Waarom je hebt te voelen na narcistisch misbruik

Waarom voelen zo belangrijk is na narcistisch misbruik

Er zijn ook veel mensen die het moeilijk vinden om te voelen omdat ze dat niet van hun ouders hebben geleerd. Simpelweg omdat die het zelf niet kunnen. Wat je niet weet, kun je ook een ander niet leren. Als jij dit niet verandert, dan blijft het voor jouw kinderen hetzelfde.

Volg de stromen

Gevoelens laten je voelen waar je grenzen liggen. In je lichaam zit je kracht, je veiligheid. Het is daarom super urgent dat je kunt voelen, in contact bent met je lichaam. Als je weet wat je voelt, wat de stromen zijn, dan weet je wat te doen. Als je blij bent, gaat de stroom naar je mond om te lachen. Ben je boos, dan gaat de stroom naar je armen. Iemand gaat over je grenzen en je lichaam voelt de behoefte zich te verdedigen. Angst laat de stroom naar je benen gaan. Er is gevaar, je lichaam wil dat je vlucht. Verdriet stroomt naar je ogen om te huilen, te helen.

Luister naar je lijf, die weet precies wat jij nodig hebt

Positieve, lichte gevoelens of negatieve, donkere gevoelens bestaan eigenlijk niet. Het gaat erom dat je luistert naar wat je lichaam van je vraagt. Dat je de blijheid, boosheid, angst, het verdriet – je primaire gevoelens – voelt. Dan zijn ze zo weg, ze duren nog niet eens een minuut. Misschien begrijp je niet altijd waarom iets op komt. Probeer dat ook niet, want dan ga je weer met je aandacht naar je hoofd. Luister naar je lijf en laat het stromen.

Voel je je primaire gevoelens niet omdat je dat niet kunt, durft of wilt? Stop je ze weg door hard(er) te werken of verdoof je ze met shoppen, drinken of iets anders? Dan blokkeer je de energiestromen en ontstaat er blokkades. Deze emoties – secundaire emoties – willen nog steeds gevoeld worden. Ze blijven om je aandacht vragen. Eerst nog als emoties, maar later op andere manieren.

Ze vormen je pijntjes – je zwakke plekken – vermoeidheid, ziektes, verkrampingen van je spieren etc. Het zijn ook je triggers. Als er iets gebeurt dat lijkt op dat waar je de gevoelens voor hebt weggestopt, dan komt de oude emoties op. Het gevoel van toen komt boven in het nu.

Laagje voor laagje afpellen

Het is belangrijk hier iets aan te doen, om alsnog aandacht te besteden aan deze gevoelens. Dit is helaas niet zomaar eventjes gedaan, want waar een primaire emotie zo weg is als je hem meteen voelt, heeft een secundaire emotie heel wat meer voelwerk nodig. Alsof je de gevoelens laagje voor laagje afpelt. Hoe ouder je bent, hoe meer blokkades en triggers je mogelijk hebt. Door er alsnog aandacht aan te besteden, alsnog het voelwerk te doen, wordt het lichter, rustiger en ontstaat er meer ruimte in je lijf. Ook nemen de triggers steeds meer af.

Zo krijgt de narcist steeds minder impact op jou

Dat is zeker belangrijk als je een of meer narcisten in je leven hebt. Dit is namelijk waar hij of zij als partner of ex-partner op aanhaakt. Hij of zij weet je precies te raken. Hoe minder de trigger wordt, hoe minder de impact van het gedrag en hoe minder je narcisten in je leven aantrekt.

Wil jij dit ook? Ik leer je graag hoe je je primaire en secundaire gevoelens voelt, zodat ook jij meer rust en licht in je lichaam en je leven ervaart. Klik hier om meer te lezen.

Wil je reageren op dit blog? Graag. Weet dat het openbaar staat, je reactie ook. Je kunt altijd anoniem reageren. Je mailadres wordt nooit getoond.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *