodat je er niet door wordt verrast. Je kunt daardoor ‘boven het gesprek gaan hangen’ en denken “zie je wel, hij/zij reageert zoals ik dacht.” Op deze manier neem je afstand van het gedrag en kun je je emoties meer onder controle houden.

5. Blijf kalm en zakelijk

Wat hij ook doet of zegt, blijf kalm en zakelijk. De emoties die worden opgeroepen, mogen er zijn, maar probeer er niet naar te reageren. Zoals gezegd in punt twee: keer weer terug naar het onderwerp en blijf kalm. Laat je niet opnaaien, ga niet schreeuwen en schelden. Als jij kalm blijft, zal hij of zij dat juist niet doen. De narcist zal boos worden, gaan schelden, gaan beschuldigen. Reageer daar niet op, laat het over je heen komen.

6. Stop wanneer het je te veel wordt

Merk je dat je heel emotioneel wordt, stop dan het gesprek. Tijdelijk of helemaal. Geef aan dat je erop terugkomt. Iemand die emotioneel wordt, kan niet meer rationeel denken. Je hersenen zijn er op dat moment niet toe in staat. Je zou daardoor toe kunnen geven aan zaken of dingen kunnen zeggen die je naderhand betreurt. Stap uit het gesprek.

7. Ga de strijd niet aan

Laat je niet verleiden tot hetzelfde (narcistische) gedrag. Dat wil je niet, dat kun je niet en dan heeft de narcist je precies waar hij of zij je hebben wil. Hij of zij wint. Jouw emoties zijn voeding. Je staat hierdoor niet sterker tegenover narcistisch gedrag, maar juist zwakker.

8. Neem tijd voor je emoties

Hoe het contact of gesprek ook is gegaan: neem de tijd voor je emoties. Je bent van tevoren opgeladen, misschien zelfs bang voor het gesprek. Na het gesprek is het heel belangrijk te ontladen. Doe wat voor jou het beste is – ga wandelen, praat het van je af, pak je hobby op etc. – maar doe iets met je emoties.

Als je die dan kwijt bent, en het gesprek is goed gegaan: zorg dat je dat ook viert! Voel wat dit met je doet.

9. Wees vriendelijk voor jezelf

Ik kan me voorstellen dat deze tips je duidelijk zijn, maar ik weet dat het helemaal niet makkelijk is om ze te doen. Het betekent in de praktijk oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Wat helpt, is het negen weken programma Breek Los! te volgen die er niet alleen voor zorgt dat je weet wat wel en niet te doen, maar je ook helpt écht te blijven te staan tegenover narcistisch gedrag. Hierdoor sta je er sterker en rustiger in.

Maar zelfs dan blijft het oefenen in het contact. Word vooral niet boos op jezelf als het een keer, of meerdere keren, niet lukt. Dat komt nog eens bovenop de emoties die je al voelt door het gesprek of door het contact. Dit levert nog meer stress op. Wees mild en begripvol naar jezelf. Praat tegen jezelf zoals je dat tegen een vriendin zou doen.

10. Zorg dat je veerkrachtig(er) wordt

Met deze tips weet je wat je kunt doen om hem of haar niet in de kaart te spelen, om weerbaarder te worden. Het kan er zelfs toe leiden dat de narcist het contact verbreekt, omdat hij of zij geen macht meer over je heeft. De narcist gaat op zoek naar een andere prooi.

Helaas zullen sommige narcisten nooit opgeven. In beide gevallen, maar zeker in het laatste is het aan jou om de impact van het gedrag op jou minder en minder te laten worden. Je veer- en draagkracht te verhogen.

Ben je toe aan sterker staan tegenover narcistisch gedrag?

Doe mee aan het negen weken programma Breek Los! zodat je leert om succesvol om te gaan met het narcistische gedrag en los breekt van je ex. Je eigen leven kunt leven zoals jij wilt.

Wil je reageren op dit artikel? Heb je vragen? Graag. Weet wel dat dit artikel en je reactie openbaar zijn.

14 antwoorden
 1. schouten
  schouten zegt:

  Wat te doen als de narcist een klein kind tijdens het omgangsweekend gebruikt om zijn frustraties bij het kind te deponeren. Voogd trekt haar handen ervan af en vind dat het goed gaat en zegt dat het moet wennen. Het is echt van de gekke wat een kind in Nederland moet meemaken want bescherming is er gewoon niet. De voogd zegt vader en moeder moeten beter communiceren dan komt alles goed? Maar dat is juist het punt van een narcist die wil helemaal niet dat het goed gaat, maar de hulpverlening stopt de kop in het zand Dat is de onkunde van de hulpverlening.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Dank je wel voor je reactie. Dit is inderdaad een van de vervelendste en meest onmachtige dingen die je mee kunt maken. Communiceren, overleggen met een narcist is niet mogelijk. Helaas is dat wat in de meeste gevallen geadviseerd wordt, net als co-ouderschap. Ik lees uit wat je schrijft dat jullie kind meer bij jou is dan bij je ex-partner, dat is goed. Wat je kunt doen, is er voor zorgen dat je kind bij jou een veilige haven vindt. Dit kun je doen door er voor zorgen dat je zelf goed in je vel zit, zodat je er goed voor je kind kunt zijn. Ook door je kind de ruimte te geven zijn gevoelens te uiten over wat hij mee maakt bij zijn vader en hem of haar de basis meegeven op emotioneel gebied. Je ex-partner is zijn of haar vader, daar mag hij mee leren omgaan, leren hoe hij is, maar daarvoor is het wel belangrijk dat hij of zij op emotioneel gebied sterk staat zodat je kind niet of nauwelijks beïnvloedt kan worden.

   Beantwoorden
 2. Peb79
  Peb79 zegt:

  Wat moet je dan doen als ouder die het beste voor haar kind wil?

  Hoop dat iemand me kan helpen want ik verlies mijn kinderen…

  Bij voorbaat enorm dank!

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Het antwoord daarop is niet zo makkelijk te beantwoorden. Het hangt af van de specifieke situatie. Wat ik wel aan kan geven, is dat het belangrijk is er voor te zorgen zelf een stabiele basis te vormen. Dat betekent dat je eerst er voor gaat zorgen dat je zelf herstelt, heelt en weer in je kracht komt te staan. Dus eerst aandacht aan jezelf besteden.Net als in het vliegtuig. Als er een calamiteit is waarbij de zuurstofmaskers moeten worden gebruikt, dan doe je eerst die bij jezelf om en daarna pas bij je kind(eren). Als jij weer goed in je vel zit, geeft ze dat al rust. Kinderen pakken namelijk je emoties over. Dan is het zaak de kinderen te leren om gaan met manipulaties, gericht op hun leeftijd. Dan kun je zelf doen, maar het kan ook via een kindercoach- of therapeut. Ook is het het beste als de kinderen zo veel als mogelijk bij de mentaal gezonde ouder zijn, zodat er tegenwicht geboden wordt aan het manipulatieve gedrag van de ouder met narcistische trekken.
   Is dit een voldoende antwoord op je vraag?
   Warme groet, Willy

   Beantwoorden
 3. T. Huisman
  T. Huisman zegt:

  Kinderen voelen instinctief aan wat niet goed is en waar is, want hun instinct is nog onbedorven. Ze zeggen dat je ook traits kunt krijgen als je te vaak met de narcist bent omgegaan. Het neemt een deel van je zelf weg en neemt gedragingen over. Sommige kinderen van een psychopatische ouder namen gedragingen over zonder zo zelf te zijn. Het is zo onzichtbaar en de meesten beoordelen iemand oppervlakkig van af de buitenkant.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Dank je wel voor je reactie en je aanvulling. Kinderen worden net als volwassenen door de narcist gemanipuleerd. Als de kwaadwillende ouder (de narcist) slecht spreekt over de andere ouder, zichzelf als slachtoffer voor doet en zijn/haar volwassen problemen bij het kind neer legt, komt het kind in een loyaliteitsconflict. Hij of zij ziet zich dan geen andere keuze dan voor de ‘zielige’ ouder te kiezen. Dat wil het kind helemaal niet, en weet dan ook niet goed hoe zich te gedragen naar de goedwillende ouder, en neemt dan het gedrag van de kwaadwillende ouder als voorbeeld. Warme groet, Willy

   Beantwoorden
 4. Angélique
  Angélique zegt:

  Lieve Willy,
  Helaas woont mijn zoon (8) sinds deze zomer na een verzoekschrift wijziging hoofdverblijf (ondersteunt door een dossier “anonieme” meldingen) bij zijn vader. OTS loopt al ruim 5 jaar zijn inmiddels aan onze 7e voogd en eindigt half mei dit jaar. Met de conclusie dat hulp niet haalbaar bleek en ouders beter zullen moeten gaan communiceren.
  Al was eerder de conclusie dat communicatie en samen ouder zijn niet mogelijk is. De omgang loopt nu wel, maar ben bang voor het vervolg. Heb inmiddels ook al ruim 2 weken niets van mijn zoon gehoord. Geen belletje niets, gelukkig mag ik hem vrijdag weer gaan halen voor een weekend bij ons thuis.
  Heb ook erg het vermoeden dat vader bezig is met ouderverstoting. Hoe ga ik hier het best mee om.
  Heb met zoon duidelijke afspraken gemaakt waarom ik hem niet bel, maar hij mij wel altijd over alles mag bellen als hij dat wilt.
  Vind het een onwijs lastige situatie, mede ook omdat ik uit mijn nieuwe relatie nog een dochter heb die haar grote broer onwijs mist en veel naar hem vraagt.
  En soms twijfel wat wijsheid is

  Warme groet, Angélique

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Angelique,

   Dank je wel voor je bericht. Ik begrijp je onmacht in deze situatie en je vraag. Hoe je hier mee omgaat is een heel groot onderwerp, en niet te behandelen in een reactie als deze. Ik geef trainingen aan ouders om om te leren gaan met het gedrag van hun kinderen en hoe ze zich daar in op kunnen stellen. Met als doel de relatie te behouden, te versterken. Via deze link kun je er mee over lezen. Je kunt de training volgen of de 1op1 variant met mij.

   Wil je hier graag eerst met mij over spreken, dan nodig ik je van harte uit via deze pagina een focussessie met me in te plannen. We spreken elkaar via Skype of via beeldbellen van WhatsApp en gaan dan dieper in op waar je tegen aanloopt, wat je nodig hebt om verder te komen en hoe ik je daarmee kan helpen. Ik zie je reactie graag tegemoet.
   Warme groet,
   Willy

   Beantwoorden
 5. Susanne
  Susanne zegt:

  Op de werkvloer komt narcisme voor bij 1 collega, pesterijen, manipulatie een echte narcist. Vind haar zelf belangrijker en wil alles beter weten of kraakt graag iets af.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *