12 tips om bij het daten een narcist te herkennen

Als je een of meerdere keren een relatie met een narcist hebt gehad, dan kun je angst voelen er weer een aan te trekken als je aan het daten bent. Je mist het vertrouwen, ook in jezelf. Om dat op te bouwen is het belangrijk dat je rouwt om de relatie(s), dat je heelt, het contact met je lijf herstelt en jezelf terugvindt. Daardoor kun je gelijkwaardige relaties aangaan en ben je niet meer afhankelijk van een ander voor je geluk. 

Kennis is macht

Ook is kennis van het gedrag van narcisten belangrijk bij het daten, zodat je weet waar je op moet letten. Een tip: wees behoedzaam in de eerste periode. Geef jezelf niet gelijk helemaal bloot. Vertel niet meteen je grootste angsten en houd je mond over je familie- en relatiegeschiedenis. Wees voorzichtig met alcohol tijdens de dates; zeker als je weet dat je je daardoor makkelijker openstelt. Gun jezelf de tijd om te voelen of het vertrouwd genoeg is. Bij kwetsbaar opstellen is het sowieso belangrijk dat je dat alleen doet als er sprake is van vertrouwen, van wederkerigheid.

Is normaal wel normaal?

Het herkennen van een narcist bij het daten is vaak niet makkelijk. Iemand die het gedrag openlijk vertoont zul je eerder herkennen dan iemand met verborgen narcisme. Die weet heel goed ‘normaal’ gedrag te laten zien. Het onderuithalende gedrag komt pas later naar boven in de relatie. Bij het herkennen speelt je intuïtie, je buikgevoel, een grote rol. Dat herkent gevaar eerder dan dat je hersenen het door hebben. Neem het serieus en onderzoek waar je mee te maken hebt.

12 tips voor bij het daten

1. Je date toont geen interesse in jou

Er is sprake van een monoloog, vol verhalen van hem of haar, vol persoonlijke informatie, mogelijk in grootse en overdreven termen. Als je wat over jezelf vertelt, is er geen interesse voor. Er wordt niet empatisch op ingegaan, het verhaal wordt al snel (op charmante wijze) teruggedraaid naar hem of haar. Mogelijk heeft je date dat wat jij vertelt beter, slechter, mooier, erger dan jij. Hij of zij eist al je aandacht op.

2. Je date vertelt niet of nauwelijks over zichzelf

Aan het einde van de date merk je dat je moe bent. Je hebt zoveel vragen beantwoord dat je het gevoel hebt dat je je totale leven hebt verteld. Je hebt je enorm kwetsbaar opgesteld en dingen verteld die je helemaal niet van plan was en je weet nog niets van hem of haar. Op deze manier komt je date achter jouw kwetsbaarheden en kan ze zo tegen je gebruiken.

3. Je dat spreekt al heel snel over liefde

Je date loopt hard van stapel. Er wordt al snel gesproken over liefde, over de toekomst, over samenwonen, trouwen, kinderen krijgen. Van ontmoeten van familie en vrienden. De relatie gaat veel sneller dan fijn voelt voor jou.

4. Het voelt te goed om waar te zijn

Er is niets aan te merken op je date. Je date is aandachtig, vol lof en complimenten. Jullie lijken heel goed bij elkaar te passen. Het beetje twijfel dat je voelt, wordt al snel overspoeld door alle liefde die er is. Door de cadeaus die je krijgt, de reizen die worden beloofd. Het voelt te goed om waar te zijn. Vaak is het dan ook zo.

5. Je date heeft overal kritiek op

Het valt je op dat je date heel veel kritiek uit, klaagt over van alles. Breuken met eerdere partners of met vrienden zijn altijd de schuld van de andere partij. Problemen op het werk liggen nooit aan hem of haar.

6. Je date hemelt zichzelf op

Je date vertelt over al het goede dat hij doet, hoe hij bijdraagt aan de maatschappij, aan goede doelen. Dat hij of zij nooit liegt, eerlijk is. Altijd zijn of haar beloftes nakomt. Mensen met dit gedrag praten er niet over, die doen het. Merk je dat dingen gezegd worden, maar niet gedaan, wees dan alert.

7. Je date heeft wisselend tijd voor je

Je merkt dat het contact afwisselend is. Zo ontvang je het ene appje na het andere belletje, zo krijg je geen reactie meer. Worden afspraken afgezegd. Is er geen tijd. Het kan zijn dat je date meerdere ijzers in het vuur heeft. Hij of zij date niet allen met jou, maar ook met anderen.

8. Je moet de aandacht delen

Je merkt dat je date veel tijd besteedt aan gesprekjes met anderen, soms zelfs flirt. Zijn of haar ogen dwalen regelmatig af terwijl je tegen hem of haar praat. Alsof je date de omgeving scant naar een betere kans.

9. Je date heeft continu bevestiging nodig

Je merkt dat je steeds complimenten moet geven. Over de kleding, haar, het goede gedrag. Niet een paar keer, maar steeds weer.

10. Je date doet zich beter voor dan hij/zij is

Er wordt hoog opgegeven over werk, opleiding etc. Ook worden er beloftes gedaan over in mooie huizen wonen, verre vakanties, dure diners. Maar puntje bij paaltje wordt er niets waargemaakt en is het alleen gebakken lucht.

11. Je date is hooghartig naar de mensen om jullie heen

Je merkt je dat je date bedienend personeel of anderen bevelen geeft of erg hard aanpakt bij een fout. Of dat hij of zij ongeduldig omgaat met vertragingen, onderbrekingen en daar op een voor jou overtrokken manier op reageert.

12. Je date gedraagt zich al snel jaloers

Wanneer je vertelt over eerdere relaties, over vrienden of net iets te lang met de ober kletst, kan je date laten blijken dat hij of zij jaloers is. Hij of zij kan zich al snel bezitterig gaan gedragen. Je moet bijvoorbeeld verantwoorden wat je gaat doen of gedaan hebt. Je krijgt appjes ter controle als je met je vriendinnen weg bent.

Gelijk een narcist?

Als iemand een of meerdere van deze gedragingen bij het daten laat zien, is hij of zij niet direct een narcist. Twijfel je, ook omdat je buikgevoel dat ingeeft, doe dan eens een kleine test na een paar dates. Geef af en toe een compliment en geef dan een keer feedback. Geef aan dat je het er niet mee eens bent, dat je iets anders wilt. Zeg een keer ‘nee’ op een verzoek. Zeg een date af. Kijk wat de reactie is. Wordt de feedback omgekeerd? Komt het op jouw bord te liggen? Krijg je een heel vervelende reactie zoals irritatie, negeren, ongeduld? Wees dan op je hoede.

Een fijne partner aantrekken?

Heb je echt het idee dat je een narcist aan het daten bent, zorg dan dat je het contact snel verbreekt. Loop weg van wat gevaarlijk voor je is. Hoe langer de relatie duurt, hoe grote de kans dat je daar negatieve gevolgen van ondervindt. Merk je dat je steeds weer met een narcist date of ze op een andere manier aantrekt, dan wordt het tijd met jezelf aan de slag te gaan. Wil je weten wat jij te doen hebt om een fijne partner aan te trekken? Plan een focussessie met me in, dan kijken we daar samen naar. Klik hier om er meer over te lezen en hem aan te vragen.

Heb je nog meer tips om tijdens het daten een narcist te herkennen? Wil je reageren? Je bent van harte welkom. Dit blog staat openbaar, je reactie ook.

10 antwoorden
 1. Japke
  Japke zegt:

  Als ik 18 jaar terug wist wat ik nu weet was me veel ellende bespaard gebleven.
  Herken heel veel ….ook vanuit de eerste periode maar had er geen ervaring mee,had wel dat onderbuikgevoel maar ja…de liefde hè 😟

  Beantwoorden
 2. Monique
  Monique zegt:

  Had ik naar mijn onderbuikgevoel geluisterd bij eerste ontmoeting. En was ik niet gevallen voor t charisma van deze man. Dan had ik nu niet in deze zware scheiding gezeten. Vol leugens ook tegen zijn eigen advocaat! Klein-immens wantrouwen-mezelf totaal kwijt-nu in procedure invloed blijven uitoefenen door niet mee te werken en alles naar zijn hand te zetten.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Zo herkenbaar wat jij schrijft, Monique, dat onderbuikgevoel. Je staat daar niet alleen in. Juist door het liefdesbombardement aan het begin lukt het je niet of nauwelijks daar niet te luisteren. Vanaf nu doe je het wel. Heb je hulp bij waar je nu doorheen gaat? Het sterk staan tegenover het gedrag? Het weer opbouwen van jezelf en het vertrouwen in jezelf en anderen? Ik help je daar graag bij. Wil je weten wat ik voor je kan betekenen, plan dan een focussessie met me in via deze link. Je bent van harte welkom. Warme groet, Willy

   Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Jonnah, goede vraag. Die bestaan zeker. Mensen met narcistisch gedrag of de stoornis kun je overal aantrekken. Om ze te herkennen, is belangrijk dat je kennis hebt van narcisme en goed in contact staat met jezelf en je intuïtie, je buikgevoel. Dat vergist zich niet. Kun je iets met dit antwoord? Warme groet, Willy

   Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Dat kan ik op twee manieren lezen, Riet. Een familielid van de narcist is er ook een of je komt zelf uit een gezin of familie met een narcist waardoor er gewenning is ontstaan. In het eerste geval kun je makkelijker wegwezen, in het tweede ligt het er aan wie het is. Hoe dan ook is geen of zo min mogelijk contact gewenst, dus ja, teruggooien. Warme groet, Willy

   Beantwoorden
 3. Melina
  Melina zegt:

  Hallo

  Dit is gewoon letterlijk hoe mijn eerste date is verlopen! Ik ben hoogsensitief en ik voelde al dat er iets niet klopte maar ik het gevoel hij me gaf dat ik mezelf kon zijn sprak me aan. Meestal vinden de mensen mij raar en hij niet!

  De tweede date was ongeveer hetzelfde maar toen heb ik hier en daar eens een opmerking gegeven op iets ik niet leuk vond. Veel reactie kwam er niet maar achteraf wist hij nog precies alles wat ik had gezegd of getoond dus dit gaf me dan weer een beter gevoel. Toch bleef het gevoel er iets niet klopte.

  Plots nodigde hij mij uit om oudejaarsavond te vieren. Ik was ozo blij omdat ik in jaren geen uitnodiging meer had gekregen, ik twijfelde maar hij stelde me gerust dus ben ik gewoon op mijn eentje gegaan, goed voor mijn zelfvertrouwen dacht ik! Er waren daar nog mensen, ik kende daar niemand maar hij kende die mensen ook niet zo goed. Heel raar! En toen is de hel begonnen. Een vrouwelijke kennis heeft me totaal vernederd, me in de grond geboord, mijn zelfvertrouwen heel naar beneden maar ondertussen sta ik al heel stuk sterker in mijn schoenen dus ik negeerde haar gedrag maar het kwam enkel erger. Precies ze jaloers was en ik daar weg moest. Hij sprak daar niet op en ik ben gewoon vertrokken met meisje ik daar heb leren kennen omdat zij vond dat genoeg was geweest. En op die manier had zij gewonnen! Ik bleef daar normaal slapen maar het had een andere wending en weet ik veel wat er toen nog is gebeurd. Hij heeft me niet eens gebeld of achterna gelopen, enkel alles in mijn schoenen gestoken omdat ik daar ben vertrokken en nogmaals de grond ingeboord. Ik ben thuis gekomen en zat hier alles een geslegen hond. Kapot. Gebroken. Ik heb 5jaar gevochten voor wie ik nu ben en in 1avond was dit al verdwenen! En met mijn hsp was de chaos in mijn hoofd niet normaal. Kben er uiteindelijk weer bovenop geraakt en werd het een levensles. Daar vooraf heb ik wel veel berichten gestuurd met mijn gevoelens. En hij bleef maar zeggen dat hij geen schuld trof voor zijn vrie din hazr gedrag maar hij er wel op heeft gesproken. Dikke bullshit! Dus hoofstuk afgesloten en verdriet verwerken.

  Tot hij plots weer belde en alles weer oke was zoals er niks was gebeurd. Kwas zo blij dat hij niet meer boos op me was en dit voor iets waar ik geen schuld aantrof. Dus we spraken af om bij te leggen maar die dag gebeurde er iets die voor mij van belang was en kon ik niet gaan. Ik stuur om mij te verexcusseren, ja hallo, ik stond perplex, aan de grond genageld van zijn reactie. Hij heeft me gewoon geblokkeerd op fb, whatsapp, enz…Ik had 1optie, zijn fbpagina omdat hij dj/producer is en ik heb die natuurlijk benut welliswaar prive om mij te veranderwoorden en hem te wijzen dat hij me onterecht had behandeld. Zijn antwoord was doodleuk dat al niet zo erg was en hij me geloofde. Ik kwam furieus! Toen heb ik gezegd boeken toe en tis genoeg geweest. Vaarwel!

  Ik heb hem 2weken niet gehoord tot hij onlangs belde. Ik wou niet opnemen maar hij bleef bellen en smsen sturen en mijn
  vriendin zei ben jij toch een dikkop! En op die manier dacht ik misschien heeft ze wel gelijk. Uiteindelijk heeft hij me terug overtuigd en stond ik terug in gent. Super avond gehad. Lief. Attent. Dacht bij mezelf allez ben jij toch e harde tante. Hij meent het goed. Maar lang heeft het niet geduurd. Vorig weekend liggen we daar samen en ik stelde voor om eens te gaan wandelen. Hij zei ik heb al afgesproken met een meisje dat ik heb leren kennen. 2kindjes. Ik kan er goed meepraten. Ze heeft een hond die ik ook wel zou willen als huisdier. En ja kzie da heel zitten maar bij haar thuis afspreken lukt niet door de kindjes dus gaan we maar wandelen. Ik wist ni waar kijken. Hij is dan niet geweest omdat ik er was en heeft heel de dag geslapen. Voor ik vertrok naar huis heb ik gezegd ik dit niet leuk vond en dat hij eerlijk moet zijn. Dat je niet speelt met mijn gevoelens!

  Eenmaal thuis ben ik beginnen wenen. Twijfelen aan mezelf. Kapot van verdriet. En terug is zijn reactie dat ik overdrijf. Dat hij zot komt in zijn hoofd met al mijn druk gedoe. Kheb efkes nagedacht voor ik antwoordde en gestuurd wat ie wou horen om reactie uit te lokken. Het is me ook gelukt. En hij zei je moe toch niks meer zoeken of verwachten. Kheb hem gepakt op zijn woorden en gestuurd dat hij toch duidelijk is geweest van in het begin, dat hij niet klaar was voor relatie maar dat ik het raar vind hij toch ene zoekt wat me minder duidelijk is en typisch cliché en dat ie nu ook ni moet verwachten van mij als hij vraagt om te gaan ik zeker niet ga springen. Nog steeds geen antwoord zoals verwacht. Zo ben ik beginnen zoeken achter ontmaskeren narcist omdat hij door de mand is gevallen. En nu zit ik hier gans die uitleg te schrijven en weet me geen raad. Kweet enkel dat ik mij niet verder wil laten kapot maken want ik loop al weken met chaotische emoties. En hij weet ik hsp heb! Wa moet ik doen????? Wil er niet weer intrappen maar ik ben bang ik da wel ga doen terwijl ik goed genoeg weet dat het moet stoppen voor het te laat is!

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Melinda, dank je wel voor je reactie, je openheid. Loskomen van een narcist is lastig door de afwisseling van het gedrag. Juist bij aardig gedrag is het heel lastig nee te zeggen, omdat er dan hoop opvlamt dat het allemaal wel mee zal vallen. Je kunt het zien als een soort verslaafd zijn af. Je weet dat het niet goed is, maar je kunt er heel lastig mee ophouden. Als het je niet zelf lukt, probeer dan of iemand in je omgeving je daarbij kan helpen. In dit artikel vertel ik er meer over. Als je hulp zoekt, dan ben je van harte welkom. Ik werk daarvoor met focussessies, op deze pagina lees je er meer over. Veel sterkte gewenst. Warme groet, Willy

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *