Loskomen van een narcist, een proces van transformatie

Zo graag willen helpen

Ze kijkt dichterbij en ziet een klein gaatje verschijnen in de cocon. Piepklein. Daar kan de vlinder toch nooit doorheen? Ze zal eens even helpen. Heel voorzichtig maakt ze met een scherp mesje het gaatje wat groter. Zo, denkt ze, nu kan de vlinder er makkelijker uit. Het heeft gewerkt, ze ziet steeds meer van de vlinder tevoorschijn komen. Ze ziet mooie kleuren verschijnen. Eindelijk is de vlinder er helemaal uit, slaat zijn vleugels uit en dan schrikt ze.

Helaas een doodsklap

Een van de vleugels is maar voor de helft aangegroeid en de andere doet het ook niet goed. De vlinder is ten dode opgeschreven. Is dat haar schuld? Is haar behulpzaamheid een doodsklap voor de vlinder? Helaas is dat zo. De rups heeft het hele traject van ingeweven worden en zich langzaam maar zeker door het kleine gaatje heen wurmen nodig om zich helemaal te kunnen ontwikkelen tot een prachtige vlinder. Om de transformatie te kunnen voltooien naar de vlinder die zijn geel met zwarte vleugels uit kan slaan om weg te vliegen. Om te doen wat vlinders doen. Hoe lief ze het ook had bedoeld, het werkte helaas heel erg averechts.

Verstikkend benauwd

Zo werkt dat ook bij jou als je beschadigd bent geraakt door bijvoorbeeld iemand met narcistisch gedrag in je leven. Zie jezelf als een rups, je wordt langzaam maar zeker in het web van de narcist ingeweven. Je komt in een cocon te leven en moet volledig op hem of haar gericht zijn. Je hele autonomie is weg. Dat is stikkend benauwd, maar je kunt er nog niet uit. Niet voordat er een gaatje ontstaat waaruit je je een weg naar buiten kunt banen. Dat ontstaat pas als je eraan toe bent, als in de relatie blijven meer pijn doet dan weggaan en je los bent van het verslavende effect. Dan pas heb je de kracht om écht weg te gaan en weg te blijven. Terugkijkend had je het allemaal veel eerder willen doen, moeten doen zelfs. Dat maakt je boos op jezelf, en verdrietig.

Noodzakelijk proces van transformatie

Weet – en laat dat goed tot je doordringen – je komt pas echt helemaal los als het je tijd is. Anders zou je het gaatje moeten forceren tot een grotere opening en dat zou alleen maar resulteren in steeds weer teruggaan, want je bent er nog helemaal niet aan toe om je vleugels uit te slaan. Ze zijn nog niet klaar. Je hebt het proces van je transformatie, het loslaten van het oude, nodig. Je bent al bezig je vleugels voor te bereiden waarmee je straks wegvliegt.

Forceer het niet

Ik spreek nogal eens mensen die herkennen waar hun dierbare in zit en die hem of haar zo graag willen helpen loskomen van een vermoedelijke narcist. Maar dat kan niet. Wat dat is gelijk aan het gat groter maken, terwijl deze dierbare er nog niet aan toe is. Hij of zij verlaat de narcist dan wel, maar gaat geheid terug en wordt wellicht nog kwaad op je ook. Dan ben je nog verder van huis. Deze persoon zit namelijk nog zo in het web, in de verslaving aan het door de narcist geschapen beeld, die kan nog niet weg. Gun hem of haar het eigen proces. Wees er voor die persoon, vang hem of haar op, maar forceer niets. Sta toe dat dingen gebeuren wanneer ze gebeuren. Vertrouw op het proces, op de transformatie van rups naar vlinder. Je weet nu wat er gebeurt als je te vroeg ingrijpt.

Vliegen op eigen vleugels

Eenmaal los uit de cocon kan de vlinder de vleugels spreiden, net als jij dat kunt als je loskomt uit een narcistische relatie. De kans is aanwezig dat het vliegen je nog niet helemaal lukt. Dat is niet raar, want herstellen van narcistisch misbruik doe je niet zomaar even. Het is zo’n bijzonder fenomeen, met zulke ernstige gevolgen, dat heeft tijd en werk nodig. Ook is het mijn ervaring dat je dit niet alleen kunt. Aarzel niet om de hulp van een professional in te schakelen om je transformatie te voltooien. Zodat je je vleugels uit kunt slaan en in vrijheid je eigen leven kunt leven, zoals jij daadwerkelijk bent.

Loskomen van de narcist

Heb je behoefte om samen met mij te kijken wat jij daarvoor nodig hebt? Je bent van harte welkom om een focussessie in te plannen.

Wil je reageren op dit blog? Graag! Weet dat het openbaar staat en je antwoord ook. Voel je vrij om anoniem te reageren. Je naam en mailadres worden nooit zichtbaar gemaakt.

2 antwoorden
  1. Repelsteeltje
    Repelsteeltje zegt:

    Lieve Willy, dank voor jouw mooie artikelen over narcisme. Ik sta zelf opnieuw tussen de brokstukken van de onverwachte narcistische aanval. Deze keer door een ” goede ” vriendin” En ik ben moe van al die kwaadaardigheid.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *