Herken je dit?

Als je kind weer bij jou komt, is het van slag.

  • Je dochter gedraagt zich anders als ze bij je terugkomt. Of erg druk of juist heel stil, teruggetrokken. Of vreselijk boos tot respectloos gedrag toe.
  • Je zoon heeft echt even een tijdje nodig om weer zichzelf te worden.

Dit kunnen uitingen zijn die te maken hebben met de scheiding, maar mogelijk is er meer aan de hand.

Mogelijk heeft je kind te maken met narcistisch gedrag van je ex-partner

Denk hierbij aan:

  • Verwaarlozing: je kind krijgt niet of nauwelijks aandacht. Het moet zich vermaken achter de PC of TV en/of anderen worden ingezet voor de verzorging en/of je kind wordt alleen gelaten. Ook kan er sprake zijn van onvoldoende en/of onverantwoord eten, gebrek aan hygiëne, niet toestaan om mee te doen aan sport- en schoolactiviteiten, met jou op vakantie te gaan of hulp te krijgen van een dokter of andere hulpverlener.
  • Inzetten als pion: je kind wordt ingezet om mee te pronken ten gunste van je ex-partner en/of om een nieuwe partner in te pakken. In het ergste geval wordt je kind tegen je opgezet. Om jou te treffen.

Hierdoor ontstaat er een loyaliteitsconflict

Een loyaliteitsconflict ontstaat wanneer je ex-partner probeert een wig te drijven tussen jou en je kind(eren). Dit kan zover gaan dat je kind je niet meer wil zien. Voor jouw gevoel kiest je kind daar zelf voor, ook voor je kind voelt dat zo. Niets is minder waar, je kind wil dit niet, maar je kind is hiertoe aangezet. Hij of zij is een poppetje aan een touwtje geworden.

Je kunt de tekenen een (aanzetten tot een) loyaliteitsconflict herkennen in zowel het gedrag van je kind als in dat van je ex-partner.

Hieronder vind je een paar voorbeelden van (het aanzetten tot) een loyaliteitsconflict