‘Gebroken ben je nog mooier’. Het klinkt vast een beetje raar, maar in Japan hebben ze de techniek Kintsukoroi waarmee gebroken keramiek alleen nog maar mooier wordt door het met goud of zilver te repareren. Zo lijkt de kom niet gebroken, maar het lijkt of er licht door heen schijnt. Een gebroken kom wordt dus niet waardeloos, maar juist mooier dan hij oorspronkelijk was.

Ik vind dat zo’n mooie gedachte, zeker als je de metafoor door trekt naar mensen en wat wij meemaken. De scheuren zijn het bewijs van onze levensreis, het zijn onze littekens. Door deze littekens schijnt ons innerlijk licht, onze essentie, onze liefde naar buiten.

Wij zeggen dat we sterker worden van tegenslag, maar dat je er ook nog mooier uit komt, dat geeft troost en hoop.

Vol met schaamte, schuld, boosheid

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik heb me jaren klein, leeg en flink gebroken gevoeld en heb ook echt wel gedacht dat het nooit meer goed zou komen. Het heeft lange tijd geduurd voor ik de scherven weer bij elkaar had geraapt, voor ik mezelf weer had opgebouwd.

Daarnaast had ik me geharnast tegen nog meer pijn, er kwam zeker geen gouden of zilveren licht door de barstjes. Pas toen ik mezelf toe stond mijn pijn te voelen, het verdriet, de boosheid, de schaamte-, schuld en onmacht te omarmen, de zachtheid toe te laten, kwetsbaar te zijn, durfde ik mijn harnas te laten zakken en kon het licht schijnen.

Gebroken nog mooier

Juist mijn ervaringen, mijn herstel, mijn levenslessen hebben gezorgd voor groei, voor de gouden randjes. Makkelijk was het niet, soms zelfs pijnlijk, maar ik sta er. En ik ken nog meer vrouwen die er zo in staan, die narcisme nu zelfs dankbaar zijn. Misschien heb je dat gevoel niet, kun je je het ook helemaal niet voorstellen, maar weet dat jij daar ook komt.

Stel je eens voor dat je je leven weer opbouwt, de scherven bij elkaar raapt en ze lijmt, dat je een mooier mens wordt, misschien zelfs wel een completer mens dan je was. Dat er door je gerepareerde scheuren, door je littekens, een gouden of zilveren licht schijnt. Een licht dat je groei, je liefde, je vertrouwen laat zien. Hoe mooi is dat?

Repareren met zilver of goud?

Wil je meer weten over hoe ook jij je gouden of zilveren licht (nog meer) door je scheuren kan laten schijnen? Schrijf je via deze link in en ontvang regelmatig mijn tips & inspiratiemails. Wil je reageren op dit blog? Graag. Weet dat het openbaar is. Je kunt ook anoniem reageren, je mailadres wordt niet zichtbaar.


Japanese Bowl

I’m like one of those Japanese bowls
That were made long ago
I have some cracks in me
They have been filled with gold

That’s what they used back then
When they had a bowl to mend
It did not hide the cracks
It made them shine instead

So now every old scar shows
From every time I broke
And anyone’s eyes can see
I’m not what I used to be

But in a collector’s mind
All of these jagged lines
Make me more beautiful
And worth a much higher price

I’m like one of those Japanese bowls
I was made long ago
I have some cracks you can see
See how they shine of gold

Peter Mayer