Wat ik me vooral herinner tijdens en na mijn relatie met een narcist is de onmacht die ik voelde. Het wel voelen dat het niet goed zat, maar niet weten wat te doen. Het wel merken, de steken onder water, maar niet weten wat te doen. Het wel voelen dat ik steeds verder van mezelf afdreef, maar niet weten wat te doen. Het wel reageren op wat hij deed, maar alsnog de schuld zelf krijgen en dan niet meer weten wat te doen. Het wel ‘niet emotioneel’ willen reageren, maar er toch in schieten en niet weten wat te doen. Het wel willen loslaten van schuld en schaamte, meer niet weten wat te doen. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Niet weten wat te doen

Is dit herkenbaar voor jou? Onmacht is voor mij het missen van controle. Het geen zeggenschap hebben over mijn leven. Het niet mijn eigen leven leiden. Afhankelijk zijn. Dat is ook waar de narcist op aanstuurt, want hij of zij wil graag de controle en macht over jou.

Altijd afhankelijk van een ander

Een ander die jou vertelt hoe je moet leven, wat je lekker vindt, wat je draagt, of je werkt of niet, of je je familie en vrienden ziet of niet. En meer. Zelfs als je uit elkaar bent, heeft die ander nog dat effect. Direct en/of in je hoofd. Via de kinderen. Zelfs als je leven verder goed gaat. Juist dan komen ze tot actie, het is alsof ze het ruiken. Je hebt geen controle. Dat voelt zo onmachtig.

Hoe dan wel controle?

Niet via hem, maar via mijzelf. Ik ben, heel eerlijk, echt wel een tijdje naar hem blijven wijzen. Hij was de schuld van hoe ik me voelde, dat ik moe bleef, maagklachten en meer had. Dat bracht me geen steek verder, eigenlijk ging het alleen maar slechter met me. Als hij de schuld was, hoefde ik niet naar mezelf te kijken. Ik hield mezelf daarmee klein. Tot ik besloot niet meer naar het verleden te kijken. Ik kon daar niets meer aan veranderen. Ik kon wel veranderen hoe ik ernaar keek. Hoe ik erover dacht.

Zelf bepalen hoe je voelt

Want je gedachten bepalen wat je voelt. Wat je voelt, bepaalt hoe je je gedraagt. En dat bepaalt weer het resultaat. Wil je een ander resultaat, dan is het dus zaak om anders te denken. Stel je eens voor wat het met je doet als je je eigen verhaal kunt herschrijven? Ook ging ik steeds meer verantwoordelijkheid voor mijn leven nemen. Ik heb mogen ervaren dat een van de goede dingen van omgaan met een narcist juist het leren kennen van onmacht is. Daardoor ken ik die kant van de spiegel en kan ik me gaan richten op de andere kant: het hebben van macht. Macht wordt al snel een vies woord gevonden, maar ik nam langzaam maar zeker de macht over mijn leven terug en dat bevalt me prima. Op deze manier vind ik het woord hartstikke positief.

Kiezen voor de andere kant van de spiegel

De macht over mijn eigen leven hebben, bepalen wat ik wil, doe, niet wil, niet doe, wat ik belangrijk vind, maakt dat niemand me meer iets kan vertellen. Het laat me sterker te staan tegenover narcistisch gedrag én maakt dat ik er minder last van heb. Het komt minder hard binnen, minder diep en minder lang. Dat proces loopt nog steeds, want er is bij mij altijd wel wat impact, maar die is steeds beter hanteerbaar. Daar zit de winst. Het is niet alleen de macht over je eigen leven terugnemen, het betekent ook dat je (voormalige) partner steeds minder macht over jou krijgt. Hoe zou jij het vinden om voor de andere kant van de spiegel te kiezen? Om weer meer en meer je eigen leven te leiden?

Je bent van harte welkom

Voor mij betekent deze andere kant ook een hele andere manier van leven. Als coach, counsellor, kan ik, met mijn kennis over narcisme, met mijn eigen ervaring over dit fenomeen en het herstellen ervan, anderen helpen. Dat maakt mij blij. Jou te mogen vertellen over narcisme, zodat je weet wat het is, zodat je gewaarschuwd bent en er niet (meer) mee te maken krijgt, niet (verder) beschadigd wordt. Jou te mogen begeleiden met kiezen voor de andere kant van de spiegel, zodat ook jij weer de macht over je leven neemt, je eigen leven in vrijheid mag genieten.  In rust. Onafhankelijk. Dat maakt me ook blij. Je bent van harte welkom.

Wil je reageren op dit blog? Je bent van harte welkom. Weet dat het openbaar staat, je reactie ook. Je kunt altijd anoniem reageren, bijvoorbeeld onder een andere naam. Je mailadres wordt nooit zichtbaar gemaakt.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *