11 verschillen tussen de mannelijke en de vrouwelijke narcist

Er wordt over het algemeen vaker over mannen gesproken wanneer het over narcisme gaat dan over vrouwen. Er zijn echter wel degelijk ook vrouwen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of met narcistische trekken. Het aantal ligt lager dan bij mannen, maar ze zijn wel bezig met een inhaalslag.

Veel van de kenmerken en gedragingen binnen het narcisme-spectrum zijn voor vrouwen en mannen gelijk, maar er zijn verschillen. Daar ga ik in dit artikel op in.

Wat zijn de verschillen?

1. Voldoen aan stereotypering

Ook binnen narcistisch gedrag is er sprake van stereotypering. De man vertoont over het algemeen meer leiderschap, meer assertiviteit en verlangen naar macht. Ze vertonen machogedrag, dominantie. Vrouwen voldoen aan de rolpatronen en sociale verwachtingen die bij vrouwen van oudsher horen. Denk hierbij aan lief, zorgzaam, vriendelijk, de perfecte partner, moeder. Van hieruit hebben ze een perfecte dekmantel voor hun gedrag.

2. Privileges afdwingen

Mannen dwingen bepaalde privileges af, ze doen dat vanuit hun macht. Vrouwen zijn daar subtieler in. Ze kweken een vertrouwensband. Laten je denken dat ze zorgzaam, empatisch zijn, dat ze van je houden. Vanuit die positie creëren ze de privileges.

3. Het uiterlijk is alles

Het uiterlijk is heel belangrijk voor narcisten, tenzij ze het er niet van kunnen hebben. Mannen combineren hun uiterlijk met charme om hun doel te bereiken. Vrouwen gebruiken hun uiterlijk om zich de meerdere te voelen. Voor narcisten is ouder worden dan ook een probleem, dat gaat ten koste van hun ‘wapen’. Vooral vrouwen zullen de hulp van een plastisch chirurg inroepen.

4. Meester in verleiden

Beiden zijn een meester in verleiden. Ze weten heel goed in te spelen op je behoeftes en verlangens, waardoor je denkt dat je de partner van je leven hebt gevonden. Dat doen ze door alles wat je vertelt tegen je te gebruiken. Mannen zetten hun charme in, vrouwen meer hun lichamen, hun vrouwelijkheid. Al dan niet met uitdagende kleding en/of met snelle seks.

5. Ideaalbeeld van zelfverzekerdheid

Van een narcist wordt aangenomen dat ze heel onzeker zijn, een laag zelfbeeld hebben. Daarom wordt een ideaalbeeld dat zelfvertrouwen uitstraalt gecreëerd. Mannen tonen dat door zich zo voor te doen. Vrouwen doen dat door te laten zien dat ze beter zijn dan anderen. Lukt dat niet, dan wordt die ander het mikpunt van negatieve praat. Eigenlijk heeft ze op iedereen wel iets aan te merken. Alleen zij is perfect. Ze vertelt dan ook graag over wat ze allemaal heeft bereikt of hoe goed ze het doet.

6. Geld is belangrijk

Met geld krijgt de narcist kracht, controle, succes, status en overheersing over anderen. Mannen zijn gefocust op geld vergaren. Het maakt daarbij niet uit wie ze daarmee schade berokkenen. Vrouwen houden er vooral van het uit te geven.

7. Aandachtzoeken

Als een narcist onvoldoende aandacht krijgt in de relatie, dan halen ze het ergens anders. Beiden zijn ze ontrouw. Mannen hebben vaak meerdere affaires, soms zelfs meerdere tegelijkertijd. Vrouwen gaan minder vaak vreemd, maar trekken zowel de partner als de minnaar helemaal leeg. Ze zijn onverzadigbaar.

8. Kinderen als verlengstuk

Narcisten willen graag kinderen. Al vinden mannen ze vaak lastig omdat ze meer aandacht krijgen dan zij. Vrouwen zien ze als verlengstuk. Ze gebruiken controle over de kinderen als een manier om de aandacht voor henzelf veilig te stellen. Kinderen blijven vaak lang loyaal en zijn daardoor een betrouwbare bron van narcistische voeding. Het spel gaat ook door als de kinderen volwassen zijn. Voor beiden geldt: alles wat een kind bereikt, reflecteert de superioriteit van de ouder.

9. Winnen is een must

Narcisten moeten altijd laten zien dat ze beter zijn, sterker, rijker etc. Ze willen altijd winnen. Thuis en op het werk. Mannen beschouwen andere mannen als rivalen. Er kan dus ook rivaliteit ontstaan tussen vader en zoon, of tussen broers. Vrouwen rivaliseren met andere vrouwen. Binnen het gezin kan dat tussen zussen of tussen moeder en dochter zijn. Vooral vrouwen zijn goed in stoken, in het uitlokken van conflicten. De schuld ligt altijd bij de ander, de narcist wint.

10. Fysiek geweld

Narcistisch gedrag kan ontaarden in fysiek geweld op spullen of op intimi. Mannen zijn eerder geneigd tot fysiek geweld, waar vrouwen zich ‘beperken’ tot emotioneel geweld. Dit doen mannen ook, maar vrouwen zijn meer bedreven in het verspreiden van geruchten en mensen tegen elkaar uitspelen. Ze opereren onopvallender, subtieler, indirecter.

11. Herkenning

Vrouwen worden in het algemeen minder makkelijk herkend als narcist. Ze gaan subtieler te werk en verschuilen zich achter hun stereotypering. Daarnaast zullen hun (mannelijke) slachtoffers eerder zwijgen. Vanuit schuld- of schaamtegevoel. Ook vanuit stereotypering dat een man sterk hoort te zijn.

Open of verborgen narcisme

Er is een verschil tussen open en verborgen narcisme. Bij open narcisme zal je dit eerder herkennen als je de kenmerken van narcisme kent. Bij verborgen narcisme herken je dit als buitenstaander niet zo snel, je hebt te maken met een ogenschijnlijk normaal persoon. Het masker gaat voornamelijk af naar intimi. Daar vindt het onderuithalende spel plaats.

Dit overzicht is niet volledig. Narcisme kent gradaties en niet iedere narcist heeft alle kenmerken. Soms zullen er vrouwen of mannen zijn die juist het tegenovergestelde laten zien van deze kenmerken. Ook is iemand die een of meer van deze kenmerken vertoont, niet direct een narcist.

Bewustwording

Dit artikel is niet bedoeld om een diagnose te stellen, een etiket te plakken of een stok te hebben om mee te slaan. Het is bedoeld als bewustwording van narcistisch gedrag. Gedrag dat schadelijk is als je er mee te maken krijgt.

Als mens behandelen

Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat ze dit gedrag vertonen om niet naar hun eigen pijn hoeven te gaan. Het zijn beschadigde mensen die zoeken naar erkenning en bevestiging op een heel vervelende manier. Het zijn echter wel mensen, en daarom mag je sympathie met ze voelen. Laat dat hun gedrag echter niet overschaduwen, daar moet je je tegen verzetten, maar op een menselijke manier. Want dat hoort bij jou.

Nog meer informeren? Meer lezen over narcisme en over herstellen ervan? Bestel dan een of beide E-books. Vraag ze hier aan.

9 antwoorden
 1. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Mijn mooiste jaren kapot ben psychisch afgetakeld niets meer over van wie ik ooit was… eerste jaren ging het nog redelijk maar nadat mijn bedrijf 7 jr geleden failliet ging is het snel bergafwaards gegaan en voel ik mij nergens veilig. Ze heeft ongeveer iedereen geheel of gedeeltelijk op haar hand gekregen zelfs mijn ouders… volgende wk start ik gesprekken met een psycholoog dat is mijn laatste strohalm. Maar tijdens deel 2 vd intake waar zij bij was heeff ze al flink gescoord en moest ik alle zeilen bij zetten om een individueel traject cognitieve therapie te
  Krijgen. Dit was na intake deel 1 6mnd geleden) met mij alleen al bepaald maar nadat zij haar zegje had gedaan, waar ze aan het begin van het gesprek een meesterlijke zet deed… op een open vraag bleef ze stil. Dit gaf denk ik alarmbellen in het hoofd van degene die deel 2 van de intake deed en vroeg durf het niet te zeggen? En ze gaf aan dat ze bang was voor repressailes van mij en vroeg hij fysiek geweld? Dat. Niet zei ze na een oaar seconden maar wel emitioneel.. ik was verbijsterd. Ja ik ben regelmatig driftig geweest en zei ik lelijke dingen maar stelt weinig voor en als ik een driftbui heb is daar heel veel aan vooraf gegaan van positieve energie die ik investeer en negatieve die ik terugkrijg zoals afwijzing, geen enkele aandacht, geen arm om me heen, kleinering (alles wat ik voorstel of doe is nee en fout) etc etc afijn als resultaat had het team besloten mijn individuele traject te cancellen en te vervangen door groepsterapie van mensen met gedragsproblemen. Nou dat vond mijn vrouw wel wat…. met mn laatste restje energie, na eerst alles gecancelled te hebben per mail (en kreeg. Niet eens een mail of vraag van deze GGz instelling) heb ik het opgelost. Ik heb ook echt hulp nodig al is de kans groot dat ik nooit meer de oude wordt maar ik blijf zolang het kan vechten voor onze kinderen. Ben doodmoe ik slaap al heel lang slecht en nu ook alweer 2u maar dit is nog geen 0.1% van mijn hele verhaal en denk direct of dit geen aandachtziek bericht is en twijfel
  Ik of ik het moet plaatsen maar goed waarom niet.

  Beantwoorden
  • Yop
   Yop zegt:

   Houdt vol kerel. Vrouwelijke narcisten zijn de grootste smeerlappen en toneelspelers van allemaal. Ik heb er zelf 2 jaar mee te maken gehad. Het was een hel. Langzaam wordt je erin gesleurd. Het valt niet uit te leggen hoe ze je stukje bij beetje psychisch afbreken. Ik ben uiteindelijk ontsnapt nadat ik voor de zoveelste keer mijn spullen had gepakt en daarna meteen op vakantie ben gegaan, alleen. Na 4 weken kwam ik terug en toen zat ze al met het volgende slachtoffer in huis. Ze had 2 kinderen. Grootse aso’s die ik ooit heb gezien. Opvoeding kon ze niet, opa en oma moesten alles oplossen. Werk had ze ook nooit. Nooit lang althans. Ben inmiddels een jaar samen met mijn nieuwe vriendin en bedank haar nog iedere dag voor alles. Was echt vergeten hoe mooi liefde kan zijn door die verschrikkelijke heks.

   Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  De website
  Staat nog op wintertijd zie ik 😉 ik vergat te zeggen dat ik vanavond de bijna 100% bevestiging heb gekregen dat. Mijn vrouw narcisrisch is (haar vader is het ook en weet ik al veel langer) en dat gaf opluchting althans het begin want ik ben dus. Niet gek en tegelijkertijd is het heel pijnlijk want het is bijna of geheel niet te genezen en dat maakt
  Mij intens verdrietig vooral om/voor de 4 schatten die we hebben…

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Dank je wel voor het delen van je verhaal, Anoniem. Goed dat je het doet, hier help je anderen mee. Het laat zien waar narcisten toe in staat zijn. Wat sterk hoe je voor jezelf opgekomen bent richting de hulpverlening. Weet dat de verantwoordelijkheid voor het verloop van de relatie bij de narcist liggen. Dat wat jij doet, is ingegeven uit bescherming of in reactie op dat gedrag. Bijvoorbeeld de driftbuien waar je over spreekt. Je hebt geen gedragsproblemen. Je wordt hiertoe gedreven door de acties van de narcist, waarna deze tegen je gebruikt worden. Dit is wat de narcist doet. Ook het angstig gedragen als je in de buurt bent, dat hoor ik veel vaker, en zo de beeldvorming over je beïnvloeden. Het is helemaal niet raar dat je doodop en moe bent. Je loopt al zolang op je tenen, je bokst al zolang op tegen het gedrag van een narcist. Ik hoop dat het je lukt om, ook nog bij haar, sterker te komen staan. Ik wens je alle sterkte toe. Warme groet, WIlly

   Beantwoorden
   • Anoniem
    Anoniem zegt:

    Heel hartelijk bedankt Willy. Ik weet niet hoe ik me precies voel het is een mix van heel veel gevoelens door elkaar maar alleen al de eerste erkenning door jou geeft me extra moed en kracht. Vanavond een eerste gesprek met de enige persoon die ik nog vertrouw en waar ik me veilig voel.

    Nogmaals heel veel dank!!!

    Beantwoorden
 3. Gégé
  Gégé zegt:

  En thuis niet veel zeggen (behalve negatief), kritiek op alles, vernederen liegen en schuld bij anderen zetten, beterweter, liever bij geburen gaan babbelen, en zich als ongelukkig gedragen, tranen voor niks, vertellen dat zij alles doe in huishouden enz…..
  Sex mag men vergeten…….
  Maar ja nu al jaren gehuwd, het was uit te houden als men ging werken maar eens in pensioen…… eerst blijf men voor kinderen, dan familie (kleinkinderen), huis, en ouder worden is dan alleen maar alleen…het zal verbeteren …enz…..
  Het ergste is uitlokken van ruzies, tot nu toe mij altijd kunnen in houden……..
  Als er anderen mensen bij zijn dan is het charme overal, behalve mijn rol verminderen…….

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *