7 Redenen waarom het belangrijk is om voor jezelf te kiezen

“Hoe belangrijk ben jij voor jezelf?” werd me een tijdje terug gevraagd. Dat was er een om over na te denken, om te voelen. In hoeverre doe ik dat? Een belangrijke vraag, daarom stel ik hem ook aan jou. Zeg je meteen “heel belangrijk” of realiseer je je nu dat je jezelf eigenlijk best wel wegcijfert. Of zit je er ergens tussenin? Met een narcistische ex is de kans nog veel kleiner dat je jezelf belangrijk vindt. Die heeft je wel doen geloven dat je dat niet bent.  

In dit artikel vertel ik je graag waarom het belangrijk is om je eigen leven in te kleuren, om voor jezelf te kiezen. En niet alleen als je met een narcist te maken hebt (gehad).

1. Omdat alleen jij jouw leven kunt leiden

Het is jouw leven en van jou alleen. Ze zeggen niet voor niets: “Je wordt alleen geboren en je sterft alleen.” Tussendoor is het aan jou om je leven vorm te geven. Als je een ander dat toestaat, leef je het leven van die ander, niet dat van jou. Als je dat herkent, kun je het tij keren en ervoor kiezen jouw leven te leven.

2. Omdat je dan pas écht van een ander kunt houden

Het lijkt zo’n dooddoener, het klopt echter wel. Van een ander houden en daarmee willen dat de ander je compleet maakt, is geen liefde geven, maar liefde claimen. Het is ook heel gevaarlijk in een wereld met narcisten, want juist daarmee halen ze je binnen. Eerst doen ze alsof ze het geven – waardoor je je fantastisch voelt – om je later op dat vlak uit te hollen. Als je van jezelf houdt en weet dat je goed bent zoals je bent, heb je niet meer iemand anders nodig om je in te vullen. Dan kan die ander je aanvullen.

3. Omdat je je niet meer laat beïnvloeden door wat anderen van je vinden en zeggen

Als je kiest voor jezelf en weet wat je waard bent, raakt het jou niet meer wat een ander doet of zegt. Het doet namelijk niets af aan je waarde, aan wie je bent. Sterker nog, het zegt veel meer over die ander. Het maakt het veel makkelijker grenzen te stellen en maakt je minder manipuleerbaar.

4. Omdat je kunt stoppen met claimen van een ander

Door dichter bij jezelf te komen, kun je meer van jezelf op aan, dat maakt je minder afhankelijk van anderen. Je bent je eigen schouder om op te huilen, je eigen steun en toeverlaat, je eigen sterke arm om je schouder. Je kunt altijd op jezelf terugvallen. Dat betekent niet dat je alles alleen moet doen, het betekent dat je niet van een ander afhankelijk bent. Dat geeft veel mooiere verbindingen.

5. Omdat het goed is af en toe bij jezelf stil te staan

Als je even uit de hectiek van het leven stapt, letterlijk even stilstaat bij jezelf, dan helpt je dat om te voelen wat je nu eigenlijk wilt. Waar je behoefte aan hebt. Stel jezelf de vraag: “Wat is belangrijk voor mij?” Het antwoord maakt dat je weer weet wat er voor jou toe doet, zodat je nog beter voor jezelf kan kiezen.

6. Omdat jezelf wegcijferen niet goed voor je is

Vrouwen zijn van oudsher geprogrammeerd om voor anderen te zorgen, waardoor ze vaak volledig aan zichzelf voorbij kunnen gaan. Onbewust, maar soms ook bewust. Als je druk bezig blijft, hoef je het verdriet of de pijn wat je overkomen is niet te voelen. Als het je niet lukt om bij jezelf en je gevoelens stil te staan, komt er geen rust in je lijf.

7. Omdat anderen weten wat ze aan je hebben

Hoe vaak zeg je ‘ja’ op een verzoek en voelt het later als een ‘nee’? Als je verbonden bent met jezelf, met jouw waarden, kies je vanuit wat belangrijk is voor jou. Dan geef je een eerlijk ‘nee’. Anderen weten zo veel beter wat ze aan je hebben.

Gezond egoïsme

Ik weet dat voor jezelf kiezen een levenslang proces is. Zo werkt het ook voor mij. Het is een reis zonder routeplanner. Dat maakt het juist zo interessant. Soms is het zelfs zo dat kiezen voor jezelf op de lange termijn betekent dat je iets moet doen wat op korte termijn minder leuk is. Denk maar aan het beëindigen van je relatie.

Kiezen voor jezelf klinkt misschien egoïstisch. Zoals een narcist dat doet. Maar dat is het niet. Dat kun jij helemaal niet. Het is leven vanuit je eigen wensen, behoeftes en verlangens, met respect naar anderen. Het is gezond egoïsme.

Voor jezelf kiezen

Vind je kiezen voor jezelf heel lastig? Het begint met de focus op jezelf leggen. Hoe je dat kunt doen, lees je hier.

Dit artikel is ook geplaatst bij blogzinnig. Wil je reageren op dit artikel? Voel je vrij. Weet dat het openbaar staat en jouw reactie ook.

2 antwoorden
 1. Marianne
  Marianne zegt:

  Ik dank je voor je berichten, je schrijft zo treffend en toch positief. Na al jaren weg te zijn bij de vader van mijn kinderen merk ik dat ik nog steeds behoefte heb aan bevestiging dat ‘t mij echt is overkomen. Nog steeds probeert hij me vanwege de kinderen te manipuleren, maar hij raakt mij (bijna) niet meer, want ik ben gegroeid en een blije vrouw, mede door jouw publicaties.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Marianne, dank je wel dat je me dit laat weten en dank je wel voor je warme woorden. Ik ben blij dat ik je daarbij een stukje heb mogen helpen. Warme groet, Willy ps. Mochten de manipulaties via de kinderen verergeren en daarmee ook de kinderen (steeds meer) treffen, dan is de training ‘Met je kind sterk staan tegenover narcistisch gedrag’ iets voor jou. Klik hier om er meer over te lezen. Warme groet, Willy

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *