Ben je je ware kleuren kwijt als gevolg van narcistisch misbruik?

Ben je je ware kleuren kwijt als gevolg van narcistisch misbruik?

Ik ben een fan van het nummer ‘True Colors’ van Cyndi Laupers, ook wel gezongen door Phil Collins. Daarbij gaat het me vooral om de tekst. Vrij vertaald: Laat me je ware kleuren zien, ik houd van je om wie je werkelijk bent. Wees niet bang ze te laten zien. Je ware kleuren zijn zo mooi als de regenboog. Dat is zo waar. Jouw kleuren, mijn kleuren, ze zijn prachtig. Echt! Helaas zijn ze vaak ondergesneeuwd, weggestopt, zitten ze onder een dikke laag stof. Dat begint al vanaf je geboorte. Door de dingen die tegen je gezegd worden, door de cultuur waarin je opgroeit. Denk daarbij aan je gezin van herkomst, andere belangrijke opvoeder, je school, het schoolsysteem, je wijk, je kerkgenootschap etc. Alles heeft invloed op je. En wat als je de enige hoog sensitieve bent in jullie gezin?

Je kleuren kwijtraken

Je gaat je op onbewust niveau aanpassen om erbij te horen, gezien en gehoord te worden. Je raakt daardoor jezelf steeds meer kwijt, je kunt niet meer leven vanuit de echte jij, vanuit je ware kleuren. Een narcist, of zelfs meerdere in je leven is pas echt een doodsteek op je zelfwaarde. Daar kun je jezelf helemaal door kwijtraken. Zelfs zo ver dat je je lievelingskleur(en) niet meer weet.

Op zoek naar mijn kleuren

Omdat ik het nummer en de tekst zo mooi vind, leer ik het mezelf spelen op de ukelele. Zo kan ik het nog meer tot me door laten dringen. Ook ben ik me aan het verdiepen in kleur met behulp van een training gebaseerd op de kleurpsychologie. Met andere woorden, ik ben letterlijk op zoek naar mijn ware kleuren.

Voorbij het inschikkelijke

Een van mijn favoriete kleuren is rood. Een lekkere actie gevende kleur. Een kleur van daadkracht. Van het hart. Die pak ik op dit moment vooral als ik me niet zo prettig voel en steun of kracht nodig heb. Een andere favoriete kleur is groen. Heldergroen, limegroen. Ook een kleur van het hart. Een heel belangrijk kenmerk is: Voorbij het inschikkelijke. Met andere woorden: niet meer aanpassen, je eigen weg gaan. Hoe toepasselijk na narcistisch misbruik!

Doe eens gek

Paars is verdwenen. Dat staat voor dat er iemand of iets in mijn leven overheersend was. Je kunt wel raden bij wie die kleur verdween. Ik ging in de tijd met ‘mijn’ narcisten vooral legergroen dragen, een camouflagekleur. Ook helemaal niet raar, toch? Een kleur die naar me lonkt is magenta. Een kleur die ik mezelf nog niet zie dragen, maar die me wel toelacht. Zij staat voor speelsheid, avontuurlijkheid. Van doe eens gek! Heerlijk! Het is zo leuk om met deze kleuren te spelen, ze voor me te laten werken.

Transformatie

Je ware kleuren laten zien hoeft natuurlijk niet letterlijk met kleur. Het gaat om ontdekken wie je bent. Waar je voor staat, wat je wilt en niet wilt. Waar je gelukkig van wordt. Waar je behoefte aan hebt. Dit is een heel mooi proces, een hele transformatie. Het maakt dat je je goed voelt bij jezelf. Dat je anderen daar niet voor nodig hebt. Ze mogen er zijn, mogen toevoegen aan je leven, maar je bent er niet van afhankelijk. Wat een vrijheid!

Vervulling

Jezelf kennen, helpt je je grenzen te ontdekken. Het geeft je kracht deze ook te stellen. Je niets van de meningen van anderen aan te trekken. Wat een rust! Het helpt je keuzes te maken voor jezelf. Bijvoorbeeld écht de knoop door te hakken en de narcist(en) uit je leven te bannen en zo verder narcistisch misbruik voorkomen. En wat dacht je van eindelijk afscheid te nemen van die baan waar je niet gelukkig van wordt. Of je eigen bedrijf starten wat je als zo lang wilt. Of met dat coachtraject te beginnen waar je even over twijfelde en nu weet: het is tijd voor mij! Wat een vervulling!

Je kleuren zijn zo prachtig

Wil jij op zoek naar je ware zelf, je ware kleuren na narcistisch misbruik? Op zoek naar vrijheid, rust, vervulling en meer? Klik hier. Ik help je er graag bij. Ik heb het nummer van Cindy Laupers natuurlijk opgenomen in mijn lijst op Spotify met heel veel meer nummers die je helpen om in je kracht te komen. Ben jij al lid?

Wil je reageren op dit artikel? Graag. Weet dat het openbaar staat, je reactie ook. Je kunt ook anoniem reageren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *