hoe bouw je je zelfbeeld weer op na narcistisch misbruik

Hoe bouw je je zelfbeeld weer op?

“Mijn hele persoonlijkheid ligt aan gruzelementen.” Een treffende opmerking van een mijn cliënten.  Zo voelt het, zeker als je te maken hebt (gehad) met een partner of ouder met manipulerend, narcistisch gedrag. Je zelfbeeld is kapot. Het maakt niet uit hoe sterk, stevig, krachtig je bent. Zonder kennis van dit soort gedrag, raak je steeds verder van jezelf verwijderd. Als je erin opgroeit, krijg je niet eens de kans jezelf te leren kennen.

Jezelf kwijt zijn

Ik kwam kleiner dan klein, leger dan leeg uit mijn relaties met mannen met narcistisch gedrag. Ik weet inmiddels uit eigen ervaring en vanuit de ervaringen in mijn praktijk dat je daar gelukkig wat aan kunt doen. Sterker nog, ik heb mezelf zelfs beter leren kennen dan ik ooit deed. Een mooie bijkomstigheid! Ook daar sta ik niet alleen in. Grijp je kans om je zelfbeeld weer op te bouwen, om te weten wie je bent en waar je voor staat. Bouw jezelf weer op.

Hoe meer je jezelf kent, hoe beter je je grenzen kent

Zo bouw je je zelfbeeld op:

1. weet je waarden

Je waarden zijn de uitgangspunten van hoe jij in het leven wilt staan. Ze bepalen hoe jij met anderen om gaat en hoe je wilt dat anderen met jou omgaan. Wat ik vaak bemerk is dat we vergeten om ook op deze wijze met ons zelf om te gaan. En daar begint het juist. Weet je waarden, leef naar je waarden. Eerst en vooral naar jezelf.

2. Ontdek je kwaliteiten

Als je bekend bent met je kwaliteiten, ervan doordrongen bent, kan niemand je meer iets wijs maken. Je weet waar je goed in bent, wat je capaciteiten zijn. Veel cliënten kunnen de vraag waar ze goed in zijn niet beantwoorden. Ze weten het niet (meer).

3. Onderzoek je gedachten

Gedachten die je veel denkt, worden overtuigingen. Als iemand vaak tegen je zegt dat je iets niet kunt of verkeerd doet, worden dat overtuigingen. Deze overtuigingen leiden tot automatische patronen. Je reageert onbewust. Dat is op zich niet erg, tenzij je reactie ten koste van jezelf en je waarden gaat. Bewust worden van je gedachten, je overtuigingen, je automatische patronen, helpt je deze actief om te buigen. Je reageert dan niet omdat ‘het hoort’ of uit angst, je reageert vanuit wat je zelf wilt.

Het draait om bewustwording

4. Omarm je gevoelens

Je gedachten zijn bepalend voor je gevoelens. Heb je beperkende of saboterende gedachten, dan leidt dat tot gevoelens die je misschien liever niet voelt. Ze leiden sowieso tot stress. Gevoelens zijn de boodschappers van je lijf, van je behoeftes. Daarom is het zo belangrijk ze te omarmen, ze er te laten zijn. Als je dat niet kunt, durft of wilt, kies je er liever voor ze weg te stoppen of ze te verdoven. Bijvoorbeeld door nog harder werken, te eten,  te drinken,  te shoppen, Tv te kijken, te gamen etc. Ze gaan dan inderdaad weg, maar vragen later op een andere manier aandacht. Via je zwakke plekken, via lichaamsklachten. De vraag wordt steeds meer dwingend. Door ze te omarmen, te voelen, schep je ruimte in je lijf en zorg je voor een betere gezondheid.

5. Weet je angsten

Iedereen voelt zo nu en dan angst en dat is goed. Angst is ook een boodschapper van je lijf. Het zorgt ervoor dat je gewaarschuwd wordt voor gevaar en alert kunt reageren. Wanneer je leven overheerst wordt door angst en je je daardoor (on)bewust steeds aanpast, raak je steeds verder van jezelf verwijderd. Het is belangrijk dat je erachter komt wat de oorzaak is van je angsten zijn. Dat je weet welke wonden (vanuit je jeugd) eraan ten grondslag liggen. Zodat je deze kunt genezen. Dit is belangrijk, want het zijn juist die wonden waarmee de narcist jou in zijn spel heeft weten te trekken.

6. Vervul je behoeftes

Je behoeftes en je angsten hangen nauw met elkaar samen. Als het bijvoorbeeld jouw behoefte is erbij te horen, dan is het je angst om buitengesloten te worden, om niet gezien, erkend te worden. Vaak zoeken we de vervulling van onze behoeftes bij onze liefdespartner en raken daardoor afhankelijk van die ander. Of zelfs verslaafd aan relaties. Een narcist maakt er dankbaar gebruik van door daarop in te haken. Je kunt dit voorkomen door te achterhalen wat je behoeftes zijn en deze zelf te vervullen. Dat betekent niet dat je niet iemand naast je wilt hebben in je leven, maar dat je er niet van afhankelijk bent. Dat maakt de relatie gelijkwaardiger.

Heel je wonden

7. Hoe is het met je verlangens en dromen?

Als je weet wat je verlangens en dromen zijn, geeft dat richting aan je leven. Wil jij bijvoorbeeld een authentiek leven, dan zal je eerst moeten uitzoeken wie jij bent en hoe dat leven er voor je uit ziet. Vervolgens zet je de intentie neer om zo te leven. Dat geeft richting, dat geeft beweging. Bijkomend voordeel is dat je je focust op positieve zaken, waardoor je nog meer positiviteit in je leven aantrekt.

8. Wat voor successen heb je geboekt?

Misschien heb je het idee dat er helemaal niets terecht is gekomen van je leven, dat je weinig of geen successen hebt geboekt. Maar als je in beeld brengt wat er wél goed is gegaan, wat je wél hebt bereikt, wat er wél is, dan zul je zien dat er meer is gelukt dan je denkt. Dat je meer hebt om dankbaar voor te zijn dat je vermoedde.

9. Hoe is je energieniveau?

Energie speelt ook een belangrijke rol in je leven. Vaak hebben we geen energie meer na alles wat er heeft gespeeld. Gelukkig kun je dit wel weer opbouwen. Het begint met je bewust worden van wat of wie energie geeft of neemt en daar op een juiste manier mee om gaan. Leer ook waarmee jij je energie opbouwt. Zodra je je daar bewust van wordt, kun je daarop inspelen.

Je zelfbeeld is je basis

Al deze bouwstenen vormen samen je zelfbeeld, het fundament van jouw leven. Hoe beter je al deze onderdelen kent  en er bewust mee aan de slag gaat, hoe completer je wordt. Hiermee vind je de waarde in jezelf terug. Het helpt je van jezelf te houden, precies zoals je bent. Het geeft je het vertrouwen in jezelf terug. Ook kom je steeds beter in contact met je grenzen en je intuïtie. Je kunt het weer herkennen. Omdat je weet dat je op jezelf kunt vertrouwen, kun je ook grenzen stellen. Je kiest voor je eigen waarden, behoeftes en verlangens. Dit geeft energie, het geeft rust.

Weer leven vanuit jezelf

Ook lukt het je je weer open te stellen voor de liefde, voor relaties in welke vorm dan ook. Want je kent jezelf. Geeft je buikgevoel aan dat de ander toch niet te vertrouwen is, dan heb je kracht en moed de ander de deur te wijzen. Je kiest bewust. Wil jij jezelf weer leren kennen en zoek je daar hulp bij? Plan een focussessie bij me in dan kijken we samen wat jij daarvoor nodig hebt.

Wil je reageren op deze blog, graag. Weet dat het openbaar staat, je reactie ook. Je kunt ook anoniem reageren of direct contact opnemen.

6 antwoorden
 1. Els
  Els zegt:

  Mooi stuk. Vooral weten wat je waarden zijn. “Als je nergens voor staat, val je voor alles.” Daardoor weet je wat je grenzen zijn. En sta je niet meer toe dat een ander daar overheen gaat. En daardoor hou je ook energie over, want personen die je normaal toeliet in je leven, snij je nu de pas af. Voor mijzelf heeft dit bergen rust gegeven. En door te analyseren wie ik ben en zelf te gaan erkennen wat mn capaciteiten zijn, durfde ik bijv een nivo hoger qua werk te gaan. En vond ik een baan en bedrijf wat veel beter bij me past. Daar is een donkere eenzame periode aan vooraf gegaan. Kunst is om niet de slachtoffer uit te hangen, maar boven jezelf uit te gaan stijgen.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Wat mooi, Els, dat jij je, na deze donkere eenzame periode, er zo hebt bovenuit kunnen stijgen. Ik herken dat helemaal. Vanuit het rouwproces ligt het slachtofferschap op de loer: verdriet, boosheid, depressieve gevoelens, het hoort er allemaal bij. De kunst is er niet in te blijven hangen. Vaak heb je daar iemand voor nodig. Een vriend, familielid, die je daarop attendeert. Een professional die je er bij helpt. Narcisme is complex, herstellen ook. Ik ben blij dat het jou is gelukt.
   En dank je wel voor het compliment.
   Warme groet, Willy

   Beantwoorden
 2. Annemarie
  Annemarie zegt:

  Je komt niet voor niets een narcist tegen.
  Wat je beide niet hebt, is geen verbinding met jezelf. Daarom trek je dit soort mensen aan. Ik dus ook.
  Ik heb mezelf verloren om mezelf te vinden.
  Dat is het mooiste wat ik geleerd heb.
  Wat betreft het gedrag van de narcis, daarin ben ik het slachtoffer geweest.
  Het gevangen zitten in zijn web, dat is het ergste wat ik ooit heb meegemaakt.
  Maar ja ben er uit en veel sterker geworden.
  Daarbij geniet ik extra van mijn vrijheid!!!

  Beantwoorden
 3. Stephanie
  Stephanie zegt:

  Ik ben bijna 3 weken uit elkaar nu met de narcist, we waren bijna 2 jaar samen en verloofd de liefde was van korte duur want na een paar weken samen begon het allemaal. Ze droeg zomaar mijn kleren zonder te vragen Niet dat ik daar problemen mee heb, maar zoiets vraag of zeg je toch tegen jouw partner. Ik ging maar werken, zij werkte bijna niet ze zat liever thuis. Ik onderhield haar van de eerste dag dat ze bij mij was, ik vond het op den duur wel lastig dat ik alles alleen betaalde en het bleef maar duren. Soms betaalde ze ook dingen, maar toch ze heeft misschien 4 of 5 maandjes met de kosten meebetaald, maar nu begint het. Ik ontdekte dat ze heel veel op sociale media bezig was. Ben er ook achteraf achter gekomen dat alles wat ze mij in die bijna 2j vertelde allemaal grote leugens waren. Kort gezegd haar hele leven is een leugen, ze gebruikt mensen om onderhouden te worden voor onderdak. Gewoon om alles te hebben wat ze moet hebben. Zo ben ik dus ook één van de zoveelste slachtoffers zowel mannen als vrouwen… de laatste maanden sinds we verhuisd waren. Was alle ellende begonnen. Er was al bepaalde tijd geen intimiteit meer geen affectie. Gewoon niks, enkel ruzie afstand en ik die paranoia was volgens haar, omdat ik gewoon liefde en affectie wou, en niet normaal vond dat dat er niet meer was, want dan kun je toch niet samen zijn niet? Ik werd gek verklaard. Waarschijnlijk omdat ze al bezig was met de partner waar ze me voor verlaten heeft. Op 4 maand tijd was ze 4 keer weggegaan bij mij en teruggekomen, maar na de laatste 2 keren merkte ik dat alles anders was. De voorlaatste keer bleef ze 1 week weg. Toen was er al veel veranderd want ze loog over waar ze verbleef. Bleek het een ex te zijn achteraf gezien en gehoord… ze bleef ontkennen en zegge dat ze bij een vriendin zat. Het is hele rare situatie. Ze was teruggekomen naar mij voor 1 maand, dan was ze alweer weg voor 14 dagen. Ze was hier 1 week gebleven, wou samenslapen. De eerste 2 dagen gingen vlot maar erna merkte ik toch wel dat er nog iemand was. Ze deed heel arrogant en agressief tegen mij waar ze mij ook kniestoot gaf in mijn oog. Politie was toen gekomen. Haar spullen stonden al die hele week klaar alsof ze klaar stond om weer te vertrekken want alles bleef in haar koffers liggen en ze borg er steeds meer in op. Deze keer had ze al haar spullen mee, waarbij ze nog spullen van mij gestolen heeft en was ze ineens vertrokken. Op een agressieve manier. Alles was mijn schuld. Ik had haar zogezegd buiten gegooid maar ik had helemaal niks gedaan. Ik wou gewoon de liefde en affectie terug die we hadden, maar alles was gespeeld van haar kant. ze had mij niet meer nodig, haar doel was bereikt. Ik helemaal kapot, mezelf kwijt, soms niet meer weten of ik wel liefde verdien. Misschien ben ik wel de slechte zo, denk ik erover door haar en dat is verkeerd, want ik deed alles om deze relatie te laten slagen. Ik kon wel affectie en liefde geven. Maar met een narcist kan en ben je helemaal niets. Ze maken jou kapot of misbruiken jou tot je niks meer bent dan gaan ze direct door naar het volgende slachtoffer. Daar zit mijn ex nu, dus haar nieuwe slachtoffer.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Dank je wel voor het delen, Stephanie. Het is heel herkenbaar wat je beschrijft. Ook je gevoel of het aan jou ligt, of jij wel liefde en affectie kan geven. Dat is wat dit gedrag met je doet. Fijn te lezen dat je begrijpt dat dat niet zo is. Je bent nog maar net los van de relatie, dus er zal nog wel het een en ander over je heen komen. Als je wilt kun je dit artikel lezen, dat helpt je wellicht om te begrijpen waar je doorheen gaat. Wens je alle moed toe hier mee om te gaan. Warme groet, Willy

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *