Ik begrijp niet dat ik nog steeds zo boos ben!

“Je bent kwaad, woedend, pislink, omdat iemand je bespeeld heeft. Het voelt zo omdat die je macht heeft weggenomen, maar het is niet jouw fout. Neem de macht terug met de kracht van je woede.” Soms komt een zin zo binnen, dat had ik met deze. Vooral dat stuk over weggenomen macht maakte me zó boos. Dat is het! Er kwamen direct tranen. Boosheid uiten heb ik niet van huis uit geleerd en in mijn relaties werkte boos zijn en mijn eigen mening geven averechts. Maar de boosheid op mijn narcistische exen bleef, ze ging onderhuids.   

Nooit eerder heb ik zo staan schreeuwen

In mijn coachopleiding haalde een van mijn medestudenten het omhoog. Ik wilde niet, maar toen ze steeds harder ging praten, bijna ging schreeuwen tegen me, brak ik. Ik vond het zo respectloos dat ik terug ging schreeuwen en alles eruit knalde wat ik mijn narcistische exen kwalijk nam. Daarna volgde een verlossende huilbui.

Kilo’s lichter

De andere cursisten maakten zich in eerste instantie zorgen over wat er in dat kamertje gebeurde, maar waren naderhand alleen maar trots op me. Ze konden aan me zien dat ik heel wat had losgelaten. De rest van de trainingsdag is wel een beetje aan me voorbij gegaan, maar wat luchtte het op.

Toch nog steeds boos

Toch zit er, ondanks veel werk aan mijn kant, nog altijd boosheid in me. Boosheid die me tegenhoudt om gezond te zijn, om vrij te vliegen. ‘Heb ik nu nog niet genoeg gedaan?!’ Nee, dus. Sinds ik dit weet, merk ik ook dat ik boos ben, komt het naar de oppervlakte. Nog een restje op mijn exen, op gebeurtenissen in mijn jeugd, maar ook vanwege de onmacht rond de corona-pandemie, de maatregelen, op post Covid, het onbegrip daarover etc.

Het moet uit je lijf

Weet je, het gaat er helemaal niet om waar het vandaan komt – door dat te willen weten ga je weg bij het gevoel in je lijf en weer naar je hoofd – maar het gaat erom dat de boosheid uit je lichaam gaat. Dat maakt lichter, vrijer, gezonder. Daarnaast kun je de kracht ervan inzetten zoals ik in mijn eerdere blog schreef.

Graag op een zachte manier

Boosheid kun je op veel manieren uiten. Vooral het fysieke loslaten is fijn. Zoals een handdoek wringen en daarbij geluid maken. Of alles uitschreeuwen tegen de persoon waar het om gaat, alles vertellen wat je wilt, het liefst zo onredelijk mogelijk. Je kunt ook geluid geven aan je boosheid door het er op een  ‘aah’ klank uit laten komen. Nu is mijn huis nogal gehorig en ik wil niet dat de buren op de muren staan te bonken, dus zocht ik een zachtere manier. In ieder geval om mee te beginnen.

Van me af tekenen

Op tip van een coach ben ik het met waskrijt van me af gaan tekenen op een groot vel papier. Het is fijn om zo mijn creativiteit in te zetten. Ik bleef, al tekenend, steeds herhalen: “Ik ben boos, ik ben zo boos!” Ik ging vanzelf steeds harder en feller tekenen met al die kleuren wasco. Ik knalde de boosheid letterlijk van me af. Het was zo bevrijdend om de boosheid echt toe te laten, dat het er mocht zijn. De tafel kwam niet ongeschonden uit de strijd en afgebroken delen waskrijt lagen verspreid over de grond.

Weg met die boosheid

Al tijdens het tekenen rolden de tranen over mijn wangen, maar ook de boosheid was goed voelbaar. Ik hijgde ervan. Ik ben gestopt met tekenen toen de tranenstroom overging in zo’n enorme huilbui dat ik niet meer kon zien wat ik deed. Na de huilbui ging ik enorm geeuwen, boeren en trillen. Wat een ontlading – allemaal tekenen dat je autonoom zenuwstelsel aan het ontladen en ontspannen is – ik voel me een stuk lichter. Ik ga dit zeker vaker doen en de andere manieren die ik ken ga ik weer oppakken. Weg met die boosheid.

Hoe is het met jouw boosheid?

Het kan niet anders of jij hebt ook boosheid in je lijf door wat de (vermoedelijke) narcist allemaal heeft gedaan in jullie relatie, door het gevoel van onmacht waar je in terechtkomt. Blijf er niet mee lopen. Dat maakt je leven zo onnodig zwaar en kan je letterlijk ziek maken. Durf je dit niet alleen? Ik begeleid je hier graag bij. Klik hier om te lezen hoe.

Wil je reageren op dit blog? Je bent van harte welkom. Weet dat het openbaar staat, je reactie dus ook. Schrijf anoniem of onder een andere naam. Je mailadres wordt nooit bekend gemaakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *