Hoe krijg je je vriendin zover dat ze haar narcistische partner verlaat?

Je vriendin, vriend, familielid of andere naaste (hierna vriendin) heeft te maken met een narcist. Je weet het zeker. Hij vertoont alle kenmerken. Maar ze wil er niet aan. Terwijl jij weet dat ze bij hem weg moet, hoe eerder hoe beter.

Waarom lukt het maar niet?

Is dit herkenbaar voor jou? Vraag jij je af wat je kunt doen? Als iemand omgaat met een persoon die emotioneel misbruikt, is dat heel complex. Zomaar vertellen dat ze weg moet gaan, is geen optie. Bovendien kun je dingen zeggen die het juist erger maken voor haar.

Haar partner staat op een voetstuk

Dat je vriendin het niet kan geloven, heeft alles te maken met het narcistische spel. Ze heeft haar partner erdoor hoogstwaarschijnlijk op een voetstuk staan. Hij heeft haar doen geloven dat hij de man van haar leven is.

Ze wil wel, maar ze kan niet

Of je vriendin gelooft je wel, maar het lukt haar niet weg te gaan of weg te blijven. Dat wil ze wel op de momenten dat haar partner haar bekritiseert, kleineert, beliegt en bedriegt. Maar zodra hij weer liefdevol gedrag laat zien, berouw toont en verandering belooft, lukt het haar niet. Ze blijft bij hem of gaat terug.

Ze gelooft in de illusie

Je vriendin wil zo graag dat het weer net zo fantastisch wordt zoals in het begin van de relatie. Ze kan nog niet zien dat die tijd een illusie is. Dat is het gevolg van de verwarring, de hersenspoeling door de narcist. Dit maakt haar als het ware verslaafd. Ook raakt ze steeds verder van zichzelf, verliest ze energie. Dit maakt haar nog meer manipuleerbaar. Veel vrouwen en mannen hebben zeven tot acht keer, soms zelfs meer, nodig voor ze echt loskomen.

Wees er voor haar

Wat je kunt doen – als wat je vertelt over narcisme niet aankomt bij haar – is er zijn voor je vriendin. Nodig haar uit voor leuke dingen, zodat ze haar energie weer kan opbouwen. Betrek haar bij jouw leven, zodat ze ervaart wat normale menselijke omgang is. Het leert haar te zien dat het gedrag dat ze meemaakt, waar ze aan gewend is, niet normaal is. Het helpt haar misschien om haar ogen te openen.

Maak gebruik van de ingang die het biedt

Op een bepaald moment staat ze echt open voor wat er speelt. Dan kun je er met haar over praten. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je blogs en/of een E-book hebt gelezen waarin je heel veel herkent van het gedrag van haar man. Dat ze dat eens zou kunnen lezen.

Praat erover met haar

Lezen over narcisme geeft haar herkenning, erkenning, opluchting. Maar ook twijfels. Vooral aan zichzelf. Is ze niet zelf de narcist? Had ze dingen anders moeten doen? Is het toch niet haar schuld? Het kan toch niet dat iemand zich zo gedraagt? Ze mag toch geen stempel op hem drukken? Praat er met haar over. Of als je dat lastig vindt, verwijs haar naar een professionele dienstverlener.

Geef begrip en steun

Wat je beter niet kunt doen, is aandringen op de keuze zoals jij die ziet. Haar dwingen tot een keuze. Zet er zeker geen eis tegenover dat je haar niet meer wilt zien als ze nu niet echt bij hem weggaat of blijft. Hoe goed je dit ook bedoelt, dit verergert juist de effecten van het narcistisch misbruik. Het voelt als emotionele chantage waar ze nu juist met de narcist ook mee te maken heeft. Haar verwarring, haar onzekerheid, haar schuldgevoel nemen toe.

Wees haar noodlijn

Ze gaat pas als ze daar zelf klaar voor is. Als ze de bodem van de put bereikt. Geef haar die ruimte. Hoe moeilijk het ook voor je is om te zien. Je kunt er voor haar zijn als ze de stap heeft genomen. Open je huis voor haar als ze ineens op de stoep staat (misschien wel met haar kinderen). Help haar niet terug te gaan. Wees haar noodlijn, iemand die ze kan bellen als ze de neiging heeft dat te doen.

Zolang als nodig is

Je vriendin heeft je hulp, begrip, steun en zo nu en dan een spiegel dan nog harder nodig. Rouwen om een relatie met een narcist is extra rauw. Ze rouwt niet alleen om het verlies van haar partner, haar gezin, het leven dat ze kent. Ze rouwt ook om een liefde die een illusie blijkt te zijn. Dat doet vreselijk pijn. Daarnaast is ze zichzelf (deels) kwijtgeraakt. Haar herstel wordt nog eens extra lastig gemaakt doordat haar ex-partner zijn spel onverminderd voortzet. Het kost tijd om te helen, soms vele jaren. Wees er voor haar zolang ze dat nodig heeft.

Wil je reageren op dit bericht? Je bent van harte welkom. Weet dat het openbaar staat, je antwoord ook. Je kunt altijd anoniem reageren. Je naam en mailadres worden nooit getoond.

10 antwoorden
 1. Janine
  Janine zegt:

  Mijn dochter haar vriend is hoogst waarschijnlijk een narcist. Van een lieve gevoelige charmante dochter naar ons toe is zij veranderd in een koude ,liefdeloze vrouw die haast geen contact meer met ons wil en op ons neer kijkt.
  Wat kan ik doen?

  Beantwoorden
 2. Till
  Till zegt:

  Ik blijf een innerlijke strijd voeren tussen geweten en egoïsme. Momenteel is mijn verborgen narcist uit mijn leven (niet uit mijn gedachten) en kan ik proberen de rust terug te vinden, maar ik weet dat de nieuwe vrouw van niets weet. Ze heeft een moeilijk leven gehad. Opgekrabbeld en nu heeft ze hem in haar leven. Haar zogenaamde prins op het witte paard. Ik ben een zoektocht gestart op zoek naar antwoorden. Ik heb ze gevonden. Verhelderend, maar pijnlijk. Het is idd de droom die uit elkaar spat, ontdekken dat het een illusie was. Dat je bent gebruikt, bent voorgelogen en gemanipuleerd. Het op je tenen lopen. Het jezelf weg hebben gegeven wat zo n intense woede veroorzaakt. En ik wil haar dit besparen. Ik weet dat ze me niet zal geloven. Het immers fase 1 en ze is verblind door hoe ze op handen wordt gedragen. Hoe ga ik met deze struggle om? Ze heeft het recht om het te weten. Maar zal me niet geloven. Toch? Het is geen jaloezie. Ik wil hem niet meer terug. Mijn liefde voor hem was enorm, maar is verdwenen. Voel enkel nog verdriet en frustratie. Dat laatste momenteel nog puur omdat ik het moeilijk vind te weten dat ze als een lam naar de slachtbank wordt gebracht en ik haar had kunnen redden. Hoe ga je daarmee om??

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Till, dank voor je bericht, je vraag. Het is inderdaad een lastige. Ik kan me heel goed voorstellen dat je haar zou willen waarschuwen. Je kunt het doen, maar de vraag is of het aankomt, zeker gezien de fase waarin zij zich met hem bevindt, dat zeg je goed. In deze fase staat ze er zeker niet voor open. Doe je het wel, dan zaai je wellicht een zaadje. Ze zal er pas iets mee gaan doen als daar aan toe is, net als dat bij jou zelf was. De keuze of je dat wilt doen. ligt bij jou. Er zit mi ook een risico aan: als ze het aan je ex vertelt, dan kan hij wellicht zijn pijlen weer/meer op jou gaat richten. In ieder geval om je te straffen dat je probeert tussen hen te komen. Verwacht je dat dat het geval kan zijn? Veel vrouwen willen hetzelfde als jij, maar doen het daarom toch niet. Of ze wachten tot een later stadium, waarin ze er meer vatbaar voor is. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Warme groet, Willy

   Beantwoorden
 3. yvette
  yvette zegt:

  Het ruimte geven aan de “verslaafde” in een narcistische relatie is voor mij een lastig begrip. Wat als de echtgenoot een buitenechtelijke relatie onderhoudt met een narciste en hierdoor het gezinsleven op het spel zet en ook het gezin mee trekt de afgrond in?
  Narciste is overigens ook gewoon getrouwd maar moge duidelijk zijn dat zij hier geen moeite mee heeft. Het begrip ruimte heeft mij ook mijn identiteit gekost en na jaren is hierin ook een grens bereikt. Snap dat slachtoffers van narcisten ruimte moeten krijgen om te helen maar daar zit voor mij ook een grens in. Vaak ziet de toekomst er hopeloos uit en bepaalt wel dat je voor jezelf moet kiezen maar dit betekent ook dat je weet dat het slachtoffer nog meer in het diepe zal vallen.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Dank voor je reactie, Yvette. De situatie die jij schetst is een stuk complexer dan bijvoorbeeld een vriendin bij wie je ziet dat ze met een narcist te maken heeft. Veel urgenter ook. Hier gaat het om twee dingen: wat je zie gebeuren bij de overspelige partner die geen weet heeft van narcisme (?) en wat er bij jezelf gebeurt. Mijns inziens ligt de nadruk hier – en altijd – op jezelf, om met hulp te ontdekken wie je bent en wat jij (niet) wilt en daar op een respectvolle manier mee omgaan. Hierna komen de andere factoren aan bod. Warme groet, Willy

   Beantwoorden
 4. Julie
  Julie zegt:

  Hallo
  Mijn zus (mama van 2 jonge kindjes van 2 en 3) verliet vorig jaar haar partner na een affaire met haar personal coach.
  Smoorverliefd, meteen gaan inwonen bij hem. Nog geen maand nadien stond ze opnieuw aan mijn deur, met haar twee kinderen en vertelde ze me dat ze hem had verlaten. Veel ruzies hadden haar tot die beslissing gedwongen. Ze had het licht gezien, wou alle contact met hem verbreken. Nog geen twee weken nadien begonnen de leugens en het bedrog tegenover ons (haar ouders en zussen) opnieuw. Stiekem zat ze terug bij die gast en niet veel later woonde ze daar weer in. Het contact tussen mijn zus en ik (altijd 2 handen op 1 buik geweest) verwaterde. Ze vervreemde van ons, had amper sociale contacten en naar de buitenwereld toe had ze zelfs geen nieuwe relatie. September dit jaar had ze ontdekt dat hij haar had bedrogen. Ze besliste meteen om hem opnieuw te verlaten. De dag nadien vroeg ik hoe ze alles ging aanpakken, waarop ze zei dat hij zo veel had geregeld voor haar verjaardag, dat hij haar echt graag zag en dat ze plots niet meer geloofde van dat bedrog. “Hij huilde, hij zou mij toch niet bedriegen als ik zoveel voor hem beteken dat hij er van huilt”.
  Vorige week maandag telefoon, een huilende zus die opnieuw was vertrokken. Ze had al haar gerief en dat van de kindjes gepakt en ging er dus opnieuw van weg. Toen ik vroeg wat er was gebeurd zei ze “heel veel”. De dag nadien stuurde ik haar een bericht waarop ze antwoordde dat ze impulsief was geweest, dat ze zich niet kan inbeelden dat ze opnieuw zou moeten beginnen en dat ze waarschijnlijk de verkeerde beslissing had genomen. Nog geen week later, besliste ze vandaag dat ze opnieuw bij hem gaat inwonen.
  Als ik dit artikel lees word ik heel week. Ik herken zoveel. Mijn zus ziet maar niet in hoe dit haar kapot aan het maken is. En hoe die situatie ook op haar kinderen weegt. Het heeft ons als hecht gezin al kapotgemaakt, mijn ouders hebben zoveel meegemaakt en ik heb het idee dat er nu ook bij hen iets definitief is gebroken. Ik weet echt niet hoe ik haar kan helpen. Ik wil haar aan haar lot overlaten omdat ik zo kwaad ben, maar anderzijds wil ik haar ook echt helpen om hem definitief vaarwel te zeggen.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Dank je wel voor je openheid, Julie. Wat een hard gelag voor jullie, kan me je worsteling zo goed voorstellen. Vaak hebben partners van narcisten 7 tot 8 keer nodig voor ze echt weg kunnen blijven. Dat heeft alles met de verslaving te maken waar ze in terecht komen. Daar vertel ik in dit artikel meer over. Ik wens je, jullie, alle moed toe om er voor haar te kunnen blijven zodat ze, als de stap echt kan zetten, een veilige plek heeft waar ze naar toe kan gaan. Warme groet, Willy

   Beantwoorden
 5. Yrreiht
  Yrreiht zegt:

  Mijn beste vriendin is samen met een narcist,maar hij zit nu enkele jaren ergens opgesloten. Dus nu ben ik haast alle dagen bij haar omdat ze liever niet alleen thuis is. Ze weet dat hij een narcist is…
  En die narcist belt misschien wel 15 keer per dag om te horen ofdat ze ergens bij andere mensen,in de winkel, of eender waar zou kunnen zitten, want ze MOET van hem altijd thuis zijn… en ze moet helemaal alleen bij haar thuis zitten.
  Ze MAG met geen enkele andere persoon contact hebben!! ( behalve haar eigen moeder en dochters)
  En elke dag belt hij om te zeggen dat ze nooit hij genoeg centen heeft… waardoor ze zelf maar geld blijft storten naar hem. Waardoor ze zelf geen eten,drinken of andere nodige zaken om normaal te kunnen leven kan kopen voor haar zelf.
  En steeds als ik bij haar ben… doet ae niks anders dan klagen over hem, en verhalen vertellen war hij haar al heeft aangedaan! Dat kan zelfs ik allemaal niet geloven.
  Maar steeds as hij haar voor geld vraagt via telefoon,of haar verplichtingen, of opdrachten wa ze voor vrienden van die narcist moet doen,og als hij daar nieuwe kleding wilt… of eender waar hij voor belt, heb ik hem nooit weren vragen hoe het met zijn partner gaat.
  En van de moment ze hem aan de lijn heeft : is dar precies of ze veranderd in een soort van “slaaf” die enkel ja mag zeggen, en opt zinde van her gesprek zegt ze steeds hoe graag ze hem wel ziet!!!
  Maar van het ogenblik dat ze neer legt,
  Zegt ze tegen mij hoe moe dat ze dit wel allemaal is, en dat hij altijd hetzelfde verteld, en da ze niet weet hoelang ze dit nog volhoud.
  Ze is zekfs 1van haar dochters moeten laten plaatsen bij andere mensen, door de narcist zijn fout! Hij geeft voor ongeloofwaardige hoge schulden gezorgd op haar naam, en zoveel meer!!
  En toch wel ze nog proberen als hij uit de gevangenis komt, om hem “een laatste kans” te geven : want misschien is hij dit keer wel echt veranderd?? Terwijl dat ze in het verleden op regelmatige basis een pak rammel van hem krijgt.
  En ik zeg dat zo een mensen nooit zullen veranderen… ze geloofd dit wel merk ik aan haar reacties… maar wil hem toch binnen 4 j opnieuw die kans gunnen..
  Terwijl hij in die 15 keer per dag dat hij haar belt om te controleren of alles gaat volgens zijn normen => op die mimenten blijft hij haar keer op keer brainwachen!!
  Wat kan ik doen waardoor dat ze nu eens eindelijk die stap zal nemen om hem te verlaten? Want ze heeft ook angst van hem….
  Hoe kan ik haar helpen??
  Ik kan het niet meer aanzien, dat ze steeds dieper verznderd in negatieve zin!!

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Dank voor je reactie. Je vriendin zit zo te lezen in de destructieve relatie, maar is nog verbonden, of zelfs verslaafd. Ik kan me voorstellen dat dit heel onmachtig voor je voelt en dat je haar graag wilt helpen. Dit strekt je tot eer. Ik heb helaas geen andere tips dan in dit artikel. Ik hoor soms dat mensen een interventie plegen en iemand uit de relatie weghalen. Maar zolang die persoon dat zelf niet wil, niet inziet, werkt het niet. Dat geldt voor voor jouw vriendin: ze gaat pas als ze het zelf wil. Ik wens jou en je vriendin alle moed toe. Warme groet, Willy

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *