Een fijne vakantie ondank je narcistische ex

Je kan heel wat te stellen hebben voor je überhaupt op vakantie kunt gaan. Er wordt niet of pas heel laat geantwoord op je mails om data af te stemmen. Of wel, maar het zijn ellenlange mails vol verwijten, oude koeien en mogelijks zelfs dreigementen zonder een antwoord te krijgen. Je krijgt geen toestemming om je kind mee naar het buitenland te nemen etc. Narcisten hebben het niet zo op vakanties en willen ook niet dat jij het leuk hebt. Zeker niet als je uit elkaar bent en helemaal niet als jij de stap hebt genomen.

Narcisten hebben het niet zo op vakanties en willen ook niet dat jij het leuk hebt

Hoe zorg je dat je toch kunt genieten van jullie vakantie? Ik geef je graag 9 tips.

1. Weet, een vakantie is niet altijd leuk

Misschien een rare eerste tip, maar wel een belangrijke. Verwachtingen van vakanties zijn altijd hoog gespannen: het moet mooi weer zijn, het moet gezellig zijn, je moet tot rust komen, je moet nu eindelijk eens die boeken lezen. Tja, dat moeten, hè? Maar je hebt er weinig invloed op. Het weer doet haar ding, je sores reizen gewoon met je mee en die boeken, ach. Stel je verwachting bij van moeten naar mogen, dat scheelt al een jas. Verwacht ook niet dat je ex je met rust laat als hij of zij dat voor de vakantie niet deed. Zonder verkeerde verwachtingen kom je ook niet bedrogen uit. Het is zoals het is.

2. Zet je ex on hold

Op dat gedrag van je ex-partner heb je geen invloed, maar wel op het jouwe. Zet alles wat met hem of haar te maken heeft in de negeerstand. Doe dat ook letterlijk: blokkeer hem of haar, zet alle bliepjes en piepjes uit. Jij bepaalt of en wanneer je bereikbaar bent. Is het noodzakelijk wel contact te hebben, beperk je dan tot een bepaald moment per dag of om de paar dagen. Niet meer. De rest van de tijd is voor jou. Een tip die trouwens niet alleen voor je vakantie geldt, maar ook daarbuiten heel goed werkt.

3. Kies voor een vakantie waar jij blij van wordt

Ga op vakantie waar jij blij van wordt; alleen, met een vriend(in), met een groep. Voel wat goed voelt voor jou, wat een ander daar ook van vindt. Het is jouw vakantie. Ga je met de kinderen, stem dan af op hun leeftijd en combineer dat met jouw wensen. Wellicht is een alleenstaande oudervakantie iets voor jou. Ik heb goede ervaringen met de vakanties van Ouder Alleen en Cirkel Vakanties. En er zijn nog meer organisaties. Je kinderen maken snel vriendjes en worden vermaakt – wat jou tijd geeft voor jezelf! En jij vindt aanspraak of rust, al naar gelang wat je wilt. Je kiest zelf of je aan iets meedoet of niet. Niemand die je daar op aanspreekt. Of ga met een vriend of vriendin met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd.

4. Zorg dat je ook aan jezelf toekomt

Ga je met je nieuwe partner op vakantie en hebben jullie samen kinderen? Ik deed dat omdat dat zo hoorde, samen op vakantie gaan. Ik merkte dat daarbij zowel de aandacht voor mezelf als voor mijn eigen kinderen ondergesneeuwd raakten in alle hectiek. In de jaren daarna ging ik eerst alleen met de kinderen op vakantie en kwam mijn partner later of een deel van de vakantie. De vakanties splitsen kan ook: een vakantie met de kinderen én een vakantie met je partner. Heb je voor iedereen aandacht en kom je ook nog aan jezelf toe.

5. Geef je kinderen ook onverdeelde aandacht

Ga je toch met zijn allen op vakantie of kies je voor een groepsvakantie, let dan op dat je ook samen met je eigen kinderen iets onderneemt. Even pauze voor jullie van het geheel. Voor kinderen die via de GSM door je ex negatief worden beïnvloed is quality time met jou helemaal belangrijk. Kies je voor iets met beweging en/of lichamelijk contact – bijvoorbeeld stoeien in het zwembad – dan geeft dat je kind gelijk de kans om te ontladen en weer tot zichzelf te komen. En jou ook. Vergeet ook niet om het gebruik van de GSM aan banden te leggen. Bijvoorbeeld onder het mom van vakantieregels.

6. Gun jezelf een pauze

Leer je nieuwe mensen kennen, probeer het dan met hen over andere dingen te hebben dan je scheiding, het gedrag van je ex, narcisme etc. Het mag natuurlijk wel, maar als je het niet doet, gun jezelf een pauze en de kans om te focussen op leuke en positieve dingen. Dat geeft je energie en rust.

7. Gevoelens horen erbij

Of je het nu wilt of niet, gevoelens gaan gewoon met je mee op vakantie. Sterker nog, emoties komen juist boven wanneer jij rust krijgt en niet meer loopt te hollen. Je lijf krijgt er eindelijk de tijd voor. Stop ze niet weg! Als je merkt dat je je boos, verdrietig of anders voelt, sta het toe. Gun jezelf dat moment van heling. Doe dat waar je lijf om vraagt. Sla op een kussen, huil, schreeuw tegen de zee, schrijf, dans etc. Je zult merken dat het enorm oplucht.

8. Vergeet niet te genieten

Sta regelmatig stil bij het nu. Stop even bewust waar je mee bezig bent en maak contact met alles om je heen. Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat voel je? Maak er een feest van voor al je zintuigen. Voel wat het met je doet. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je in het nu leeft. Hoe meer je je bewust bent en van de momenten kunt genieten. Van klein tot groot. Schrijf het op als je wilt, dan komt het nog beter binnen.

9. Dankbaar zijn is zo belangrijk!

Mogelijk is er regen, hectiek, ligt je ex dwars etc. Pas dan helemaal punt 8 toe en voel ook hoe dankbaar je dat stemt. Dankbaar zijn geeft een instant geluksgevoel omdat het gelukshormoon oxytocine vrijkomt. Wil je er bewust mee aan de slag? Schrijf iedere avond in een mooi boekje of schriftje drie dingen op waar je dankbaar voor bent.  Meer mag natuurlijk ook. Even een rot moment? Pak je schriftje erbij en voel hoe dat al snel verandert. Punt zeven helpt je daar ook bij.

Een boost aan rust, ontspanning en heling

Wil je dat? Kies dan voor de zomeractie Reiki op afstand. Deze is van 19 juli t/m 12 september. Dat zijn negen weken waarin je heerlijk kunt ervaren wat Reiki voor jou doet. Het is heling op een zachte en liefdevolle manier. Reiki brengt je stressvermindering, beter slapen, een betere gezondheid, kalmte en sereniteit en nog veel meer. Klik hier om meer te lezen en je in te schrijven voor de zomeractie Reiki op afstand.

Wil je reageren op dit blog? Leuk! Je ben van harte welkom. Weet dat het openbaar staat, je reactie ook. Je kunt altijd anoniem of onder een andere naam reageren. Je mailadres wordt nooit zichtbaar gemaakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *