Je zelfbeeld steen voor steen weer opbouwen

Hoe bouw je je zelfbeeld weer op na narcistisch misbruik?

“Mijn hele persoonlijkheid ligt aan gruzelementen.” Een treffende opmerking van een mijn cliënten.  Zo voelt het, zeker als je te maken hebt (gehad) met een narcist, een narcistische ouder. Je zelfbeeld is kapot.

Het maakt niet uit hoe sterk, stevig, krachtig je bent. Als je narcisme, het manipulerende gedrag, de emotionele chantagetechnieken niet kent of erin opgroeit, wordt je er langzaam maar zeker in gezogen en raak je steeds verder van jezelf verwijderd.

Jezelf kwijt zijn

Dit is toch wel een van de grote gevolgen van narcistisch misbruik: jezelf kwijt zijn. Ik zelf kwam kleiner dan klein uit mijn relatie.

Ik weet inmiddels uit eigen ervaring en vanuit de ervaringen in mijn praktijk dat je daar iets aan kunt doen. Sterker nog, ik heb mezelf zelfs beter leren kennen dan ik ooit deed. Een mooie bijkomstigheid! Ook daar sta ik niet alleen in.

Grijp je kans om je zelfbeeld weer op te bouwen, om te weten wie je bent en waar je voor staat. Bouw jezelf weer op.

 

Op de foto zie je de bouwstenen van je zelfbeeld. Hoe meer je daarvan voor jezelf in beeld hebt, hoe beter je jezelf kent. Ik neem ze even kort met je door.

Je waarden zijn de uitgangspunten van hoe jij in het leven wilt staan. Ze bepalen hoe jij met anderen om gaat en hoe je wilt dat anderen met jou omgaan. Wat ik vaak bemerk is dat we vergeten om ook op deze wijze met ons zelf om te gaan. En daar begint het juist. Weet je waarden, leef naar je waarden. Eerst en vooral naar jezelf.

Bekend zijn met je kwaliteiten, ervan doordrongen zijn, betekent dat niemand je meer iets wijs kan maken. Je weet waar je goed in bent, wat je capaciteiten zijn. Veel cliënten kunnen de vraag waar ze goed in zijn niet beantwoorden. Ze weten het niet of niet meer.

Gedachten die je veel denkt, worden overtuigingen. Als iemand veel tegen je zegt dat je iets niet kunt of verkeerd doet, worden dat overtuigingen. Deze overtuigingen leiden tot automatische patronen. Je reageert onbewust. Dat is op zich niet erg, als je reactie maar niet ten koste van jezelf en van je waarden gaat. Bewust worden van je gedachten, je overtuigingen, je automatische patronen, helpt je deze actief om te buigen. Je reageert dan niet omdat ‘het hoort’ of uit angst, maar hoe jij dat wilt.

Het draait om bewustwording

Je gedachten zijn bepalend voor je gevoelens. Heb je beperkende of saboterende gedachten, dan leidt dat tot gevoelens die je misschien liever niet voelt. Ze leiden sowieso tot stress. Gevoelens zijn de boodschappers van je lijf, van je behoeftes. Daarom is het zo belangrijk ze te omarmen, ze er te laten zijn.

Als je dat niet kunt of durft, dan kies je er liever voor ze weg te stoppen door bijvoorbeeld nog wat harder te werken. Of om ze te verdoven door te gaan eten, drinken, shoppen etc. Ze gaan dan inderdaad weg, maar vragen later op een andere manier aandacht. Via je zwakke plekken, via lichaamsklachten. Leer ze (weer) kennen, weer voelen. Omarm ze. Dat schept ruimte in je lijf en zorg voor een betere gezondheid.

Iedereen voelt zo nu en dan angst en dat is maar goed ook. Angst is ook een boodschapper van je lijf. Het zorgt ervoor dat je gewaarschuwd wordt voor gevaar en alert kunt reageren. Maar wanneer je leven overheerst wordt door angst en je past je je daardoor (on)bewust steeds aan – denk aan de automatische patronen – dan raak je steeds verder van jezelf verwijderd.

Het is belangrijk dat je erachter komt wat de oorzaak is van je angst(en) is. Dat je weet welke wond(en) eraan ten grondslag ligt. Je kunt deze dan genezen. Dit is belangrijk, want het is juist die wond of wonden waarmee de narcist jou in zijn spel heeft weten te trekken.

Je behoeftes en je angsten hangen nauw met elkaar samen. Als het bijvoorbeeld jouw behoefte is erbij te horen, dan is het je angst om buitengesloten te worden, om niet gezien, erkend te worden. Vaak zoeken we de vervulling van onze behoeftes bij iemand anders en raken daardoor afhankelijk. Of zelfs verslaafd aan relaties. Een narcist maakt er dankbaar gebruik van door daaropin te haken. Kom erachter wat je behoeftes zijn en vervul ze zelf.

Heel je wonden

Weten wat je verlangens zijn, geeft je leven richting. Wil jij bijvoorbeeld een authentiek leven, dan zal je eerst uit moeten zoeken wie jij bent en hoe dat leven er voor je uit ziet. Je zet de intentie neer om zo te leven. Dat geeft richting, dat geeft beweging. Bijkomend voordeel is dat je je focust op positieve zaken, waardoor je nog meer positiviteit in je leven aantrekt.

Misschien heb je het idee dat er helemaal niets terecht is gekomen van je leven, dat je weinig of geen successen hebt geboekt. Maar als je in beeld brengt wat er wél goed is gegaan, wat je wél hebt bereikt, wat er wél is, dan zul je zien dat er meer is gelukt dan je denkt. Dat je meer hebt om dankbaar voor te zijn dat je vermoedde.

Energie speelt ook een belangrijke rol in je leven. Vaak hebben we geen energie meer na alles wat er heeft gespeeld. Gelukkig kun je dit wel weer opbouwen. Het begint met je bewust worden van wat of wie energie geeft of energie neemt en daar op een juiste manier mee om gaan. Weet ook waarmee jij je energie op bouwt, denk aan ontladen en opladen, maar ook aan je voeding, je slaapgedrag etc. Zodra je je bewust wordt, kun je er mee gaan spelen om je energie meer en meer op te bouwen.

Je zelfbeeld is je basis

Al deze bouwstenen vormen samen je zelfbeeld, het fundament van jouw leven. Hoe beter je al deze onderdelen kent, er bewust van bent en er bewust mee aan de slag gaat, hoe completer je wordt.

Hiermee vind je de waarde in jezelf terug. Het helpt je van jezelf te houden, precies zoals je bent. Het geeft je het vertrouwen in jezelf terug.

Ook kom je steeds beter in contact met je grenzen en je intuïtie. Je kunt het weer herkennen. En omdat je weet dat je op jezelf kunt vertrouwen, kun je ook grenzen stellen. Je kiest voor je eigen waarden, behoeftes en verlangens. Dit geeft energie, het geeft rust.

Ook lukt het je je weer open te stellen voor de liefde, voor een relatie. Je kent jezelf, je weet wat narcisme is. Geeft je buikgevoel aan dat de ander toch niet te vertrouwen is, dan vertrouw je in jezelf en trek je een grens. Je kiest bewust.

Je neemt je eigen leven weer terug

Wil jij ontdekken welke onderdelen van jouw zelfbeeld jij nog verder mag ontwikkelen? Plan dan een focussessie bij me in, dan kijken we er samen naar. Ook hoe ik jou daarbij kan helpen. Klik hier om hem aan te vragen.

4 antwoorden
 1. Els
  Els zegt:

  Mooi stuk. Vooral weten wat je waarden zijn. “Als je nergens voor staat, val je voor alles.” Daardoor weet je wat je grenzen zijn. En sta je niet meer toe dat een ander daar overheen gaat. En daardoor hou je ook energie over, want personen die je normaal toeliet in je leven, snij je nu de pas af. Voor mijzelf heeft dit bergen rust gegeven. En door te analyseren wie ik ben en zelf te gaan erkennen wat mn capaciteiten zijn, durfde ik bijv een nivo hoger qua werk te gaan. En vond ik een baan en bedrijf wat veel beter bij me past. Daar is een donkere eenzame periode aan vooraf gegaan. Kunst is om niet de slachtoffer uit te hangen, maar boven jezelf uit te gaan stijgen.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Wat mooi, Els, dat jij je, na deze donkere eenzame periode, er zo hebt bovenuit kunnen stijgen. Ik herken dat helemaal. Vanuit het rouwproces ligt het slachtofferschap op de loer: verdriet, boosheid, depressieve gevoelens, het hoort er allemaal bij. De kunst is er niet in te blijven hangen. Vaak heb je daar iemand voor nodig. Een vriend, familielid, die je daarop attendeert. Een professional die je er bij helpt. Narcisme is complex, herstellen ook. Ik ben blij dat het jou is gelukt.
   En dank je wel voor het compliment.
   Warme groet, Willy

   Beantwoorden
 2. Annemarie
  Annemarie zegt:

  Je komt niet voor niets een narcist tegen.
  Wat je beide niet hebt, is geen verbinding met jezelf. Daarom trek je dit soort mensen aan. Ik dus ook.
  Ik heb mezelf verloren om mezelf te vinden.
  Dat is het mooiste wat ik geleerd heb.
  Wat betreft het gedrag van de narcis, daarin ben ik het slachtoffer geweest.
  Het gevangen zitten in zijn web, dat is het ergste wat ik ooit heb meegemaakt.
  Maar ja ben er uit en veel sterker geworden.
  Daarbij geniet ik extra van mijn vrijheid!!!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *