Hoe krijg je je vriendin zover dat ze haar narcistische partner verlaat?

Je vriendin, vriend, familielid of andere naaste (hierna vriendin) heeft te maken met een narcist. Je weet het zeker. Hij vertoont alle kenmerken. Maar ze wil er niet aan. Terwijl jij weet dat ze bij hem weg moet, hoe eerder hoe beter.

Waarom lukt het maar niet?

Is dit herkenbaar voor jou? Vraag jij je af wat je kunt doen? Als iemand omgaat met een persoon die emotioneel misbruikt, is dat heel complex. Zomaar vertellen dat ze weg moet gaan, is geen optie. Bovendien kun je dingen zeggen die het juist erger maken voor haar.

Haar partner staat op een voetstuk

Dat je vriendin het niet kan geloven, heeft alles te maken met het narcistische spel. Ze heeft haar partner erdoor hoogstwaarschijnlijk op een voetstuk staan. Hij heeft haar doen geloven dat hij de man van haar leven is.

Ze wil wel, maar ze kan niet

Of je vriendin gelooft je wel, maar het lukt haar niet weg te gaan of weg te blijven. Dat wil ze wel op de momenten dat haar partner haar bekritiseert, kleineert, beliegt en bedriegt. Maar zodra hij weer liefdevol gedrag laat zien, berouw toont en verandering belooft, lukt het haar niet. Ze blijft bij hem of gaat terug.

Ze gelooft in de illusie

Je vriendin wil zo graag dat het weer net zo fantastisch wordt zoals in het begin van de relatie. Ze kan nog niet zien dat die tijd een illusie is. Dat is het gevolg van de verwarring, de hersenspoeling door de narcist. Dit maakt haar als het ware verslaafd. Ook raakt ze steeds verder van zichzelf, verliest ze energie. Dit maakt haar nog meer manipuleerbaar. Veel vrouwen en mannen hebben zeven tot acht keer, soms zelfs meer, nodig voor ze echt loskomen.

Wees er voor haar

Wat je kunt doen – als wat je vertelt over narcisme niet aankomt bij haar – is er zijn voor je vriendin. Nodig haar uit voor leuke dingen, zodat ze haar energie weer kan opbouwen. Betrek haar bij jouw leven, zodat ze ervaart wat normale menselijke omgang is. Het leert haar te zien dat het gedrag dat ze meemaakt, waar ze aan gewend is, niet normaal is. Het helpt haar misschien om haar ogen te openen.

Maak gebruik van de ingang die het biedt

Op een bepaald moment staat ze echt open voor wat er speelt. Dan kun je er met haar over praten. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je blogs en/of een E-book hebt gelezen waarin je heel veel herkent van het gedrag van haar man. Dat ze dat eens zou kunnen lezen.

Praat erover met haar

Lezen over narcisme geeft haar herkenning, erkenning, opluchting. Maar ook twijfels. Vooral aan zichzelf. Is ze niet zelf de narcist? Had ze dingen anders moeten doen? Is het toch niet haar schuld? Het kan toch niet dat iemand zich zo gedraagt? Ze mag toch geen stempel op hem drukken? Praat er met haar over. Of als je dat lastig vindt, verwijs haar naar een professionele dienstverlener.

Geef begrip en steun

Wat je beter niet kunt doen, is aandringen op de keuze zoals jij die ziet. Haar dwingen tot een keuze. Zet er zeker geen eis tegenover dat je haar niet meer wilt zien als ze nu niet echt bij hem weggaat of blijft. Hoe goed je dit ook bedoelt, dit verergert juist de effecten van het narcistisch misbruik. Het voelt als emotionele chantage waar ze nu juist met de narcist ook mee te maken heeft. Haar verwarring, haar onzekerheid, haar schuldgevoel nemen toe.

Wees haar noodlijn

Ze gaat pas als ze daar zelf klaar voor is. Als ze de bodem van de put bereikt. Geef haar die ruimte. Hoe moeilijk het ook voor je is om te zien. Je kunt er voor haar zijn als ze de stap heeft genomen. Open je huis voor haar als ze ineens op de stoep staat (misschien wel met haar kinderen). Help haar niet terug te gaan. Wees haar noodlijn, iemand die ze kan bellen als ze de neiging heeft dat te doen.

Zolang als nodig is

Je vriendin heeft je hulp, begrip, steun en zo nu en dan een spiegel dan nog harder nodig. Rouwen om een relatie met een narcist is extra rauw. Ze rouwt niet alleen om het verlies van haar partner, haar gezin, het leven dat ze kent. Ze rouwt ook om een liefde die een illusie blijkt te zijn. Dat doet vreselijk pijn. Daarnaast is ze zichzelf (deels) kwijtgeraakt. Haar herstel wordt nog eens extra lastig gemaakt doordat haar ex-partner zijn spel onverminderd voortzet. Het kost tijd om te helen, soms vele jaren. Wees er voor haar zolang ze dat nodig heeft.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *