ben ik slachtoffer van een narcist?

11 kenmerken of je slachtoffer bent van een narcist

Veel te vaak hoor ik van vrouwen en mannen dat ze niet wisten dat ze slachtoffer waren van een narcist. Dat is ook mijn eigen ervaring en dat is verre van goed. In dit artikel ga ik niet in op de kenmerken van narcisme zelf, maar op wat jij bij jezelf – of anderen – kunt herkennen  als je slachtoffer bent van een narcist. Juist omdat narcisme niet altijd bij de narcist zelf te herkennen is  vanwege het verborgen karakter. 

Wat merk je bij jezelf?

1. Je relatie begint zo mooi, alles in je voelde dat dit de ware is

Met deze partner word je oud, je weet het zeker. Je voelt je helemaal gehoord en gezien, helemaal begrepen. Een eventueel stemmetje van twijfel wordt overdonderd door al deze liefde.

omgaan met een narcist

2. Na verloop van tijd merk je dat het niet altijd even lekker meer voelt

Je krijgt veel kritiek, er worden grapjes gemaakt die helemaal niet zo grappig zijn, die jou kwetsen, terwijl anderen er om kunnen lachen. Het lijkt ook of je niets goed kan doen. Alles wat eerst mooi was, wordt onderuitgehaald. Wat goed was, is niet meer goed. Maar als er anderen bij zijn, is het opeens weer allemaal goed, word je weer op handen gedragen.

3. Je blijft of gaat terug

Je wilt niet meer op deze manier behandeld worden, en gaat in gesprek of beëindigt de relatie. Toch merk je dat het heel lastig is dit vol te houden. De narcist gaat over op liefde- en berouwvol gedrag, doet beloftes. Je voelt hoop dat het weer wordt zoals het begon.

4. Je merkt echter dat het al snel weer vervelend aan gaat voelen.

Jij reageert daarop, net als in punt twee. Eigenlijk herhaalt het patroon zich steeds weer. Niet een, maar meerdere keren. Het voelt zelfs alsof je niet anders kunt. Naarmate dit vaker gebeurt, heb je er de energie niet eens meer voor om nog stappen te nemen. Dit is heel kenmerkend voor het slachtoffer van een narcist.

5. Je loopt op eieren

Je bent continu aan het bedenken hoe je (ex) partner zal reageren op wat je zegt of doet. Je begrijpt niets van zijn of haar onverklaarbare woedeaanvallen, het negeren of doodzwijgen. Het geeft stress, het maakt je onrustig, altijd op je hoede. Je bent continu bezig met hem of haar, met voorkomen van, en komt niet of nauwelijks meer aan jezelf toe. Je loopt erop leeg.

stress door narcist

6. Je hebt het gevoel overal de schuld van te hebben

Van de relatieproblemen, van zijn of haar problemen. De narcist stelt zich steeds meer op als slachtoffer. Je gaat steeds meer twijfelen aan jezelf en denken dat het wel aan jou moet liggen. Zelfs als je iets zeker weet, als je hem of haar erop aan spreekt, dan raak je aan het twijfelen. Heb je het dan toch zelf gedaan?

7. Je denkt dat je gek wordt of zelfs al bent

Sterker nog, je partner raadt dit aan en je gaat zelfs hulp zoeken. Hieruit blijkt dat er niets mis met je is, maar toch keert de twijfel weer terug.

8. Je past jezelf continu aan

Je geeft je partner alles wat je kunt geven aan liefde, aandacht, zorg en tijd. Je doet alles wat hij of zij wil, maar wat je ook doet, het is nooit genoeg. Toch blijf je daar je best voor doen. Alles om weer terug te keren naar de mooie beginperiode. Je raakt als het ware verslaafd.

9. Je vraagt je af of jezelf nog kent

Je weet niet of nauwelijks meer wie je bent en waar je voor staat. Je hele beeld van jezelf ligt overhoop. Je hebt het gevoel dat je steeds minder weet wat je wilt, waar je van houdt.  Soms gaat het zelfs zo ver dat je niet meer weet wat je lekker vindt om te eten, wat je lievelingskleur is, je favoriete vakantieland.

10. Je vraagt overal toestemming voor

Je durft geen beslissingen meer te nemen zonder deze met je partner te overleggen. Je raakt steeds meer afhankelijk van hem of haar. Dat is ook het doel van de narcist: steeds meer controle hebben over zijn of haar slachtoffer.

11. Je komt steeds meer alleen te staan

Je merkt dat je je familie en vrienden niet of nauwelijks meer ziet. Je begrijpt er niets van hoe het zo ver heeft kunnen komen.

een relatie met een narcist

Herken je een of meer van deze kenmerken?

De kans bestaat dat je te maken hebt met een narcist. Als het dat geval is, dan zijn de gevolgen groot.

Als je voorafgaand aan en in je relatie niet weet waar je mee te maken hebt, dan kan je ook niet adequaat reageren en ervoor zorgen dat je niet (verder) beschadigd wordt. Als je niet weet waar je van moet herstellen na je relatie, dan maakt dat je helingsproces erg lastig, zo niet onmogelijk.

Het effect op jou neemt toe

Als je met een narcist omgaat, dan heeft dat groot effect op je. Zelfs als diegene ‘alleen maar’ gebruik maakt van één of een enkele van de manipulatietechnieken. Ook als je uit elkaar bent, maar elkaar nog moet zien vanwege de kinderen of iets anders dat jullie nog bindt.

Het manipulatieve gedrag brengt je steeds verder van jezelf af, je raakt steeds meer energie kwijt. Dit maakt dat je nog gemakkelijker manipuleerbaar bent, met als gevolg dat je nog verder van jezelf raakt, nog meer energie verliest etc.

Wat kun je doen?

Gelukkig kun je hier wat aan te doen. Als je je bewust bent van waar je mee te maken hebt, dan kun je stappen ondernemen. De eerstvolgende stap is (nog meer) kennis krijgen over narcisme. Dat geeft herkenning, erkenning, begrip van waar je door heen gaat en dat het niet aan jou ligt. Kennis is macht. Dat gaat hier zeker op. In mijn E-books vertel ik je er meer over.

Ik vind het leuk als je reageert op de tekst of je vragen stelt. Weet wel dat dit artikel openbaar staat.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *