10 tips voor een fijne decembermaand met een narcist

De decembermaand met alle feestdagen zijn dagen van gezelligheid, van samen zijn. Samen genieten van lekker eten en drinken. De magazines staan er altijd vol mee. Gezinnen in prachtige kleding, mooi gedekte tafels, genieten van eten en drinken met je kinderen, je geliefde, familie, vrienden. Hoe mooi is dat?

Toch niet zo fijn

Maar wat als je te maken hebt met een narcist in je leven? Narcisten houden niet van feestdagen, van gezelligheid. Dan gaat de aandacht namelijk niet naar hem of haar. Ze houden er ook niet van dat jij het wel gezellig hebt. Alle reden dus om deze dagen te vergallen. Door te mokken, door ruzie te maken, door alle aandacht naar zich toe te trekken.

Zelfs zonder hem of haar in je leven, mag je niet gelukkig zijn. Hij of zij stuurt appjes, een kaart of iets anders om de aandacht op zich te vestigen. Om je te treffen. Doet lastig over de vakantieverdeling. Komt de omgangsregeling niet na. Dat legt zeker een domper op de decembermaand.

Hoe maak je er toch een fijne periode van?

1. Focus op waar het toe doet

Denk er eens over na: wat doet ertoe voor jou? Is dat je ex-partner met zijn of haar fratsen of ben jij dat? Zijn je kinderen dat? Je vrienden, je familie? De dingen die jullie met elkaar doen. De dingen die jij zelf doet. Ik kan me je antwoord wel voorstellen.

Zet alles wat met je ex-partner te maken heeft in de negeerstand – doe dat ook letterlijk – en focus je op wat waardevol voor jou is. Wat er wél is. Nu, op dit moment.

2. Versterk de band met je kinderen

Het is een mooie gelegenheid om de band met je kinderen te versterken. Houd vast aan jullie tradities. Koester ze. Je kinderen kijken er ook naar uit. Blijf ze ook doen als je ex-partner ze ‘opeens’ ook doet, terwijl hij of zij er nooit interesse in had of ze probeert te overtreffen.

Denk aan samen de boom kopen en/of versieren, kaarsjes aansteken, lekker eten, spelletjes doen op Oudejaarsavond en vuurwerk kijken. Creëer nieuwe tradities. Kleine of grote dingen, het hoeft niet per se groots of duur te zijn. Het draait om lekker genieten van en met elkaar.

3. Wees dankbaar

Dankbaarheid is een instant geluksbrenger. Bedenk iedere avond drie dingen waar je dankbaar voor bent. Meer mag ook natuurlijk. Schrijf ze in een schriftje, in een mooi boekje. Ook hier geldt weer: het mag groots of klein zijn. Van de lach van je kind, de heerlijke cappuccino in de ochtend tot het prachtige vuurwerk op nieuwjaarsdag. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Lukt het even niet: kijk terug in je boekje.

Misschien geldt zelfs wel voor jou dat je dankbaar bent voor je scheiding. Opgelucht. Blij dat niemand meer in huis op zijn of haar tenen hoeft te lopen. De rust die dat geeft.

4. Stel je verwachtingen bij

Het idee dat feestdagen goed, leuk en gezellig moeten zijn, net als vakanties, is opgelegd. Dit creëert verkeerde verwachtingen en juist daardoor teleurstellingen. Spreek eens met anderen en vraag of ze je eerlijk willen vertellen hoe hun feestdagen zijn gegaan. Ze zullen vertellen over fijne dingen, maar ook over dingen die niet fijn waren. Net als op andere dagen. Niet fijne dingen horen bij het leven. Ze houden geen rekening met feestdagen. Verwacht dat dan ook niet.

5. Durf te voelen

Als je merkt dat je je boos of verdrietig voelt, sta dat toe. Gevoelens komen juist boven wanneer jij even rust neemt en niet meer loopt te hollen. Je lijf krijgt er eindelijk de tijd voor. Of ze komen boven omdat je stress ervaart. Hoe dan ook: neem dat moment voor jezelf en voel. Volg dat waar je lijf om vraagt. Sla op een kussen, huil, schreeuw tegen de zee. Vraag je niet af wat de reden is, dan ga je weer denken, laat het er zijn. Je zult merken dat het enorm oplucht en dat je je daarna weer kunt focussen op waar het toe doet.

6. Wacht niet op anderen

Zie je ertegenop om de feestdagen alleen, met of zonder je kinderen, te vieren? Praat er met vrienden en familie over. Verwacht niet dat zij aan jou denken. Niet omdat ze niet om je geven, maar omdat de december nu eenmaal een tijd van drukte is, kun je makkelijk aan iemand voorbijgaan. Neem zelf de stap. Je vraagt op deze manier om hulp, dat is nog sterk ook. Ook versterk je hiermee de band met je familie en vrienden.

7. Organiseer het zelf

Misschien kun je niet een hele dag terecht, maar is er ruimte op Kerstavond of voor een ontbijt, brunch of borrel. Of organiseer er zelf een. Kom met de jaarwisseling bij elkaar. Als iedereen wat meeneemt, zijn de kosten ook niet zo hoog. Wie weet is een van je vriend(inn)en ook alleen op een van de dagen en kun je afspreken wat te gaan doen. Met of zonder de kinderen. Ga er samen op uit, doe leuke dingen.

8. Sluit aan bij anderen

Je kunt ook mee doen aan een van de vele activiteiten die worden georganiseerd. Met of zonder je kinderen. Dit is ook gelijk een mooie gelegenheid om andere (alleenstaande) vrouwen en mannen te leren kennen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Ouder AlleenVakantieAnders of een andere organisatie. Er is keuze genoeg.

9. Ben je toch alleen?

Zie jezelf niet als zielig als je een van de feestdagen alleen bent. Denk het om. Je hebt lekker een dag vrij. Een dag waarop je niets moet, alles mag. Je kunt het zelf zo inkleden als je wilt. Loop de hele dag in je pyjama en maak lekkere hapjes voor jezelf. Maak een wandeling in de natuur. Bewegen geeft een goed gevoel. Lees eindelijk dat boek dat al zo lang op je stapel ligt. Netflix de hele dag. Ga creatief aan de slag.

Doe iets waarbij jij je prettig voelt. En weet dat je niet de enige bent, je staat er niet alleen in.

10. Neem tijd voor bezinning

Het einde van het jaar is een mooi moment voor bezinning. Gebruik deze maand, bijvoorbeeld de dagen dat je alleen bent, om stil te staan bij wat je werkelijk wilt. Wil je een nieuwe partner? Ben je er al aan toe om op zoek te gaan? Of steek je je energie in andere dingen die je het komende jaar graag wilt doen. Jezelf terugvinden? Een andere baan? Verhuizen? Een studie oppakken? In een koor gaan zingen? Een muziekinstrument gaan leren spelen?

Wat geeft jou energie? En houd het niet bij een voornemen alleen, denk na hoe je het aan gaat pakken. Bepaal je eerste kleine stap. En neem deze! Zo wordt het niet alleen een goede decembermaand, maar ook een steeds beter jaar.

Extra tip voor een fijne decembermaand, ook met een narcist

Dit is een sessie waarbij je niet hoeft te praten, alleen hoeft te ontvangen. Een sessie waar het om jou gaat en die op zijn minst voelt dat je een lekkere massage hebt gehad en op zijn best er voor zorgt dat je hele leven verandert. Nieuwsgierig geworden, klik dan hier

8 antwoorden
 1. Japke
  Japke zegt:

  Net 5 dagen uit relatie met narcist, wat voel ik me bevrijd!!!!
  Hij belt nu al om van alles, maakt excuses en zegt dat ie zich alleen voelt, hopelijk komt ie er nu achter wie en wat ik ben. Ja… nu krijgt ie geen aandacht meer.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Goed dat je los bent, Japke, en dat je het – meen ik uit je woorden te lezen – ook blijft. Een narcist die geen aandacht krijgt, zal alles doen om het op te eisen. Ook een charme offensief. Het is vaak het meest lastig om dan te blijven staan. Succes!

   Beantwoorden
 2. Linda
  Linda zegt:

  Weer zo herkenbaar Willy.
  Je zegt het precies goed, focus je op wat jezelf belangrijk vindt en negeer al die negatieve energie. Mn ex geeft al weken geen uitsluitsel over de feestdagen. Prima, nu mijn eigen plan getrokken. Voelt goed!!!

  Beantwoorden
 3. Ineke
  Ineke zegt:

  Dank, dank, dank! Ik heb jarenlang gedacht dat Ik gek was. Telkens weer werden de feestdagen verpest door de narcist in mijn leven. Na het lezen van deze mail, begrijp ik dat het niet aan mij lag! Zo herkenbaar!
  Iedereen fijne feestdagen! Laat ze niet verzieken!!

  Beantwoorden
 4. Sophia
  Sophia zegt:

  Beste Willy,
  Dank wederom voor je stukje.
  Toch waren mijn belangrijkste twee narsisten juist dol op de feestdagen.
  Mijn man, omdat hij dan kon stralen, doordat hij alles regelde en iedereen bij ons uitnodigde of bij zijn ouders wist te bepalen wie wat maakte en ruim van te voren kwam om alles even ‘heel behulpzaam’ naar zijn hand te zetten. Mijn moeder die haar best doet het ieder jaar weer heel erg gezellig te maken en vervolgens niet rustig kan genieten en het ook niet toelaat dat anderen dit wil doen. Maar andere laten helpen is geen optie in haar hoofd. Bij de eerst versie voelt iedereen zich onthand, gevangen in een keurslijf van een en buiten gesloten van het ‘samen’ doen. Bij de tweede versie eindigt het steevast in een boze en verdrietige moeder, die zegt er altijd maar alleen voor te staan en dat niet ziet wat zij ziet dat er moet gebeuren.
  Gelukkig ben ik van de eerste manier van de feestdagen vieren af. Tegen de tweede versie blijven ik en mijn schoonzusjes elk jaar aanhikken (en ieder ander familiefeestje of uit of samen zijn). Elk jaar voeren we een andere opzet aan in de hoop dat het anders gaat deze keer. Tegen beter weten in, want het is tot nu toe nog nooit gelukt. De beste oplossing voor ons is nu steeds het samen zijn te beperken tot een paar uur en vooral niet te lang te blijven. Toch jammer van iets dat een gezellig samenzijn zou kunnen zijn.
  Met jouw tips zal ik hopelijk zelf in ieder geval wel weer beter voorbereid de komende feestdagen in gaan.
  Voor jou ook fijne feestdagen en een heel mooi 2020.

  Beantwoorden
  • Willy Sietsma
   Willy Sietsma zegt:

   Beste Sophia, wat een mooie aanvulling. Inderdaad kunnen narcisten ook op die manier de feestdagen claimen en het zo lastig voor je maken. Ik lees dat je deze bewust begrenst nu. Dat is inderdaad jammer, maar wel te verkiezen als het zoveel met je doet. Het is zelfbescherming, maar lang niet altijd leuk. Ik hoop van harte dat mijn tips je mogen helpen, in december en in 2020. Beste wensen alvast. Warme groet, Willy

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *