10 kenmerkende gedragingen om een narcist te kunnen ontmaskeren

Je begrijpt niets meer van jezelf. Waar is de sterke zelfstandige vrouw gebleven die je was? Waar is je spontaniteit, je gezelligheid? Aan alles twijfel je. Je voelt je overal schuldig over en denkt
zelfs dat je gek bent. Je vertrouwt niets en niemand meer.

Het verloopt heel subtiel

Je had wel het idee dat er iets niet klopte in de relatie, maar kon er de vinger niet opleggen. Iedereen heeft wel wat en aan relaties moet je werken. Je deed er alles aan om de relatie te laten slagen, maar je kreeg een steeds onbestemder gevoel, voelde je minder gewaardeerd. Maar dan was het opeens weer goed en dacht je dat je je het verbeeld had. Zo ging het steeds.

De schellen van je ogen

Tot iemand je attendeert op narcisme. Opeens is er herkenning. Het ligt helemaal niet aan jou. Je bent niet gek. Je hebt te maken gehad met manipulatief gedrag, met iemand die je langzaam maar zeker de relatie in heeft gezogen en heeft leeggezogen. Zo subtiel dat het te laat is voor je het door hebt.

Tot misbruik aan toe

Narcisme komt voor onder mannen en vrouwen. Bij vrouwen ligt het percentage lager, maar vaak zijn de vrouwelijk narcisten meer vilein dan hun mannelijke evenknie. Narcisme kent gradaties, van enkele trekken – iedereen vertoont narcistisch gedrag – tot het hebben van een persoonlijkheidsstoornis, het pathologische narcisme. Pas wanneer het gedrag schadelijk wordt voor anderen, is er sprake van narcistisch misbruik.

Wil je een diagnose?

Met dit artikel wil ik je niet leren om een diagnose te stellen. Het is ook niet de bedoeling om een etiket te plakken, een stok te geven om mee te slaan of een reden te hebben om niet naar jezelf te hoeven kijken. Het gaat erom dat je het gedrag herkent, zodat je de juiste stappen kunt nemen.

Vanuit gemak schrijf in dit artikel over de narcist als ‘hij’ of ‘hem’. Lees er a.u.b. ‘zij’ of ‘haar’ als dat beter past.

Op een heel vervelende manier

Een narcist komt over als iemand met een groot gevoel van eigenwaarde en veel zelfvertrouwen. Over het algemeen wordt aangenomen dat hij juist kampt met een laag zelfbeeld, een gebrek aan eigenwaarde ontstaan vanuit trauma’s in de jeugd. Om de pijn hiervan niet te voelen, wordt er een ideaalbeeld gecreëerd. Dit imago wordt koste wat het kost beschermd.

Eigenlijk is een narcist iemand die erkenning en liefde zoekt, maar op een heel vervelende manier.

Aan welk gedrag herken je de narcist? Hoe ontmasker je hem?

1. Gebrek aan zelfreflectie

De narcist gelooft in zijn eigen ideaalbeeld. Dit is perfect. Hij zal daarom nooit hand in eigen boezem steken en ook niet snel hulp gaan zoeken.

2. Gebrek aan empathie

De narcist heeft het niet of nauwelijks, maar kan wel inspelen op gevoel van anderen. Eerst om iemand te paaien en dan om hem of haar af te breken.

3. Geen wederkerigheid

De narcist is niet in staat tot wederkerigheid en kan daardoor geen echte relatie onderhouden. De narcist wil altijd winnen. Altijd de beste, de mooiste, de sterkste zijn.

4. Respectloos gedrag

Grenzen worden met voeten getreden. Regels gelden niet voor hem, zowel wat betreft omgangsvormen als etiquette. Alleen als de narcist het belang ervan inziet, kan hij zich prima gedragen.

5. Onderuithalend gedrag

De narcist vertoont egocentrisch, dominant, beledigend, denigrerend, boos, jaloers en manipulatief gedrag. Hij wisselt dit af met liefdevol, attent gedrag. Juist dat maakt dat je jezelf kwijt raakt en dat het zo lastig om weg te gaan of te blijven.

6. Projectie

De narcist projecteert zijn slechte gevoel en eigenschappen op jou en jouw goede eigenschappen op zichzelf. Daardoor hoeft hij nergens verantwoordelijkheid voor te nemen.

7. Alle schuld ligt bij jou

Wat er ook gebeurt, alle schuld wordt bij jou gelegd. Of bij iets of iemand anders. Heb je kritiek op de narcist, dan is het voor je er erg in hebt, jouw schuld.

8. Onvoorspelbaar gedrag

Hij kan van poeslief overschakelen op een woede-uitbarsting, om daarna doodleuk te doen of er niets aan de hand is. Of je wordt, soms dagenlang, genegeerd.

9. Isoleren

De narcist zal proberen je los te weken van familie en vrienden, van je werk, je hobby’s zodat je steeds meer afhankelijk van hem wordt.

10. Jaloezie

De narcist zal je in alles controleren en in de gaten houden, bijvoorbeeld als je een uitstapje met een vriendin hebt. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze spyware op je mobiel zetten.

Alles om je afhankelijk te maken

Al dit gedrag heeft tot doel jou afhankelijk te maken, controle en macht over je te hebben. Deze lijst is bij lange na niet compleet. Ook is niet alles wat hier genoemd wordt voor iedere narcist van toepassing. Een of een paar trekken werken echter al destructief. Ook is niet iedereen die dit gedrag laat zien een narcist.

Helaas niet altijd te herkennen

Het kan trouwens zijn dat jij de narcist niet herkent, zelfs al weet je waar op te letten. Je hebt dan te maken met een verborgen narcist. Als omstander zie je de normale, aardige persoon, zie je het beeld dat hij wil dat je ziet. Hij speelt zijn spel alleen naar intimi.

Kennis is macht

Om los te komen van een narcist en te herstellen van het misbruik, is het van levensbelang dat je weet waar je mee te maken hebt. Daarmee kun je het in het perspectief plaatsen en de voor jou goede keuzes maken.  Het helpt je ook bij je herstel. Lees er meer over in mijn gratis E-books. Vraag ze aan via deze link.

Wil je reageren? Graag. Weet dat dit artikel openbaar staat, net als jouw reactie. Je kunt ook anoniem reageren, je mailadres is niet zichtbaar.

4 antwoorden
 1. Nellie
  Nellie zegt:

  Hoi Willy,

  Ja, ik ben verslaafd geraakt aan de narcist. Zag al jouw punten en het klopt. Ik ben mezelf kwijtgeraakt.
  Heb sinds 2 maanden zelf de relatie verbroken en toch verlang ik naar hem terug. Ik weet 100% dat hij narcist is, 6 jaar lang relatie gehad met vallen en opstaan. Verstandelijk weet ik alles maar gevoel he? Ook ik was altijd spontaan, herken mezelf niet. Het verloren zelf he? Daarbij ik word 68, zonen het huis uit, hij heeft mij ook geïsoleerd van familie, vrienden en kennissen. Nou, daar zit ik dan in mijn uppie. Dacht oud met hem te worden. Ik heb, het is net 2 maanden uit, de kracht niet om spontaan mensen te zien, terwijl ik wel altijd zo was. Ik vind dit zo erg.
  Met vr. groet, Nellie

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Nellie, dank voor je reactie. Als je net uit de relatie komt – sterk van je dat je deze hebt kunnen doorbreken! – dan is het nog heel rauw en helemaal niet raar dat je je zo voelt, dat je nog geen kracht hebt om mensen te zien. Dat heeft tijd nodig, tijd om te helen en, als je dat wilt er aan toe bent, ook professionele hulp. In dit artikel vertel ik je er meer over. andere artikelen op mijn site kunnen je ook helpen. Wens je alle sterkte en goed toe voor nu. Warme groet, Willy

   Beantwoorden
 2. Diet
  Diet zegt:

  Hallo,
  Ook ik heb de nodige ervaringen met twee narcistische relaties Zelfs verhuisd naar het buitenland. Maar ik heb mijzelf beet gepakt. na hard vechten en aan mijzelf werken ben ik nu op de terug weg. Terug naar Nederland met een goede nieuwe baan, tijdelijk onderkomen. De basis is weer daar. Er was iemand die ik wel leuk vond na dat ik bij mijn ex weg was maar ook weer een iemand met erg veel narcistisch trekken. Er gingen bij mij allerlei bellen rinkelen en heb het contact geminimaliseerd. Gelukkig op tijd. Nu ben ik aan het pakken. Terug naar huis. Het heeft echt tijd nodig. Probeer te genieten. Probeer de vrouw of man Terug te vinden die je eens was. Huil lach dans zit op de bank kortom doe wat jij wilt. Ik mag er zijn en het is mijn tijd. Tuurlijk is het niet makkelijk. Ook ik ben beschadigd en echt beschadigd. Maar komt goed. Financieel moet ik ook weer opbouw. Ook dat komt weer goed. Het belangrijkste is rust en neem jezelf aan de hand mee. Geniet van kleine dingen gooi overtollige dingen weg. Dat gaat met vallen en opstaan maar lukt als je het echt wil. Er werd laatst aan mij gevraagd of ik een vriend had….nee moet er niet aan denken. Ik zeg altijd…komt goed en ja het komt goed…liefs

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *