Narcisme is complex. Herstellen ook.

Bij iedere training, individuele sessie en Powerboost valt het me op. Telkens weer. Wat je allemaal ‘te doen’ hebt als je te maken hebt (gehad) met een narcist of met een persoon met narcistisch gedrag. Het is me echt steeds meer duidelijk dat het klopt wat ik altijd zeg: ‘Narcisme is complex. Herstellen ook’. Waar krijg je allemaal mee te maken?

Een rouwproces

Als je iets of iemand verliest, kom je in een rouwproces. Dat geldt ook voor een scheiding. Als je scheidt van een narcist is je rouwproces extra rauw. Naast alles wat je bent verloren, ben je ook nog eens jezelf kwijtgeraakt. Bij elk rouwproces horen rouwtaken: het omarmen van alle gevoelens die erbij horen. Dit maakt je leven lichter en geeft je de ruimte verder te gaan. Het helpt je herstellen van narcisme.

Je gevoelens omarmen

Het is goed om je gevoelens niet alleen tijdens een rouwproces te omarmen, maar dat altijd te doen. Gevoelens zijn namelijk de richtingaanwijzers van je lijf. Ze geven aan waar je behoefte aan hebt. En waar niet.  Ze geven ook je grenzen aan. Als je ze niet voelt, kunt je hier geen gehoor aan geven. Dan komen je gevoelens vast te zitten en kunnen je fysieke, emotionele en mentale problemen krijgen. Dit komt je herstel van narcisme niet ten goede.

herstellen van narcistisch slachtoffer syndroom

Je zelfbeeld weer opbouwen

Je hebt het nodig om er (weer) achter komen waar je voor staat, wie je bent, wat je belangrijk vindt, lekker vindt, wat je mening is etc. Je zelfbeeld is opgebouwd uit verschillende componenten die je allemaal weer mag ontdekken. Je leert jezelf weer waarderen en wellicht beter kennen dan ook. Ook dit helpt om je grenzen te voelen.

Je automatische patronen herkennen

Je hebt veel gedachten die niet van jou zijn, maar zijn ingelegd. In je jeugd, door onze cultuur, door de narcist. Ze zijn automatische patronen geworden om je te beschermen. Helaas werken sommigen niet meer beschermend, maar houden ze je juist tegen. Omdat we ons vaak niet bewust zijn wat we denken, is dat de eerste stap. Als je weet wat je denkt, kun je ze onderzoeken en veranderen als dat nodig is.

Jezelf beschermen tegenover narcistisch gedrag

Om te herstellen van narcisme is het het beste dat je het contact met de narcist helemaal verbreekt. Dat is helaas niet altijd mogelijk. Om jezelf te beschermen tegen de impact van het gedrag, is het goed om te leren hoe je er het beste mee omgaat. Wat je wel en niet doet in het gedrag. Of je reageert of niet. Dat betekent o.a. dat je ander gedrag vertoont dan je gewend bent, dan bij je past. Dit wil je liever niet, maar is heel belangrijk om jezelf, en je kinderen, te beschermen.

Je kinderen opvangen

Je kinderen kunnen ook te maken hebben met narcistisch gedrag. Als je ex het niet meer of steeds minder van jou kan hebben, is het mogelijk dat hij of zij de kinderen als narcistische voeding gebruikt. Ook kunnen ze worden ingezet als pion tegen jou, om controle over jou te krijgen. Aan jou de taak om ze op te vangen in wat dit met ze doet. Om ze weerbaar te maken tegenover dit gedrag. En ze bij te staan in hun rouwproces, want ook zij gaan daar doorheen.

Grenzen stellen

Niet alleen is het noodzakelijk grenzen te stellen aan de narcist, maar het is nodig in je hele leven. Aan iedereen die over je grenzen gaat. Aan jezelf. Dit is nodig om je eigen leven te kunnen leven. Je eigen keuzes te maken. Leer je grenzen kennen, leer ze stellen. Grenzen stellen aan een narcist of in de normale menselijke omgang werkt anders.

de narcist monddood maken

De oorzaken helen waardoor je narcisten in je leven aantrekt

Onderzoek welke oorzaken er zijn waardoor je te maken hebt met narcisme. En ontdekken welke behoeftes erachter zitten. Zodat je deze kunt helen, zelf kunt invullen en niet langer meer afhankelijk bent van anderen om ze in te vullen. En natuurlijk om te voorkomen dat je in herhaling valt.

De stress uit je lijf krijgen

Je hebt zo lang, misschien nog steeds, op eieren gelopen. Je hersenen zijn overprikkeld. Zozeer dat je zelfs op positieve prikkels reageert. Zolang dat zo blijft, kom jij niet tot rust. En kun je niet herstellen van narcisme. Zorg ervoor dat je weer rust in je leven brengt.

Leren hoe de normale menselijke omgang is

Die vervaagt als je lang bij een narcist bent of ermee opgroeit. Je vindt bepaald gedrag normaal omdat je eraan gewend bent geraakt. Tot je erachter komt dat dat het niet is. Maar wat is dan wel normaal gedrag? Praat erover met een professional. Kijk bij vrienden en bekenden hoe het er bij hen toegaat. Praat erover met vrienden en vriendinnen.

Je netwerk uitbouwen

Dat afkijken is soms lastig omdat je (veel) vrienden en familie kwijtgeraakt. Mensen die zo belangrijk zijn om jou te steunen. Om leuke dingen mee te doen. Om van je af te praten. Zorg ervoor dat je weer een netwerk opbouwt. Al heb je maar een of twee mensen bij wie je terecht kunt als je over narcisme wilt praten helpt je dat al bij het herstellen.

Je zelfvertrouwen opbouwen

Als gevolg van narcistisch misbruik vertrouwt je niemand meer, zeker niet het andere geslacht. Wellicht niet eens meer jezelf. Hoe meer jij jezelf opbouwt, hoe meer je jezelf vertrouwt. Dat helpt je weer in anderen te vertrouwen.

jezelf worden na narcisme

Je energiepijl opbouwen

Je energiepijl is laag als gevolg van je overprikkelde hersenen. Die staan al heel lang op ‘aan’. Je ervaart continu stress en alle klachten die daarbij horen. Je raakt daardoor de verbinding met je lijf kwijt en wordt een ‘lopend hoofd’. Zorg dat je deze twee weer verbindt en dat je (weer) oplaadt en ontlaadt. Leer wat jij fijn vindt om te ontstressen.

Zoveel te doen

Het is veel! Duizelt het je? Vraag je je af waar jij staat? Wat jou te doen staat om te herstellen van narcisme? Ik kan het me levendig voorstellen. En ook nog zo goed herinneren. Ik had het nooit gered zonder hulp. Gelukkig hoeft het niet allemaal ineens. Het mag stap voor stap.

Het is ook een kans

Weet, er is ook een andere kant aan dit alles. Een narcist in je leven is niet leuk. Kan zelfs een voortdurende uitdaging blijven. Het biedt je wel de kans om jezelf te ontdekken, jezelf te worden. Dit is bijna altijd een zelf die je nooit eerder hebt gekend. Een waar je heel blij van wordt.

de narcist loslaten

Op naar een complete jij

Een onafhankelijke en gelukkige jij. Een jij die rust ervaart. Een jij die geniet. Een jij die voor zichzelf staat. Een jij die je wellicht nooit had leren kennen als je leven ‘gewoon’ was voortgekabbeld.

Wil jij ook je eigen ik ontdekken? Met alle het moois dat het jou gaat brengen? Ik help je daar graag bij. Samen kijken we naar wat jij nodig hebt. Vraag een focussessie aan, dan spreken we elkaar binnenkort. Klik hier om er meer over te lezen en om hem aan te vragen.

Wil je reageren op dit bericht? Heb je vragen? Je bent welkom. Weet dat dit bericht openbaar staat. je reactie ook.

2 antwoorden
 1. Denise
  Denise zegt:

  Ik heb 12 jaar (vanaf mn 14e, ben nu 27) een relatie gehad. Ook hij bleek een narcist. Dat het de laatste jaren niet helemaal meer klopte, ben ik nu achter. Na dat het uit was. Is de beerput open gegaan. Zoveel meisjes/vrouwen die hij contacte/bezocht, ongelofelijk, ook die harde werker op zn werk blijkt hij niet te zijn. Ook bij de vereniging waar hij jaren bij was, blijkt hij niet zo geliefd te zijn geweest, dan dat hij zich voordeed. Eigenlijk weet ik niet meer wie hij is… vreemd heel vreemd! Boos vooral boos ben ik, ook op zijn familie. Zijn zij dan echt zo blind..? Kop in het zand… ik weet het niet. Heel vreemd allemaal! Nu 8/9 maand later gaat het goed met mij. Ik ben diep gegaan, heel diep. Te diep. Zeker al in het laatste jaar van onze relatie. Ik ben een vechter, opgeven is geen optie. Dat heeft ontzettend tegen mij gewerkt! Maar ik ben er weer! Leef vol op! En zelfs al een nieuwe liefde op mn pad! Ik laat me leven niet nog langer door die klootzak vergallen!

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Denise, dank je wel voor je reactie. Goed om je vechtlust hier doorheen te lezen. Dat houd je zeker overeind. Waak ervoor niet te hard te worden, naar de buitenwereld en al helemaal niet naar jezelf. Tja, wat zijn familie betreft, de kans is heel groot dat ook zijn beïnvloed zijn of trappen in het mooiere beeld naar buiten. Mijn advies aan jou is om met mensen die dit overkomt (tijdelijk) te breken, zodat je je vooral op jezelf en je herstel kan focussen. En op je nieuwe liefde.
   Warme groet, Willy

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *