Narcisme is complex. Herstellen ook.

Bij iedere training, individuele sessie en Powerboost valt het me op. Telkens weer. Wat je allemaal ‘te doen’ hebt als je te maken hebt (gehad) met een narcist. Of met een persoon met narcistisch gedrag. 

Het is me echt steeds meer duidelijk dat het klopt wat ik altijd zeg: narcisme is complex. Herstellen ook. Waar krijg je allemaal mee te maken?

Een rouwproces

Rouwen om alles wat je verliest of hebt verloren. Niet in de minste plaats jezelf. Dat maakt het nog eens extra rauw. Je hebt alle gevoelens die erbij horen te omarmen om verder te kunnen. Daarom is het belangrijk dat je ze herkent, erkent en omarmt. Dit maakt je leven lichter. Geeft je de ruimt verder te gaan.

Je gevoelens omarmen

Je gevoelens omarmen doe je niet alleen tijdens het rouwen, maar altijd. Gevoelens zijn namelijk de richtingaanwijzers van je lijf. Ze geven aan waar je behoefte aan hebt. En waar niet.  Ze geven ook je grenzen aan. Als je ze niet voelt, kunt je hier geen gehoor aan geven. Dan komen je gevoelens vast te zitten.

Je zelfbeeld weer opbouwen

Je hebt het nodig om er (weer) achter komen waar je voor staat, wie je bent, wat je belangrijk vindt, lekker vindt, je mening is etc. Je zelfbeeld is opgebouwd uit verschillende componenten die je allemaal weer mag ontdekken. Je leert jezelf weer waarderen. Ook dit helpt om je grenzen te voelen.

Je automatische patronen herkennen

Je hebt zoveel gedachten in je hoofd die niet van jou zijn, maar zijn ingelegd. In je jeugd, door onze cultuur, door de narcist. Ze zijn automatische patronen geworden waardoor je over je grenzen gaat en laat gaan. Ze hielpen je, maar nu houden ze je tegen. Ontdek je gedachten. Onderzoek ze. Verander ze.

Jezelf beschermen tegenover narcistisch gedrag

Dat betekent leren omgaan met het gedrag van de narcist(en) in je leven. Ander gedrag vertonen dan je gewend bent, dan bij je past. Het gedrag begrenzen op de juiste manier. Om jou te beschermen, en je kinderen.

Je kinderen opvangen

Je kinderen kunnen worden ingezet als pion tegen jou. Aan jou de taak om ze op te vangen en weerbaar te maken. En ze bij te staan in hun rouwproces, want ook zij gaan daar doorheen.

Je beschermingsmechanismes onderzoeken

Iedereen bouwt in zijn leven mechanismes op om te overleven. Om niet te hoeven voelen. Door een narcist krijg je er nog heel veel bij. Ontdek welke je hebt en of je ze nu nog nodig hebt. Leer ze loslaten als ze je niet meer dienen.

Grenzen stellen

Niet alleen is het noodzakelijk grenzen te stellen aan de narcist, maar het is nodig in je hele leven. Aan iedereen die over je grenzen gaat. Aan jezelf. Dit is nodig om je eigen leven te leven. Je eigen keuzes te maken. Leer je grenzen kennen, leer ze stellen. Grenzen stellen aan een narcist of in de normale menselijke omgang werkt anders.

De oorzaken helen waardoor je narcisten in je leven aantrekt

Onderzoek welke oorzaken er zijn waardoor je te maken hebt met narcisme. En ontdekken welke behoefte erachter zit. Zodat je deze kunt helen, zelf kunt invullen en niet langer meer afhankelijk bent van anderen om ze in te vullen. En natuurlijk om te voorkomen dat je in herhaling valt.

De stress uit je lijf krijgen

Je hebt zo lang, misschien nog steeds, op eieren gelopen. Je hersenen zijn overprikkeld. Zozeer dat je zelfs op positieve prikkels reageert. Zolang dat zo blijft, kom jij niet tot rust. En kun je niet herstellen.

Leren hoe de normale menselijke omgang is

Die vervaagt als je lang bij een narcist bent of ermee opgroeit. Je vindt bepaald gedrag normaal omdat je eraan gewend bent geraakt. Tot je erachter komt dat dat het niet is. Maar wat is dan wel normaal gedrag?

Je netwerk uitbouwen

Vaak ben je veel vrienden en familie kwijtgeraakt. Mensen die zo belangrijk zijn om jou te steunen. Om leuke dingen mee te doen. Om van je af te praten. Om een normale menselijke omgang van te leren. Bouw aan je netwerk.

Je zelfvertrouwen opbouwen

Je vertrouwt niemand meer, zeker niet het andere geslacht. Wellicht niet eens meer jezelf. Hoe meer jij jezelf opbouwt, hoe meer je jezelf vertrouwt. Dat helpt je weer in anderen te vertrouwen.

Je energiepijl opbouwen

Je energiepijl is laag als gevolg van je overprikkelde hersenen. Die staan al heel lang op ‘aan’. Je ervaart continu stress en alle klachten die daarbij horen. Leer (weer) opladen en ontladen. Leer wat jij fijn vindt om te ont-stressen.

Zoveel te doen

Het is veel! Duizelt het je? Vraag je je af waar jij staat? Wat jou te doen staat? Ik kan het me levendig voorstellen. En ook nog zo goed herinneren. Ik had het nooit gered zonder hulp. Gelukkig hoeft het niet allemaal ineens. Het mag stap voor stap.

Het is ook een kans

Wat zwaar voelt het allemaal aan, hè? Maar weet je, er is ook een andere kant aan dit alles. Een narcist in je leven is niet leuk. Kan zelfs een voortdurende uitdaging blijven. Het biedt je wel de kans om jezelf te ontdekken, jezelf te worden. Dit is bijna altijd een zelf die je nooit eerder hebt gekend. Een waar je heel blij van wordt.

Op naar een complete jij

Een onafhankelijke en gelukkige jij. Een jij die rust ervaart. Een jij die geniet. Een jij die voor zichzelf staat. Een jij die je wellicht nooit had leren kennen als je leven ‘gewoon’ was voortgekabbeld.

Wil jij ook je eigen ik ontdekken? Met alle het moois dat het jou gaat brengen? Ik help je daar graag bij. Samen kijken we naar wat jij nodig hebt. Vraag een focussessie aan, dan spreken we elkaar binnenkort. Klik hier om er meer over te lezen en om hem aan te vragen.

2 antwoorden
 1. Denise
  Denise zegt:

  Ik heb 12 jaar (vanaf mn 14e, ben nu 27) een relatie gehad. Ook hij bleek een narcist. Dat het de laatste jaren niet helemaal meer klopte, ben ik nu achter. Na dat het uit was. Is de beerput open gegaan. Zoveel meisjes/vrouwen die hij contacte/bezocht, ongelofelijk, ook die harde werker op zn werk blijkt hij niet te zijn. Ook bij de vereniging waar hij jaren bij was, blijkt hij niet zo geliefd te zijn geweest, dan dat hij zich voordeed. Eigenlijk weet ik niet meer wie hij is… vreemd heel vreemd! Boos vooral boos ben ik, ook op zijn familie. Zijn zij dan echt zo blind..? Kop in het zand… ik weet het niet. Heel vreemd allemaal! Nu 8/9 maand later gaat het goed met mij. Ik ben diep gegaan, heel diep. Te diep. Zeker al in het laatste jaar van onze relatie. Ik ben een vechter, opgeven is geen optie. Dat heeft ontzettend tegen mij gewerkt! Maar ik ben er weer! Leef vol op! En zelfs al een nieuwe liefde op mn pad! Ik laat me leven niet nog langer door die klootzak vergallen!

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Denise, dank je wel voor je reactie. Goed om je vechtlust hier doorheen te lezen. Dat houd je zeker overeind. Waak ervoor niet te hard te worden, naar de buitenwereld en al helemaal niet naar jezelf. Tja, wat zijn familie betreft, de kans is heel groot dat ook zijn beïnvloed zijn of trappen in het mooiere beeld naar buiten. Mijn advies aan jou is om met mensen die dit overkomt (tijdelijk) te breken, zodat je je vooral op jezelf en je herstel kan focussen. En op je nieuwe liefde.
   Warme groet, Willy

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *