De magnetische werking tussen narcisten en HSP’ers

Narcisten vallen op gevoelige en empathische mensen met prachtige eigenschappen zoals zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Ze hebben dit zelf niet, maar kunnen zich het op deze manier wel toe-eigenen.

Ook vallen narcisten op zelfstandige, sterke mensen met prachtige eigenschappen zoals verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen. Dit maakt dat deze mensen sneller de oorzaak bij zichzelf zoeken en een stapje meer zetten. Ideaal dus voor de narcist, die de verantwoordelijkheid graag bij iets of iemand anders legt.

Hoge aantrekkingskracht

Al deze kenmerken vind je ook bij hoog-sensitieve of hoog gevoelige mensen (hierna: HSP’er). Dat maakt de aantrekkingskracht van narcisten op HSP’ers hoog. Dit alles wordt nog versterkt door andere kenmerken van HSP’ers. De HSP’er is bijzonder gericht op anderen, voelt intuïtief aan wat de ander nodig heeft. Ook wil hij of zij graag helpen en doet dat wellicht al voordat de ander erom vraagt. Ideaal voor narcisten, die vooral gericht zijn op zichzelf. Die kan achteroverleunen en ontvangen. Terwijl de HSP’er onbewust over zijn of haar grenzen gaat, meer geeft dan neemt en de eigen verlangens opzijzet. En zo haar of zijn kracht weggeeft, uitgeput raakt en het contact met zichzelf, de eigen gevoelens en verlangens verliest.

Elkaars tegenpolen

Een HSP’er heeft een hele hoge mate van empathie, terwijl de narcist niet of nauwelijks invoelend vermogen heeft. Desondanks kan de narcist hier wel op inspelen om gedaan te krijgen wat hij of zij wil. Hiermee is duidelijk wat de narcist vindt in de relatie met een HSP’er. Maar wat maakt de narcisten aantrekkelijk voor een HSP’er?

Waarom narcisten aantrekken?

Dat heeft alles te maken met de start van de relatie. Een narcist speelt de ideale partner, weet een perfecte goede eerste indruk te maken. Hij of zij speelt in op wat de HSP’er nodig heeft, spiegelt dat. Overlaadt hem of haar met liefde, aandacht, complimenten en meer. De HSP’er voelt zich gezien, erkend. Ervaart een gevoel van veiligheid en geborgenheid, iets waar zowel de narcist als de HSP’er naar verlangen. Vaak hebben ze dat (deels) gemist in hun jeugd.

Veiligheid en geborgenheid

Dat alles is voor de HSP’er een verademing. Normaal gesproken stemt hij of zij zich af op de ander, nu gebeurt het andersom. In dat alles roert het stemmetje van de intuïtie zich wel, maar het wordt verdoofd door deze overdaad aan liefde en aandacht. Door het gevoel compleet te zijn.

De HSP’er ziet het goede in mensen, zo ook in narcisten. Ik ken HSP’ers die zeggen dat de mens an sich hun soulmate is, maar dat het narcisme ervoor zorgt dat de verbinding niet werkt. Toch blijft de wens om te helpen en gaat de HSP’er daar te lang in door. Niet alleen vanuit zichzelf, maar ook daartoe gemanipuleerd door de narcist.

Een geschapen illusie

Ook blijft de HSP’er na het voelen van pijn en afwijzing verlangen naar een terugkeer naar hoe het was in het begin van de relatie. De door de narcist geschapen illusie. Bij attent, liefdevol, berouwvol gedrag van de narcist vlamt de hoop weer op dat dat terugkomt. Je kunt het vergelijken met verslaafd zijn. Je doet er alles aan om dat gevoel weer te krijgen. Tot het echt genoeg is. Gemiddeld hebben mensen zeven tot acht pogingen nodig voor ze bij een narcist weggaan en wegblijven. HSP’ers hebben vaak meer keren nodig.

Loop weg van gevaar

Het verbreken van de relatie is heel belangrijk. Loop weg van mensen en situaties die niet goed voelen. Dat is niet laf, dat is niet vluchten, dat is dé manier om jezelf in bescherming te nemen. Ook krijg je daardoor de ruimte om te rouwen, te helen, af te kicken. Vind jezelf weer terug en ontdek je grenzen. Ontdek hoe je jezelf af kunt schermen van de invloed en sfeer van anderen, hoe je onderscheid maakt tussen jouw gevoel en dat van de ander, zodat je bij jezelf kunt blijven. Leer sterk en weerbaar te worden tegenover narcisten. Ontdek wat de reden is waarom jij ze aantrekt, welke behoeftes er worden vervuld en zorg dat je dit zelf kunt doen. Leer op jezelf en je intuïtie te vertrouwen. Ernaar te luisteren.

Kiezen voor jezelf en voor jouw geluk?

Wil jij aan de slag met al deze stappen en zoek je daar hulp bij? Ik nodig je van harte uit een focussessie met me in te plannen, zodat we samen kunnen kijken wat jij nodig hebt. Klik hier om er meer over te lezen en hem aan te vragen.

6 antwoorden
 1. An
  An zegt:

  Ik heb je info en de info op vele andere sites gelezen. Alsook suggereerde mijn therapeut dat ik een relatie had met iemand die duidelijke kenmerken vertoonde van iemand met een narcistische persoonlijkheid. Echter, op geen enkele site vind ik een verklaring waarom een narcist iemand verlaat…overal krijg je te lezen dat mensen uiteindelijk zelf vertrekken bij een narcist. Als een narcist de relatie zelf gedaan maakt, mag je dan na x aantal maanden nog verwachten dat die nog contact zal proberen opnemen of niet? En waarom vertrekt de narcist zelf?

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste An, ik begrijp wat je bedoelt. Er wordt inderdaad niet veel over geschreven – ik zelf heb er ook maar een korte regel aan gewijd in mijn e-book – maar narcisten kunnen ook zelf weg gaan. Bijvoorbeeld omdat ze iemand hebben gevonden, waar ze meer voeding (emoties, energie etc.) bij vinden dan ze nog vinden bij hun partner. Het groenere gras, zeg maar, dan stappen ze ‘over’. Dit hoeft nog niet te betekenen dat ze je los laten. Dat ze nog steeds voeding bij je halen, maar hun hoofdmoot elders. Het is trouwens ook niet zo dat iemand een narcist is, als hij of zij aan alle kenmerken beantwoord. Kun je iets met dit antwoord? Warme groet, WIlly

   Beantwoorden
 2. Jonnah.
  Jonnah. zegt:

  Ik vraag mij trouwens ook al een tijdje af wat er gebeurt als je een narcist als een normaal iemand behandeld, dus zoiets als ¨ Van mij mag je kwaad worden, maar mij boeit het niet meer.¨ Er mee omgaat zoals je met een -dreinend- kind van 3 jaar ( in de supermarkt ) omgaat……….
  Of op een manier van ´Jouw taal, mijn taal´ Verbaal spiegelen dus………

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Dit is een optie, Jonnah. Als je hem of haar gaat behandelen als de kleuter in de supermarkt, ga je hem of haar negeren. De meeste narcisten trekken dat niet, die willen aandacht. Geef je die niet, dan zullen ze het kwaadschiks van je opeisen. Verbaal spiegelen is een optie, maar alleen als je zeker weet dat dat bij ‘jouw narcist’ werkt. De meeste narcisten zullen dit gedrag niet pikken en je terugpakken. Zij kunnen het gedrag veel beter dan jij. Warme groet, Willy

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *