7 tips om niet meer alleen te staan na narcistisch misbruik

Een netwerk om je heen is essentieel. Helemaal voor je herstel van een relatiebreuk en andere stormen in je leven. In mijn praktijk spreek ik vrouwen en mannen die na de breuk met een narcist familie en vrienden om zich heen hebben waar ze op terug kunnen vallen. Die kennis van narcisme hebben en begrijpen wat ze bedoelen. Die hen helpen en steunen. Waar ze altijd en steeds weer terecht kunnen. Dit is zo fijn en belangrijk!  

Iedere keer weer uitleggen

Maar veel meer vrouwen en mannen hebben dit niet. Die zijn door toedoen van de narcist zo geïsoleerd dat (bijna) iedereen kwijtgeraakt. Al tijdens de relatie, maar zeker erna. Dan zet de narcist nog een tandje bij. Of ze hebben wel mensen om zich heen, maar die weten niet of nauwelijks wat narcisme is. Ze begrijpen het niet. Je moet het iedere keer weer uitleggen. Of ze zien het niet. Ze zien alleen de mooie buitenkant. ‘Hoe kan dat nou, het is toch zo’n leuke, aardige en behulpzame man?’ of ‘Zo’n attente, lieve en zorgzame vrouw?’ Hierdoor word je steeds in de verdediging gedwongen.

Altijd weer verdedigen

De mening van omstanders kan ook beïnvloed zijn door de narcist. Ze vinden hem of haar zielig door wat ze van hem of haar horen. Ze maken opmerkingen als ‘Hij doet toch zo zijn best?’ of ‘Zou je ook niet eens naar je eigen aandeel kijken?’ Omstanders kunnen het gedrag ook meespelen uit angst voor de narcist of om mee te liften op zijn of haar succes. Of, helemaal te goeder trouw, iets vertellen omdat ze daartoe gemanipuleerd worden.

Zo eenzaam door narcistisch misbruik

Je durft hen niets te vertellen uit angst dat het bij je ex terechtkomt en daarna weer tegen jou wordt gebruikt. Ondertussen sta jij er alleen voor en voel je je eenzaam. En dat bovenop alles waar je al mee te maken hebt. Dat voelt knap rot en maakt je herstel een stuk lastiger. Ik heb een aantal tips voor je om met deze mensen om te gaan. En tips over het weer opbouwen van een netwerk:

Tip 1: Laat ze (tijdelijk) los

Laat mensen die het niet kunnen/willen begrijpen, die het goed praten of dingen doorvertellen (tijdelijk) los. Zo bevrijd je jezelf van de frustratie en de pijn van het onbegrip. Van de onrust die het geeft. Het onmachtige gevoel.

Tip 2: Maak er ‘koetjes en kalfjes’ mensen van

Kun of je wil mensen niet loslaten, maak er dan ‘koetjes en kalfjes’ mensen van. Je stopt met het delen van je gevoelens, met je kwetsbaar opstellen. Je vertelt niet meer over je relatie, over je ex-partner. Dit voorkomt goedbedoelde en kwetsende opmerkingen of het informeren van je ex-partner. Daarnaast is het ook wel eens lekker en goed om het over iets anders te hebben. Dat geeft een andere focus. Dat geeft energie.

Tip 3: Wees voorzichtig met gezamenlijke vrienden en kennissen

De tip sluit aan op tip 1 en 2. Zeker bij mensen die jullie allebei kennen is de kans groot dat wat je vertelt bij je ex terechtkomt. Mensen kunnen makkelijk wat laten ontslippen of worden daartoe gemanipuleerd. Pas op met wat je ze vertelt of laat ze (tijdelijk) los.

Tip 4: Bouw een nieuw netwerk op

Mogelijk is je netwerk al klein of wordt het (nog) kleiner door het (tijdelijk) loslaten van mensen. Of je bent verhuisd naar een andere woonplaats. Ga actief op zoek naar een nieuw netwerk. Mensen om mee te kunnen praten over waar je doorheen gaat. Mensen die narcisme begrijpen. Al zijn het er maar twee of drie. Benader bijvoorbeeld vrienden die je los hebt moeten laten en herstel de band. Praat met een professional. Ontwikkel een band met lotgenoten, gelijkgestemden. Vind ze bijvoorbeeld in mijn trainingen.

Tip 5: Leer nieuwe mensen kennen

Bouw je netwerk ook uit met mensen om leuke dingen mee te doen. Om het er een keer niet over te hebben, en kan dat wel, dan is het meegenomen. Er zijn aardig wat initiatieven waarbij je je kunt aansluiten voor uitjes, clubs en zelfs vakanties. Alleen en/of met je kinderen. Een paar voorbeelden zijn:

Nieuwe mensen leren kennen (NMLK)

Klup (voor 50-plussers)

Ouder Alleen

Vakantie Anders

Ga op vakantie voor alleenstaanden of eenoudergezinnen. Er zijn er nog veel meer initiatieven te vinden op internet. Je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij plaatselijke initiatieven, zoals sportclubs, creatieve clubs etc.

Tip 6: Geef het de tijd

Herstellen, helen, rouwen, een nieuw leven en netwerk opbouwen, jezelf weer worden, kost tijd. Geef het ook die tijd. Wil niet te snel. Gun jezelf het omarmen van alle gevoelens die erbij horen. Gun jezelf de ontdekkingsreis naar jezelf.

Tip 7: Zoek professionele hulp

Mijn ervaring is dat herstellen van narcistisch misbruik complex is en heel lastig om dat alleen te doen. Zoek hulp bij iemand die er verstand van heeft, ervaring in heeft. Ik nodig je van harte uit om in een focussessie samen te kijken wat jij nodig hebt om te herstellen, om je leven weer van jou te maken en van daaruit veilige verbindingen met anderen aan te gaan.

Wil je reageren op dit artikel, je bent van harte welkom. Weet dat het artikel openbaar staat, je reactie ook. Dit artikel is eerder verschenen bij Blogzinnig.

2 antwoorden
 1. Ieberich
  Ieberich zegt:

  Ook 2020 was voor mij een bizar jaar, niet alleen vanwege de pandemie met gevolgen van nog meer op jezelf aangewezen zijn.
  Ik zou graag meer willen leren over stappenplan voorafgaand aan 18+ co-ouderschap en kindéren 18+.
  Ik realiseer mij dat wanneer ik 2e ouder-kindrekening open en daar de studifinanciering op laat zetten opnieuw in de problemen kom met instanties omdat ik dan het verwijt krijg maar weet u niet dat u dat samen met uw co-ouder moet regelen.

  Ik ben zo moe van dat van instanties en vrienden verantwoordelijk wordt gemaakt voor wat de ander aanricht.
  Verleden zondag een goede vriend welke ik dringend om hulp vraag: “ik kan mij niet voorstellen dat zei dit doet” en over familie recht: “we wonen niet in een bananen republiek” verkoop eerst je auto maar en kom dan maar weer terug en zou je niet een krantenloop gaan doen wanneer je geld tekort komt maw totale onbegrip van de bizarre situatie mede door ons rechtsysteem.

  In deze tijd worden mijn kinderen 18+.
  1-De NEX sluit mij buiten van gezamelijke ouderkind rekening ondanks verzoek gezamelijke ouder kind rekening.
  2–De NEX trekt kindtoeslagen naar zich toe en wil deze niet delen.
  3-De NEX neemt het bankpasje van 18+ zoon in om te voorkomen dat hij kost en inwoning betaalt.
  4-De NEX beschuldigd mij van manipulatie bij school, instanties en sleept mij voor de rechter door spoed procedure voor contactverbod met haar.
  5-De rechter heeft bij scheiding onterecht geen partner alimentatie vastgelegd.
  6-Bij herzienings verzoek partner alimentatie zet NEX boven genoemde gerechtelijke spoed procedure ingang waardoor mijn verzoek voor partner alimentatie opnieuw moet.

  Hartelijke groet, Ieberich de Klein

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *